Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Βουτιά» 5% στο πετρέλαιο - Το brent στα 75,6 δολ. με το βλέμμα στη Fed

«Βουτιά» 5% στο πετρέλαιο - Το brent στα 75,6 δολ. με το βλέμμα στη Fed
Στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τα τέλη Μαρτίου υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου
(upd) Στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τα τέλη Μαρτίου υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου, λόγω των αδύναμων οικονομικών στοιχείων από την Κίνα, των προσδοκιών για αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αυτή την εβδομάδα και των ανησυχιών για την άφθονη προσφορά.
Το brent υποχώρησε κατά 3.61 δολάρια ή 4,8% στα 75,6 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) έχασε 3,53 δολάρια ή 4,4% στα 72,16 δολάρια.
Η αγορά αγνόησε την είδηση ότι η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ μειώθηκε τον Απρίλιο, καθώς οι χώρες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις, η Ρωσία και το Ιράν, συνέχισαν να διαθέτουν το αργό τους.
Η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός πετρελαίου της χώρας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου πετρελαίου SHANA.
Το Ιράν άντλησε 2,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως κατά μέσο όρο το 2021 και βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2018.

Πιέσεις και λόγω Κίνας

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν επίσης δεχθεί πιέσεις μετά τα επίσημα στοιχεία της Κυριακής που έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, μειώθηκε απροσδόκητα τον Απρίλιο. Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη συρρίκνωση του δείκτη διευθυντών προμηθειών μεταποίησης από τον Δεκέμβριο.
"Οι περισσότεροι επιμέρους δείκτες δείχνουν ότι αυτό μπορεί να μην είναι μια βραχυπρόθεσμη παρεκτροπή", δήλωσε η Iris Pang, επικεφαλής οικονομολόγος της ING για την ευρύτερη Κίνα, επισημαίνοντας την αποδυνάμωση της αγοράς εξαγωγών, τις χαμηλότερες εισαγωγές τον Μάρτιο και την πτώση των μισθών.
Οι θολές οικονομικές προοπτικές σε άλλα μέρη του κόσμου επιβάρυναν επίσης τις τιμές, δήλωσαν οι αναλυτές.
"Η απρόβλεπτη δράση των κεντρικών τραπεζών στην αποστολή τους να τιθασεύσουν τις αυξημένες τιμές καταναλωτή και παραγωγού, η ρητορική και η δράση των καταναλωτικών και παραγωγικών χωρών, όλα αυτά έχουν ρίξει μια μάλλον μεγάλη σκιά αμφιβολίας για τις προοπτικές στο μέλλον", δήλωσε ο Tamas Varga του μεσίτη πετρελαίου PVM.
Οι επενδυτές θα αναζητήσουν την κατεύθυνση της αγοράς από τις αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες που μάχονται τον πληθωρισμό, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να πλήξουν τη ζήτηση ενέργειας.
Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη.
Η ΕΚΤ αναμένεται επίσης να αυξήσει τα επιτόκια κατά την τακτική της συνεδρίαση την Πέμπτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης