Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Εμπορικό project η συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά - Από τους 29 εκατ. τόνους, μόλις το 2,6% σε φτωχά κράτη

Ρωσία: Εμπορικό project η συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά - Από τους 29 εκατ. τόνους, μόλις το 2,6% σε φτωχά κράτη
Αντί να βοηθήσουν ουσιαστικά τον παγκόσμιο Νότο, οι ΗΠΑ ασχολούνται μόνο με την αδιάλειπτη προμήθεια ουκρανικών σιτηρών στις ευρωπαϊκές αγορές
Σχετικά Άρθρα
(upd) Εμπορικό project χαρακτηρίζει τη συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει ότι ένα ελάχιστο μέρος της εξαχθείσας ποσότητας καταλήγει στα κράτη που πραγματικά τα έχουν ανάγκη.
Σε δηλώσεις του ο Andrey Ledenev, Ρώσος διπλωμάτης στη ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ αναφέρει ότι τα περισσότερα από τα γεωργικά αυτά αγαθά δεν φτάνουν στις χώρες που τα χρειάζονται πραγματικά.

Εμπορικό project

«Στην πραγματικότητα η Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας έχει εξελιχθεί σε ένα εμπορικό project παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ συνεχίζουν να προωθούν ενεργά τη θέση της υποτιθέμενης σημασίας της συμφωνίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, καθώς οι αριθμοί δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.
Από τους σχεδόν 29 εκατομμύρια τόνους αγροτικών προϊόντων που εξήχθησαν από την ουκρανική επικράτεια, μόνο το 2,6% αυτής της ποσότητας εστάλη σε κράτη» που είναι αντιμέτωπα με την επισιτιστική κρίση» αναφέρει ο Ledenev.

Πυρά στις ΗΠΑ

«Η ανοησία με την οποία η αμερικανική πλευρά αγνοεί τη συνυφασμένη φύση της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών και του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ρωσίας και ΟΗΕ για την προώθηση των ρωσικών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές (το οποίο αναφέρεται ξεκάθαρα στο τα κείμενα των συμφωνιών) δεν παύει να εκπλήσσει.. .
Η εντύπωση είναι ότι η ιστορική αρχή του pacta sunt servanda - οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται - αγνοείται ξαφνικά εδώ όταν πρόκειται για τη χώρα μας.
Οι αμερικανικές αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να αποσιωπήσουν την επίλυση των ζητημάτων που αφορά την απεμπλοκή των ρωσικών αγροτικών προϊόντων, ιδιαίτερα όταν αυτά πρέπει να παραδοθούν σε κράτη που τα έχουν ανάγκη» επισήμανε ο Ρώσος διπλωμάτης, τονίζοντας ότι ακόμα δεν διαφαίνεται καμία λύση και πρόοδος όσον αφορά τις εξαγωγές των ρωσικών προϊόντων και λιπασμάτων αλλά και τις εισαγωγές γεωργικού εξοπλισμού καθώς και αμμωνίας μέσω του αγωγού Togliatti – Οδησσού.

Στέλνουν τα ουκρανικά σιτηρά στην Ευρώπη

«Αντί να βοηθήσουν ουσιαστικά τον παγκόσμιο Νότο, οι ΗΠΑ ασχολούνται μόνο με την αδιάλειπτη προμήθεια ουκρανικών σιτηρών στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες ξεκάθαρα δεν υποφέρουν και κύριο μέλημα τους είναι ο πολλαπλασιασμός των κερδών των δυτικών γεωργικών εταιρειών.
Κανείς δεν λαμβάνει υπόψη κανένα ανθρωπιστικό στοιχείο.
Μια σαφής επιβεβαίωση αυτού είναι η εμφαντική σιωπή του Λευκού Οίκου σχετικά με τους περιορισμούς που επιβάλλονται από ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία σε τιμές ντάμπινγκ» ανέφερε ο Ρώσος διπλωμάτης.
Σημειώνεται πως η Ρωσία έχει απειλήσει να μην παρατείνει τη συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών πέραν της 18ης Μαΐου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης