Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Oι αυξήσεις επιτοκίων έφερε στο φως τις αδυναμίες των τραπεζών - Αναμείνατε σοκ

tags :
ΔΝΤ: Oι αυξήσεις επιτοκίων έφερε στο φως τις αδυναμίες των τραπεζών - Αναμείνατε σοκ
Το ΔΝΤ προειδοποίησε σε έκθεση του τον περασμένο μήνα ότι η αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα πιθανότατα θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη
Η απότομη αύξηση των επιτοκίων «αποκάλυψε τις αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού τομέα» επεσήμανε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Kristalina Georgieva, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων γύρω από τη First Republic, τονίζοντας ότι ο τραπεζικός κλάδος χρήζει παρακολούθησης.
Οι ηγέτες του κλάδου θα πρέπει να «προβλέπουν τα σοκ και να είναι έτοιμοι να δράσουν όταν συμβούν, γιατί θα έρθουν», προειδοποίησε η Georgieva.
«Αυτό που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια ήταν μια σειρά από αδιανόητα γεγονότα», πρόσθεσε.
«Η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, το γρήγορο άλμα των επιτοκίων μετά από πολλά, πολλά χρόνια παραμονής σε χαμηλά επίπεδα».
Το ΔΝΤ προειδοποίησε σε έκθεση του τον περασμένο μήνα ότι η αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα πιθανότατα θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη, ενώ εκτίμησε ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα παραμείνουν εύθραυστες και πιεσμένες.
Το Ταμείο αναθεώρησε καθοδικά τις προοπτικές ανάπτυξής στο 2,8% για φέτος και προειδοποίησε για περαιτέρω καθοδικούς κινδύνους.
Προειδοποίησε επίσης ότι ο οικονομικός κατακερματισμός και οι γεωπολιτικές εντάσεις θα επιβαρύνουν το παγκόσμιο ΑΕΠ τα επόμενα πέντε χρόνια, ένα μήνυμα που επανέλαβε σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης