Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Παγωμένοι» οι τραπεζίτες στις ΗΠΑ - Η επόμενη μέρα της 3ης χρεοκοπίας, σήκωσε το δάχτυλο στη Fed το ΔΝΤ

«Παγωμένοι» οι τραπεζίτες στις ΗΠΑ - Η επόμενη μέρα της 3ης χρεοκοπίας, σήκωσε το δάχτυλο στη Fed το ΔΝΤ
Αρκετοί επιφανείς επενδυτές χρησιμοποίησαν την εναρκτήρια ημέρα τραπεζικού συνεδρίου στις ΗΠΑ για να προβλέψουν μετασεισμούς από την πρόσφατη αναταραχή
Κορυφαίοι επενδυτές προειδοποίησαν κατά του εφησυχασμού μετά τη διάσωση της First Republic, υποστηρίζοντας ότι η τρίτη κατάσχεση τράπεζας από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές από τον Μάρτιο απειλεί να περιορίσει τις πιστώσεις και να επιδεινώσει την οικονομική επιβράδυνση.
Η κατάσχεση της First Republic και η ταχεία πώληση των υπολειμμάτων της στην JPMorgan συμφωνήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, καθώς επενδυτές και χρηματοδότες βρέθηκαν στο Μπέβερλι Χιλς για το συνέδριο του Milken Institute, μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις του είδους της.
Αν και η πτώχευση της προβληματικής τράπεζας της Καλιφόρνιας είχε ως αποτέλεσμα το ξεπούλημα των μετοχών ορισμένων τραπεζών τη Δευτέρα, δεν προκάλεσε τον ίδιο βαθμό χάους στην αγορά με την προηγούμενη κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, προκαλώντας σχετική ανακούφιση μεταξύ των στελεχών του χρηματοπιστωτικού τομέα και των αξιωματούχων της κυβέρνησης Biden.
Ωστόσο, αρκετοί επιφανείς επενδυτές χρησιμοποίησαν την εναρκτήρια ημέρα του συνεδρίου για να προβλέψουν μετασεισμούς από την πρόσφατη αναταραχή.
Υποστήριξαν ότι οι τράπεζες θα αναγκαστούν να συμμορφωθούν με αυστηρότερους κανόνες που θα μπορούσαν να περιορίσουν την ικανότητά τους να χορηγούν δάνεια την ώρα που η αμερικανική οικονομία αρχίζει να αισθάνεται την πλήρη ισχύ των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Έρχεται μείωση του δανεισμού

"Υπάρχει μια μικρή τάση να αναπνέουμε με ανακούφιση σε γεγονότα όπως αυτό", δήλωσε ο David Hunt, διευθύνων σύμβουλος της PGIM, διαχειρίστριας περιουσιακών στοιχείων ύψους 1,2 εκατ. δολαρίων, στους παρευρισκόμενους στο Milken αναφορικά με τη διάσωση της First Republic.
"Στην πραγματικότητα, μόλις τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε τις επιπτώσεις για την οικονομία των ΗΠΑ".
"Πρώτα απ' όλα, θα δούμε μια πραγματική αύξηση των ρυθμίσεων στο τραπεζικό σύστημα, ιδίως σε πολλές... περιφερειακές τράπεζες", δήλωσε ο Hunt, προσθέτοντας ότι ο αντίκτυπος των νέων κανόνων θα είναι "αρκετά περιοριστικός".
"Αυτό που θα κάνει είναι να παρεμποδίσει περαιτέρω την προσφορά πιστώσεων στην οικονομία.
Και νομίζω ότι θα δούμε τώρα μια πραγματική επιβράδυνση της συνολικής ζήτησης".
Ο Rishi Kapoor, διευθύνων σύμβουλος της Investcorp με έδρα το Μπαχρέιν, δήλωσε ότι "δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επίδραση αυτών των γεγονότων στον τραπεζικό τομέα... θα προκαλέσει περιοριστικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες".
Άλλοι προειδοποίησαν ότι ο επίμονός πληθωρισμός σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει λιγότερα περιθώρια ελιγμών αν η οικονομία υστερήσει και είπαν ότι ορισμένοι επενδυτές επιδίδονται σε ευσεβείς πόθους προβλέποντας ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια φέτος, αφού εφαρμόσει την τελική αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα.
"Αυτή είναι μια κατάσταση έτοιμη για... απογοήτευση", δήλωσε η Karen Karniol-Tambour, συν-επικεφαλής επενδύσεων του γίγαντα των hedge funds, Bridgewater Associates, αναφερόμενη στην τιμολόγηση της αγοράς που υποδηλώνει ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια δύο φορές πριν από το τέλος του έτους.
"Είναι καιρός οι αγορές να αφομοιώσουν πλήρως το πόσο περιορισμένες θα είναι οι κεντρικές τράπεζες σε σχέση με τα τελευταία 30, 40 χρόνια, όταν κάθε φορά που υπήρχε ένα μικρό πρόβλημα, μπορούσες απλώς να μειώσεις τα επιτόκια και να τυπώσεις χρήμα".

Προειδοποιήσεις ΔΝΤ

Εν τω μεταξύ, η Kristalina Georgieva, επικεφαλής του ΔΝΤ, απέδωσε στον "εφησυχασμό" τις χρεοκοπίες των αμερικανικών τραπεζών.
"Γνωρίζουμε ότι υπήρξε περιττή απορρύθμιση... και τώρα είδαμε το τίμημα που έπρεπε να πληρώσουμε.
Είδαμε ότι η εποπτεία δεν ήταν στο ύψος των περιστάσεων".
Η Georgieva προειδοποίησε επίσης ότι ο ταχύς ρυθμός των πρόσφατων τραπεζικών εκρήξεων στις ΗΠΑ, οι οποίες τροφοδοτήθηκαν από τη δυνατότητα των αποταμιευτών να μεταφέρουν χρήματα στο διαδίκτυο με ένα μόνο κλικ, θα απαιτήσει "πολλές νέες ρυθμιστικές... σκέψεις για το πώς θα το αντιμετωπίσουμε.
"Είναι η ταχύτητα με την οποία τα χρήματα μπορούν να μετακινηθούν από το ένα μέρος στο άλλο.
Πηγαίνει στην περιοχή του αδιανόητου".
Ωστόσο, ορισμένοι ομιλητές στο συνέδριο δήλωσαν ότι η αναταραχή κατέδειξε τη συνολική ανθεκτικότητα των αμερικανικών τραπεζών.
"Όταν κάνετε ένα βήμα πίσω και εξετάσετε τη δομή του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, είναι απίστευτα υγιές", δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Citigroup, Jane Fraser.
Η ίδια επισήμανε μια τελικά ανεπιτυχή προσπάθεια στήριξης της First Republic, καθώς οι μεγάλες τράπεζες κατέθεσαν 30 δισ. δολάρια στην προβληματική τράπεζα της Καλιφόρνιας.
"Ήμασταν σε θέση να το κάνουμε, κάτι για το οποίο όλοι θα πρέπει να νιώθουν απίστευτη άνεση", δήλωσε η Fraser, αν και παραδέχτηκε ότι η σανίδα σωτηρίας απλώς κέρδισε λίγο χρόνο στην First Republic.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης