Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ένα «βουνό» χρέους θα πνίξει την οικονομία – Στη μέγγενη της πιστωτικής ασφυξίας, λόγω Fed, και επίμονου πληθωρισμού

ΗΠΑ: Ένα «βουνό» χρέους θα πνίξει την οικονομία –  Στη μέγγενη της πιστωτικής ασφυξίας, λόγω Fed, και επίμονου πληθωρισμού
Οι αξιωματούχοι της Fed πρέπει να εντοπίσουν στην επόμενη συνεδρίαση πώς να εξισορροπήσουν τους κινδύνους των αυστηρότερων συνθηκών δανεισμού έναντι του πεισματικά υψηλού πληθωρισμού.
Σχετικά Άρθρα
Ολοένα και πιο μαύρα σύννεφα συγκεντρώνονται πάνω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, καθώς την ώρα που οι πιέσεις στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ που φάνηκε να χαλαρώνουν, η First Republic Bank επανήλθε στα πρωτοσέλιδα των οικονομικών ειδησεοογραφικων μέσων, αναζωπυρώνοντας ανησυχίες για αυξανόμενες εντάσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα το Bloomberg την Κυριακή 30 Απριλίου 2023.
Οι τράπεζες αύξησαν τον έκτακτο δανεισμό από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, ως ένδειξη της συνεχιζόμενης πίεσης στο σύστημα.
Την περασμένη εβδομάδα, χαρακτηριστικά η Fed της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι οι οικονομικές συνθήκες στον τομέα ευθύνης της είχαν επιδεινωθεί απότομα.
Το πρόβλημα αναζωπυρώνει την ανησυχία ότι μια μεγάλων διαστάσεων πιστωτική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη.
Και περιπλέκει περαιτέρω την απόφαση στη συνεδρίαση της Fed με αντικείμενο την επιτοκιακή πολιτική της επόμενης εβδομάδας, όπου οι αξιωματούχοι πρέπει να βρουν πώς να εξισορροπήσουν τους κινδύνους των αυστηρότερων συνθηκών δανεισμού έναντι του πεισματικά υψηλού πληθωρισμού.

Πιστωτική ασφυξία

«Ο δανεισμός από τις τράπεζες των ΗΠΑ ναμένεται να συρρικνωθεί τα επόμαενα τρίμηνα», έγραψε σε σημείωμά της την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023 η Amanda Lynam, επικεφαλής της έρευνας μακροοικονομικών πιστώσεων στη BlackRock Financial Management.
Οι αντίθετοι άνεμοι ως προς την κερδοφορία τους, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κόστους καταθέσεων, έχουν οδηγήσει σε πτώση τα τραπεζικά spreads (τα κέρδη από τη διαφορά του επιτοκίου χορηγήσεων σε σχέση με το επιτόκιο καταθέσεων) σε σχέση με αυτά των μη χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Έλλειψη ρευστότητας

Το πλήγμα στη διαθεσιμότητα πιστώσεων λαμβάνει χώρα καθώς συρρικνώνεται η προσφορά χρήματος, σημάδι ότι η άνοδος των επιτοκίων από τη Fed προκαλεί την έξοδο του χρήματος από το τραπεζικό σύστημα, συρρικνώνοντας τη ροή του δανεισμού προς την οικονομίας. .
Αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομία, με τους μονεταριστές οικονομολόγους να προβλέπουν ότι θα μπορούσε να προαναγγέλλει πιστωτικό κραχ και αποπληθωρισμό.
Η Fed του Ντάλας και η Fed του Σαν Φρανσίσκο ανακοίνωσαb  την περασμένη εβδομάδα αδυναμίες στη παροχή χρηματοδότησης, με επενδυτικά  projects να ακυρώνονται ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να αναμένεται να αυξηθούν.

Συρρίκνωση της κατανάλωση

Οι τράπεζες που δημοσίευσαν τριμηνιαία αποτελέσματα αυτόν τον μήνα επισήμαναν ότι αύξησαν τις προβλέψεις για επισφαλή καταναλωτικά δάνεια σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας.
Για παράδειγμα, η Capital One Financial Corp. αύξησε τις προβλέψεις της για απώλειες στο τομέα των πιστωτικών καρτών κατά περισσότερο από 300 % σε 2,26 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Οι εταιρείες επισημαίνουν γενικά ότι οι αυξανόμενες προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι απλώς η επιστροφή όσων ίσχυαν πριν από την πανδημία.
Signs Are Mounting That a Debt Crunch is Looming: Credit Weekly - Bloomberg
Εμπορικά ακίνητα

Η Capital One αύξησε επίσης τις προβλέπεις της για «κόκκινα δάνεια» στο τομέα των εμπορικών ακινήτων καθώς τα κενά στη χρήση τους αυξάνονται και πολλοί εργαζόμενοι επιλέγουν να εργαστούν από το σπίτι.
Η Morgan Stanley είχε προηγουμένως υπολογίσει ότι οι αποτιμήσεις των ακινήτων γραφείων θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 40% από την το ανώτερο έως το κατώτατο σημείο, αυξάνοντας τον κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων.
Μια άλλη αναδυόμενη πηγή πίεσης στην πίστωση είναι η αγορά δανείων με μόχλευση, καθώς οι εταιρικοί δανειολήπτες με χρέος κυμαινόμενου επιτοκίου δυσκολευονται να αντιμετωπίσουν το υψηλότερο κόστος δανεισμού.
Signs Are Mounting That a Debt Crunch is Looming
Αύξηση της αβεβαιότητας για τις πιστωτικές συνθήκες

Το ποσό των δανείων που διαπραγματεύονται με discount ως κάτω του 80% της ονομαστικής αξίας, έχει εκτιναχθεί κατά 26% σε περίπου 127 δισεκατομμύρια δολάρια από τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Αντίστοιχα αύξηση 10% καταγράφεται στα εταιρικά ομόλογα, στα περίπου 488 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Πιστεύουμε ότι η αγορά τραπαζικών δανείων, η οποία είχε ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό αθέτησης από την αγορά ομολόγων υψηλής απόδοσης, θα έχει υψηλότερο επιτόκιο κατά τη διάρκεια αυτού του επιχειρηματικού κύκλου», επισήμαναν σε ένα σημείωμα οι Armen Panossian και Danielle Poli, διευθύνοντες σύμβουλοι της Oaktree Capital Management LP.
Στελέχη εταιρειών παγκοσμίως, εν τω μεταξύ, μιλούν ολοένα και περισσότερο για πιστωτική ασφυξία από τότε που χτύπησε η πανδημία, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg News.
Η αντιπρόεδρος της Peabody Energy Corp. Karla Kimrey δηλώνει ότι η εταιρεία έχει προχωρήσει τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της προκειμένου να αποφύγει η αβεβαιότητα των πιστωτικών συνθκών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης