Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχία για τον παράδεισο των ελληνικών διακοπών: Η ηφαιστειακή έκρηξη στη Σαντορίνη είναι θέμα χρόνου - Τι γράφουν γερμανικά ΜΜΕ

Ανησυχία για τον παράδεισο των ελληνικών διακοπών: Η ηφαιστειακή έκρηξη στη Σαντορίνη είναι θέμα χρόνου - Τι γράφουν γερμανικά ΜΜΕ
Ενώ το ηφαίστειο ήταν αδρανές για σχεδόν 400 χρόνια, πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε έναν θάλαμο μάγματος που δεν είχε ανακαλυφθεί κάτω από το Κολούμπο, προκαλώντας ανησυχίες στους ειδικούς
Δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Merkur, αναφέρεται στο νησί της Σαντορίνης, τον δημοφιλή τουριστικό προορισμό που είναι γνωστός για τα γαλανόλευκα σπίτια και τα εκπληκτικά ηλιοβασιλέματα.
Φιλοξενεί όπως αναφέρεται, επίσης ένα ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο που ονομάζεται Κολούμπο.
Ενώ το ηφαίστειο ήταν αδρανές για σχεδόν 400 χρόνια, πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε έναν θάλαμο μάγματος που δεν είχε ανακαλυφθεί κάτω από το Κολούμπο, προκαλώντας ανησυχίες στους ειδικούς.
Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν καλύτερα την ιστορία της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή και να προβλέψουν μελλοντικές εκρήξεις, οι ερευνητές ταξίδεψαν στη Σαντορίνη στο πλαίσιο μιας μεσογειακής αποστολής μεταξύ Δεκεμβρίου 2022 και Φεβρουαρίου 2023.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αναμένεται να δημοσιευτούν αργότερα μέσα στη χρονιά και θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν στην πρόβλεψη μελλοντικών εκρήξεων όχι μόνο στη Σαντορίνη αλλά και σε άλλα ενεργά ηφαίστεια σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τους γεωλόγους, μια μεγάλη έκρηξη του Κολούμπο είναι μόνο θέμα χρόνου, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστια έκρηξη και να προκαλέσει τσουνάμι. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία έκρηξη στο κοντινό ακατοίκητο νησί της Νέας Καμένης σημειώθηκε πριν από περίπου 70 χρόνια και οι γεωλόγοι προειδοποιούν ότι το ηφαίστειο συνιστά σοβαρή απειλή.
Ενώ οι τουρίστες απολαμβάνουν την πεζοπορία στον κρατήρα της Νέας Καμένης, οι ειδικοί ανησυχούν για τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί το ενεργό ηφαίστειο. Κατανοώντας καλύτερα τις προηγούμενες εκρήξεις και τις επιπτώσεις τους, οι ερευνητές ελπίζουν να αναπτύξουν ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων.

Ηφαίστειο στη Σαντορίνη: Οι ερευνητές θέλουν να προβλέψουν καλύτερα μελλοντικές εκρήξεις

Τα αποτελέσματα, τα οποία αναμένονται αργότερα φέτος, θα επιτρέψουν την καλύτερη πρόβλεψη των μελλοντικών εκρήξεων.
Οι ερευνητές θέλουν επίσης να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα για να κατανοήσουν καλύτερα τη συμπεριφορά άλλων ενεργών ηφαιστείων σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, οι ειδικοί βλέπουν το ηφαίστειο ανοιχτά της Σαντορίνης ως σοβαρή απειλή .
Η γεωλόγος ωκεανογράφος Εύη Νομικού έχει λάβει μέρος σε κάθε αποστολή στην πατρίδα της τη Σαντορίνη τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με το CNN.
«Εάν μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις προηγούμενες εκρήξεις και τις επιπτώσεις τους, θα έχουμε έναν οδικό χάρτη για την καλύτερη αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων», λέει η ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Καταγραφή_4.PNG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης