Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εl Erian για First Republic: Το τραπεζικό σύστημα δεν διασώθηκε - Aναμείνατε παράπλευρες απώλειες και παρενέργειες

Εl Erian για First Republic: Το τραπεζικό σύστημα δεν διασώθηκε - Aναμείνατε παράπλευρες απώλειες και παρενέργειες
H First Republic βρέθηκε σε παρόμοια κατάσταση με τη Silicon Valley Bank, στην οποία οι ρυθμιστικές αρχές έβαλαν λουκέτο τον Μάρτιο.
Σχετικά Άρθρα
Για την άνοδο και την πτώση της First Republic θα γραφτούν πολλά… αναφέρει με άρθρο του στο Bloomberg o οικονομολόγος Mohamed El Erian...
Που σημειώνει: Ως τραπεζικό ίδρυμα είχε πλούσιο πελατολόγιο, με τους δανειολήπτες της να είναι υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας δανειολήπτες.
«Ωστόσο, ο πολύς «θαυμασμός» έφερε κατάσχεση από τις ρυθμιστικές αρχές και πώληση σε άλλη τράπεζα.
Το αποτέλεσμα που προέκυψε το πρωί της Δευτέρας δεν ήταν... ιδανικό, παρά τις εβδομάδες συζητήσεων και διαπραγματεύσεων».
Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως οι κυβερνητικοί θεσμοί των ΗΠΑ είναι παγιδευμένοι στις πολιτικές επιπτώσεις ενός «δεύτερου καλύτερου» κόσμου, δηλαδή στην επαναλαμβανόμενη αδυναμία εξεύρεσης μιας βέλτιστης λύσης.
Αυτό που θα προκύψει θα έρθει με παράπλευρες ζημιές και ακούσιες συνέπειες.
Η First Republic βρέθηκε σε παρόμοια κατάσταση με τη Silicon Valley Bank, στην οποία οι ρυθμιστικές αρχές έβαλαν «λουκέτο» τον Μάρτιο.
Η αποτυχία της να διαχειριστεί μια αναντιστοιχία επιτοκίων στον ισολογισμό της τελικά την ακρωτηρίασε.
Η τρωτότητά της ενισχύθηκε από τον αρχικώς εσφαλμένο χαρακτηρισμό του πληθωρισμού από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα ως παροδικού, την αποτυχία λήψης μέτρων εγκαίρως και την αναπόφευκτα εξαιρετικά επιθετική σειρά επιτοκιακών αυξήσεων που ακολούθησαν.

Εκτιμήσεις

Οι εκτιμήσεις για τη χρεοκοπία της First Republic πιθανόν να «αποκαλύψουν» σημαντικά κενά σε ό,τι αφορά στην εποπτεία και τη ρύθμιση των τραπεζών – το είδος των αστοχιών που αναφέρθηκαν λεπτομερώς την περασμένη Παρασκευή σε μια έκθεση της Fed, η οποία, αναζωογονητικά και ενθαρρυντικά, είδε την κεντρική τράπεζα να προτίθεται να αναλάβει επιτέλους την ευθύνη.
Σε αντίθεση με άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, η Fed επανειλημμένα απέτυχε όσον αφορά τη νομισματική πολιτική.
Σε αυτό το πλαίσιο, λέει ο El Erian, η First Republic γινόταν ολοένα και πιο εύθραυστη καθώς η συρρίκνωση των καταθέσεών της επιδείνωσε το κόστος χρηματοδότησης, διόγκωσε το κεφαλαιακό κενό και προκάλεσε διολίσθηση στην τιμή της μετοχής της κατά περίπου 95%.
Αυτά ήταν τα άσχημα νέα.
Τα καλά νέα ήταν ότι, τουλάχιστον στα χαρτιά, υπήρξε μια εποικοδομητική ευθυγράμμιση κινήτρων μεταξύ των κύριων παραγόντων στη διαδικασία εξυγίανσης των τραπεζών.
Έχοντας ήδη χάσει τρία ιδρύματα, το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του χρειαζόταν απεγνωσμένα μια λύση για τη First Republic που θα ελαχιστοποιούσε την πιθανότητα περαιτέρω διαταραχών.
Αυτό δεν ίσχυε μόνο για τις περιφερειακές τράπεζες, όπου οι κίνδυνοι αιφνιδιαστικών bank run και οι αναντιστοιχίες διάρκειας διογκώνονταν (επιτοκιακός κίνδυνος).
Το ίδιο ισχύει και για τις 11 μεγαλύτερες τράπεζες, που είχαν εισφέρει, σε προγενέστερο χρόνο, δεκάδες δισεκατομμύρια καταθέσεις στη First Republic, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσουν την κατάστασή της.

«Συστημικός κίνδυνος»

Σημειώνεται πως η FDIC ήθελε να αποφύγει να εγγράψει οικονομικές ζημίες διασώζοντας αποταμιευτές, δεδομένου ότι η Fed δεν ήθελε να ενεργοποιήσει ξανά τη ρήτρα «συστημικού κινδύνου» για να επιτρέψει την επέκταση της ασφάλισης καταθέσεων σε θεωρητικά ανασφάλιστες καταθέσεις.
Η Fed ήταν επίσης πρόθυμη να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα στην «αρχή του διαχωρισμού» των πολιτικών, στοχεύοντας από τη μία στην πολιτική αύξησης των επιτοκίων για τον περιορισμό του πληθωρισμού και από την άλλη χρησιμοποιώντας εργαλεία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Παρά την προσπάθεια ευθυγράμμισης, όμως, χρειάστηκαν εβδομάδες για να προκύψει μια λύση.
Και όταν αυτή προέκυψε, εντέλει, περιελάμβανε ανεπιθύμητες διαρροές, καθώς και μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, την JPMorgan.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι μεγαλύτερες και πιο διαφοροποιημένες τράπεζες θεωρούνται πλέον «ασφαλέστερες» από τις μικρότερες τράπεζες, που παραδοσιακά δεν θεωρούνταν πηγή κινδύνου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει ο οικονομολόγος, η λύση που προέκυψε νωρίς το πρωί της Δευτέρας αντιμετωπίζει την άμεση απειλή μιας άτακτης χρεοκοπίας της First Republic και, ως εκ τούτου, δεν τροφοδοτεί τον δυσάρεστο κίνδυνο πιθανών πρόσθετων διαταραχών.

Παράπλευρες ζημίες

Ωστόσο, η πιθανή παράπλευρη ζημία και οι ανεπιθύμητες παρενέργειες δεν είναι καθόλου ασήμαντες.
Τέσσερις ξεχωρίζουν:

• Οι ΗΠΑ έχουν ένα πιο συγκεντρωμένο τραπεζικό σύστημα εν σχέσει με αυτό που κάποτε θεωρούνταν ως «πολύ μεγάλο για να αποτύχει».
• Υπάρχει μεγάλη αμφιβολία για τη φύση του de facto συστήματος ασφάλισης καταθέσεων.
• Ο κίνδυνος πιστωτικής συρρίκνωσης θα χειροτερέψει, επιδεινώνοντας δυνητικά τους αντίθετους ανέμους για υψηλή και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.
• Τέλος, το συνολικό κόστος εξυγίανσης της First Republic απομένει να εκτιμηθεί, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου κατανομής του βάρους μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και, μαζί με αυτό, το μέγεθος της «διάσωσης» για τις 11 τράπεζες που είχαν μεγάλες καταθέσεις στη First Republic .
Η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να υποφέρει από τα πάρα πολλά χρόνια χαλαρής νομισματικής πολιτικής και τον λανθασμένο χειρισμό του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.
«Βάσει των παραπάνω, αναμείνατε παράπλευρες απώλειες και παρενέργειες, ότι οι καλύτερες λύσεις πολιτικής δεν είναι πλέον διαθέσιμες» καταλήγει ο El Erian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης