Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουκρανία κινδυνεύει να χάσει έναν πιστό σύμμαχο της: την Πολωνία

Η Ουκρανία κινδυνεύει να χάσει έναν πιστό σύμμαχο της: την Πολωνία
Έντονες διαμαρτυρίες των Πολωνών αγροτών για την πλημμύρα των ουκρανικών σιτηρών και την κατάρρευση των τιμών
Σχετικά Άρθρα
Ένας από τους πιο πιστούς συμμάχους της Ουκρανίας, τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης φαίνεται πως χάνουν την «πίστη» τους απέναντι στο Κίεβο λόγω του ολοένα και αυξανόμενου – πολιτικού και οικονομικού - κόστους που συνεπάγεται η στήριξη τους στην κυβέρνηση του προέδρου Zelensky.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Πολωνία, η οποία έως σήμερα έχει πρωτοστατήσει σε κάθε μορφή στήριξης προς την Ουκρανία.
Η Πολωνία ήταν αυτή που έπεισε τη Δύση και τη Γερμανία για την αποστολή αρμάτων μάχης, όπως π.χ. τα Leopard, η Πολωνία ήταν αυτή που άνοιξε πρώτη το θέμα της αποστολής μαχητικών αεροσκαφών, έχοντας ήδη προμηθεύσει το Κίεβο με MiG29.

Η απαγόρευση

Αλλά η Πολωνία ήταν και αυτή που εξέδωσε μια αιφνιδιαστική απόφαση για απαγόρευση στις εισαγωγές ουκρανικού σιταριού ύστερα από τις κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες των Πολωνών αγροτών για κατάρρευση των τιμών λόγω της υπερπροσφοράς σιτηρών.
Σύντομα το παράδειγμα της Πολωνίας ακολούθησαν οι Ουγγαρία, Σλοβακία και Βουλγαρία με αντίστοιχες απαγορεύσεις.

Οι ψηφοφόροι - αγρότες

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης της Πολωνίας ήρθε προκειμένου να μη δυσαρεστηθούν περαιτέρω οι ψηφοφόροι της ενόψει των δύσκολων εκλογών του ερχόμενου Οκτωβρίου.
Πράγματι, το κυβερνών κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» διατυπώνει ανοιχτά τον προβληματισμό του για τον κίνδυνο να χάσει ένα βασικό μέρος της εκλογικής του βάσης, το οποίο αποτελείται κυρίως από τη δεξαμενή των Καθολικών Συντηρητικών που ζει στην ύπαιθρο και ασχολείται ως επί το πλείστον με τη γεωργία.
Αυτό ήταν άλλωστε και το εκλογικό σώμα που έδωσε στο «Νόμος και Δικαιοσύνη» τη νίκη για πρώτη φορά στις εκλογές του 2015.
Αν και το «Νόμος και Δικαιοσύνη» εξακολουθεί – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – να διατηρεί το προβάδισμα (περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από το κόμμα «Civic Platform»), κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ανατροπές, εάν μάλιστα αφεθούν δυσαρεστημένοι οι Πολωνοί αγρότες.

Η άνοδος της ακροδεξιάς

Ήδη αυτό αποτυπώνεται στην άνοδο της πολωνικής ακροδεξιάς και συγκεκριμένα, της Confederation, μιας αντι-ευρωπαϊκής συμμαχίας, η οποία μεταξύ άλλων διατυπώνει ανοιχτά τις επιφυλάξεις και τις ενστάσεις της για τη στήριξη των Ουκρανών προσφύγων και για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο.
Υπενθυμίζεται πως η Πολωνία και άλλα γειτονικά κράτη είχαν συμφωνήσει να βοηθήσουν στην εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία στις παγκόσμιες αγορές, αφού η ρωσική εισβολή μπλόκαρε τις εξαγωγές πέρυσι.
Ωστόσο, με τα ουκρανικά σιτηρά να πλημμυρίζουν την Πολωνία και να ρίχνουν τις τιμές, προκλήθηκαν τεράστιες αντιδράσεις από τους Πολωνούς αγρότες που οδήγησαν και στην παραίτηση του υπουργού Γεωργίας.
«Δεν είναι προς το συμφέρον των φίλων μας να βυθιστεί η Πολωνία σε κρίση.
Και να δούμε ανθρώπους να έρχονται στην εξουσία, οι οποίοι θα μπορούσαν να αλλάξουν την πολιτική της στήριξης στην Ουκρανία» ανέφερε πρόσφατα ο Jaroslaw Kaczynski, ο ηγέτης του κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη».

Υποφέρουν

Στο πλευρό των Πολωνών αγροτών βρέθηκε και ο Robert Winnicki, ένας εκ των ηγετών της Confederation, ο οποίος υποστήριξε πως οι αγρότες υποφέρουν διότι δεν μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους.
«Τα ουκρανικά σιτηρά αναμιγνύονται με τα πολωνικά και ως εκ τούτου πωλούνται σε καταστήματα, σε εργοστάσια, για κατανάλωση από τους Πολωνούς» είπε ο Winnicki κάνοντας λόγο και για χαμηλής ποιότητας προϊόν.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ένας στους τέσσερις Πολωνούς υποστηρίζει ότι έχει ήδη μειωθεί η στήριξη του προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης