Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόλαφος σε Scholz - ΗΠΑ από το αφεντικό της Mercedes-Benz: «Αδιανόητη» και καταστροφική για τη γερμανική βιομηχανία η αποκοπή από την Κίνα

Κόλαφος σε Scholz - ΗΠΑ από το αφεντικό της Mercedes-Benz: «Αδιανόητη»  και καταστροφική για τη γερμανική βιομηχανία η αποκοπή από την Κίνα
«Η αποσύνδεση από την Κίνα είναι μια ψευδαίσθηση και επίσης όχι επιθυμητή», δήλωσε ο CEO της αυτοκινητοβιομηχανίας Ola Källenius
Η διατάραξη ή και η διακοπή των σχέσεων με την Κίνα θα ήταν «αδιανόητη για όλη σχεδόν τη γερμανική βιομηχανία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας Mercedes-Benz, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται τη βαθιά εξάρτησή της από το Πεκίνο και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ την οδηγούν σε οικονομική καταστροφή.
Ο Ola Källenius δήλωσε ότι η διακοπή των σχέσεων με την Κίνα ήταν αδύνατη και «μη επιθυμητή».
«Οι σημαντικότεροι παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας - Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα - είναι τόσο στενά συνδεδεμένοι ώστε η αποδέσμευση από την Κίνα (decoupling) δεν έχει νόημα», δήλωσε ο Källenius στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag.
«Πρόκειται για win-win σχέση την ανάπτυξη και την προστασία του κλίματος, ενώ η σύγκρουση θα αποβεί καταστροφική».

Ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος

Μετά την αποτυχία των κύρώσεων να αποκόψουν τη Ρωσία από την διεθνές οικονομικό σύστημα ένα κύμα ανησυχίας επικρατεί στην Ευρώπη σχετικά με την ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση της ηπείρου από την Κίνα.
Ωστόσο, υπάρχει έντονη συζήτηση στη γερμανική πολιτική και επιχειρηματική σφαίρα σχετικά με την καλύτερη προσέγγιση των βαθέων οικονομικών δεσμών της χώρας με την Κίνα, η οποία ήταν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας για έβδομη συνεχή χρονιά το 2022.

Ενδοκυβερνητικοί τριγμοί

Η κυβερνητική συμφωνία του τριμερούς συνασπισμού του καγκελαρίου Όλαφ Scholz το 2021 έδωσε ιδιατερη εμφασή στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα.
Ωστόσο, στη συνέχεια προέκυψαν βαθιές διαφωνίες μεταξύ του Scholz, ο οποίος είναι επιφυλακτικός σχετικά με τις εκκλήσεις για δραστικές αλλαγές στη σχέση του Βερολίνου με το Πεκίνο τις οποίες επιχειρούν να επιβάλουν οι ΗΠΑ, και των εταίρων του στο κόμμα των Πρασίνων που ήταν από καιρό πιο επιθετικοί στην προσέγγισή τους με τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο.

Η Huawei και η Cosco

Οι ανησυχίες σχετικά με την απειλή που θέτει η Κίνα για τις κρίσιμες υποδομές της Γερμανίας οδήγησαν σε πρόσφατες επαναξιολογήσεις του ρόλου της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Huawei στα δίκτυα επικοινωνιών της χώρας.
Η κυβέρνηση αναγκάζεται επίσης να επανεξετάσει μια επίμαχη απόφαση για την πώληση μεριδίου σε τερματικό σταθμό του λιμανιού του Αμβούργου στον κινεζικό ναυτιλιακό όμιλο Cosco.
Πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Γερμανίας, εν τω μεταξύ, δεν υπαναχωρούν στις δεσμεύσεις τους για τον μεγαλύτερο και σημαντικότερο προορισμό στον κόσμο για καταναλωτικά αγαθά.

Η μεγαλύτερη αγορά

Η Κίνα ήταν η πιο σημαντική παγκόσμια αγορά για τα αυτοκίνητα Mercedes πέρυσι, με μερίδιο αγοράς 37% — έναντι 31% για τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές αγορές και 15% για τις ΗΠΑ.
Ο Källenius επέμεινε ότι η εταιρεία του δεν ήταν «αφελής» σχετικά με τις απειλές που δημιουργούνται για τις επιχειρήσεις από τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου — και τον κίνδυνο εισβολής στην Ταϊβάν.
«Φυσικά, βλέπουμε τις πολιτικές διαφορές και εντάσεις», σημείωσε.
«Η πανδημία του κορωνοϊού έδειξε πόσο εύθραυστες είναι οι αλυσίδες εφοδιασμού.
Πρέπει να γίνουμε πιο ανθεκτικοί και πιο ανεξάρτητοι από μεμονωμένα κράτη στην περίπτωση των μπαταριών λιθίου, για παράδειγμα».
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η αποσύνδεση από την Κίνα είναι μια ψευδαίσθηση και επίσης όχι επιθυμητή».
Business links between Germany and China are under review
Germany in talks to limit export of chip chemicals to China — sources | The  Edge Markets
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-04-30_220808.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης