Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Ιταλία απομακρύνεται από την Κίνα - Δεύτερες σκέψεις Meloni για τον «νέο δρόμο του μεταξιού»

H Ιταλία απομακρύνεται από την Κίνα - Δεύτερες σκέψεις Meloni για τον «νέο δρόμο του μεταξιού»
Το 2019, η Ρώμη προκάλεσε σοκ σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο όταν υπέγραψε το BRI
Σχετικά Άρθρα
Η μάλλον αναπάντεχη απόφαση της Ιταλίας να ενταχθεί στην κινεζική πρωτοβουλία Belt and Road πριν από μερικά χρόνια επανέρχεται στο προσκήνιο, με την προθεσμία για τον πιθανό τερματισμό της να πλησιάζει γρήγορα υπό τη νέα ηγεσία της Ρώμης.
Η Ιταλία έχει προηγουμένως περιγραφεί ως jη ενδιάμεση γέφυρα που χρησιμοποιείται από το Πεκίνο και τη Μόσχα για την επίτευξη συμφωνιών με μια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ομάδας G-7 των προηγμένων οικονομιών, σημειώνει το CNBC.
Το 2019, η Ρώμη προκάλεσε σοκ σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο όταν υπέγραψε το BRI - το τεράστιο σχέδιο υποδομών και επενδύσεων της Κίνας που αποσκοπεί στην ενίσχυση της επιρροής της σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκείνη την εποχή, οι αναλυτές δήλωσαν ότι με την ένταξή της στο σχέδιο, η Ιταλία υπονόμευε την ικανότητα της Ευρώπης να αντισταθεί στο Πεκίνο.

Πάγωσε τη συμφωνία ο Draghi

Όταν ο πρώην διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi ανέλαβε την εξουσία στη Ρώμη το 2021, πάγωσε τη συμφωνία και ηγήθηκε ενός κρίσιμου ελέγχου των κινεζικών επενδύσεων στη χώρα - έχοντας ασκήσει βέτο σε τουλάχιστον τρεις κινεζικές εξαγορές κατά τη διάρκεια εκείνου του έτους.
Δύο χρόνια μετά και με μια νέα κυβέρνηση στη θέση της, η Ρώμη σκέφτεται τώρα ξανά τους δεσμούς της με την Κίνα.

Αγκάθι η Ταϊβάν

"Πρόκειται για ένα πολύ αμφιλεγόμενο θέμα για την ιταλική κυβέρνηση", δήλωσε τηλεφωνικά η Silvia Menegazzi, καθηγήτρια διεθνών σχέσεων και κινεζικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Luiss, προσθέτοντας ότι αυτό οφείλεται σε έναν βασικό λόγο: Την Ταϊβάν.
Η Κίνα βλέπει την Ταϊβάν ως αποσχισθείσα επαρχία, ενώ η Ταϊβάν θεωρεί τον εαυτό της ξεχωριστό από την Κίνα, καθώς κυβερνά μόνη της από τότε που αποσχίστηκε από την ηπειρωτική χώρα το 1949 μετά από έναν παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο.
Οι εντάσεις μεταξύ των δύο έχουν αυξηθεί με την πάροδο των ετών και οι επισκέψεις υψηλόβαθμων Αμερικανών πολιτικών στην Ταϊβάν έχουν προκαλέσει την οργή του Πεκίνου.
Η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meroni δήλωσε μέσω Twitter πριν από την εκλογή της τον Σεπτέμβριο -και στέκεται δίπλα σε έναν εκπρόσωπο από την Ταϊβάν- ότι στέκεται στο πλευρό όσων πιστεύουν στη δημοκρατία.
Εάν η Ιταλία επιλέξει στενότερους δεσμούς με την Ταϊβάν, αυτό σίγουρα θα θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις της με την Κίνα.
Ταυτόχρονα, η εμβάθυνση των επενδυτικών δεσμών με το Πεκίνο μπορεί να είναι αντίθετη με όσα υποσχέθηκε προεκλογικά ο Μελόνι.
Μια αντιπροσωπεία Ιταλών πολιτικών επρόκειτο να ταξιδέψει στην Ταϊβάν τον Απρίλιο.
Όμως το ταξίδι αναβλήθηκε σε απροσδιόριστη ημερομηνία, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.
"Πιστεύω ότι μπορεί να μην αποφασίσουν τίποτα", δήλωσε ο Menegazzi, υποδηλώνοντας ότι η ιταλική κυβέρνηση θα συνεχίσει προς το παρόν τη συμμετοχή της στη Ζώνη και τον Δρόμο.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, τα δύο μέρη μπορούν να τερματίσουν τη συμφωνία μετά από πέντε χρόνια, διαφορετικά η συνεργασία παρατείνεται για άλλα πέντε χρόνια. Η Ιταλία έχει προθεσμία μέχρι το τέλος του 2023 για να ενημερώσει την Κίνα σχετικά με το αν θέλει να τερματίσει τη συμφωνία.

Πιέσεις στην Meloni

Πίσω στο 2022 και πριν εκλεγεί, η Meloni δήλωσε ότι η συμμετοχή στην BRI ήταν ένα "μεγάλο λάθος".
"Από τότε που έγινε πρωθυπουργός, επέλεξε να παρουσιάζεται ως ευθυγραμμισμένη με τις ΗΠΑ στο κινεζικό μέτωπο.
Ωστόσο, δέχεται πιέσεις από τους εταίρους της στον συνασπισμό, τον Matteo Salvini της Lega και τον Silvio Berlusconi της Forza Italia, των οποίων οι αντίστοιχες εκλογικές περιφέρειες ενδιαφέρονται για στενότερους οικονομικούς δεσμούς μέσω της πρωτοβουλίας Belt and Road", δήλωσε ο Alberto Alemanno, καθηγητής δικαίου της ΕΕ στη σχολή επιχειρήσεων H.E.C..
Το γραφείο του πρωθυπουργού δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για σχόλια όταν επικοινώνησε με το CNBC την Τετάρτη.

Το μέλλον των σχέσεων ΕΕ - Κίνας

Η επικείμενη απόφαση για τη Ρώμη έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώνει μια νέα σχέση με την Κίνα.
Το μπλοκ δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στο Πεκίνο, με ορισμένα έθνη να ευνοούν τους οικονομικούς δεσμούς και άλλα να πιέζουν για μια πιο κριτική προσέγγιση.
Το 2022, η Κίνα ήταν η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών της ΕΕ και ο τρίτος μεγαλύτερος αγοραστής αγαθών της ΕΕ, αναδεικνύοντας την οικονομική σημασία που έχει το Πεκίνο για την Ευρώπη.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν η οικονομική ανάπτυξη στην ΕΕ είναι ευάλωτη στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.
Αυτό το οικονομικό επιχείρημα υποστηρίζεται επίσης από εκείνους που πιστεύουν ότι μια στενή σχέση με το Πεκίνο είναι απαραίτητη για την επίτευξη προόδων στην πολιτική για το κλίμα.
Αλλά για πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Κίνα θα μπορούσε και θα έπρεπε να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας.
Η Κίνα απέτυχε να καταδικάσει την επίθεση της Ρωσίας στη γείτονά της και σε επίσκεψή του στη Μόσχα τον Μάρτιο, ο ηγέτης της Κίνας Xi Jinping αναφέρθηκε στον Ρώσο ομόλογό του ως αγαπητό φίλο.
Συν τοις άλλοις, το Πεκίνο πρότεινε ένα ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το σχέδιο δεν διευκρινίζει αν η Ρωσία πρέπει να εγκαταλείψει το ουκρανικό έδαφος για να ολοκληρωθεί μια συμφωνία.
Η Ουκρανία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα συμφωνήσει σε καμία ειρηνευτική συμφωνία που δεν περιλαμβάνει την ανάκτηση του πλήρους ελέγχου του εδάφους της.
Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσθέσει πίεση στα κράτη μέλη της ΕΕ να είναι πιο επικριτικά απέναντι στην Κίνα, σύμφωνα με τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.
Οι χώρες της Ευρώπης που επιθυμούν μια υγιή διατλαντική σχέση δεν θα έχουν πρόβλημα να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης