Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα από κορυφαίο τραπεζίτη: Το δολάριο είναι «οικονομικός τρομοκράτης» και υπερτιμημένο ως αποθεματικό νόμισμα

Βόμβα από κορυφαίο τραπεζίτη: Το δολάριο είναι «οικονομικός τρομοκράτης» και υπερτιμημένο ως αποθεματικό νόμισμα
Ο Uday Kotak, o πλουσιότερος Ασιάτης τραπεζίτης,  θεωρεί ότι η ινδική ρουπία μπορεί να γίνει παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα
Σχετικά Άρθρα
Ο πλουσιότερος τραπεζίτης της Ασίας και διευθύνων σύμβουλος της Kotak Mahindra Bank, Uday Kotak, δήλωσε την Κυριακή 29 Απριλίου 2023 ότι το δολάριο ΗΠΑ ως αποθεματικό νόμισμα έχει πλέον δυσανάλογη ισχύ.
«Σε πρόσφατη συζήτηση για το δολάριο ΗΠΑ χρησιμοποίησα κατά λάθος λέξεις "χρηματοπιστωτικός τρομοκράτης" τις οποίες θα ήθελα να διορθώσω.
Αυτό που εννοούσα ήταν ότι ένα αποθεματικό νόμισμα έχει δυσανάλογη ισχύ, είτε πρόκειται για nostro λογαρίθμους refers (πρόκειται για λογασιασμούς σε ξένο νόμισμα που μια τράαπεζα διατηρεί σε μία άλλη), είτε αύξηση επιτοκίου 500 μονάδες βάσης ή αναδυόμενες χώρες που κατέχουν δολάρια για ρευστότητα», έγραψε στη σελίδα του στο Twitter.
Ο Uday Kotak, ο οποίος θεωρεί ότι η ινδική ρουπία μπορεί να γίνει παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, χαρακτήρισε το δολάριο ως τον «μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό τρομοκράτη στον κόσμο» μιλώντας στα Βραβεία Εταιρικής Αριστείας των Economic Times την Παρασκευή 29 Απριλίου 2023.
Ο δισεκατομμυριούχος θεωρεί ότι ο κόσμος αναζητά ένα εναλλακτικό αποθεματικό νόμισμα τώρα, επισήμαίνοντας ότι τέτοιες αλλαγές συμβαίνουν μία φορά τον αιώνα και ότι είναι καιρός η Ινδία να κάνει τη ρουπία αποθεματικό νόμισμα για ολόκληρο τον κόσμο. 

Το χρονοδιάγραμμα

Η χώρα θα πρέπει να ξεκινήσει κτίζοντας, επισημαίνει ο κορυφαίος τραπεζίτης, «ένα ισχυρό πλαίσιο που δεν εξαρτάται από τις ιδιοτροπίες και τις φαντασιώσεις κανενός».
Αναδεικνύεται σε αυτή τη δήλωση το γεγονός ότι εξαιτίας των παρανοϊκών και παράνομων κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία, ο υπόλοιπος κόσμος έχει αντιληφθεί ότι το δολάριο έχει καταστεί πλέον πολιτικό «όπλο» προκειμένου να διατηρηθεί η γεωπολιτική ηγεμονία των ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, επισήμανε ότι το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα πρέπει να προετοιμαστεί για την αποδολαριοποίηση ότι μπορεί να χρειαστούν έως και 10 χρόνια για να επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος.
Ο βετεράνος τραπεζίτης έθεσε επίσης αμφιβολίες για τις προοπτικές της Ευρώπης, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιαπωνίας ή της Κίνας να αντικαταστήσουν το δολάριο ΗΠΑ ως αποθεματικό νόμισμα.
Στις αρχές Νοεμβρίου 2022, η ινδική κυβέρνηση επέτρεψε διεθνές εμπορικούς διακανονισμούς σε ρουπίες για την προώθηση των εξαγωγών.
Το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας ανακοίνωσε ότι οι τροποποιήσεις έγιναν για να διευκολυνθούν και να απλοποιηθούν οι διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, λαμβάνοντας υπόψη το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη διεθνοποίηση του εθνικού νομίσματος της Ινδίας.
1390613.jpg
Η αρχή της αποδολαριοποίησης και η συμφωνία με το Μπαγλαντές

Με βάση τα ανετερω, η Ινδία και το Μπαγκλαντές κατέληξαν σε συμφωνία μέρος των διμερών εμπορικών τους συναλλαγών να εκκαθαρίζεται στα τοπικά τους νομίσματα, την ινδική ρουπία και το τάκα του Μπαγκλαντές, ανέφεραν αρκετά ρωσικά και ινδικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή 23 Απριλίου 2023 .
Συγκεκριμένα, 2 δισεκατομμύρια δολάρια ινδικών εξαγωγών προς το Μπαγκλαντές, από περίπου 13,69 δισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο οικονομικό έτος, θα πραγματοποιούνται σε ρουπίες, ενώ τα υπόλοιπα θα καταβάλλονται σε δολάρια ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές του Μπαγκλαντές στην Ινδία, οι οποίες ήταν περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, θα διαπραγματεύονται πλήρως σε ρουπίες και τάκα.
Πριν από το Μπαγκλαντές, 18 κράτη , συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σιγκαπούρης, της Σρι Λάνκα, της Μαλαισίας, του Ομάν και της Νέας Ζηλανδίας, έχουν ήδη αρχίσει να πραγματοποιούν το εξωτερικό εμπόριο με την Ινδία σε ρουπίες Ινδίας, ανέφεραν οι Hindustan Times.
Η εξέλιξη δείχνει την τάση ότι η Ινδία έχει επιταχύνει τη διαδικασία αποδολαριοποίησης στο εξωτερικό εμπόριο, γεγονός που, σε κάποιο βαθμό, υπογραμμίζει την πίεση που έχει ασκήσει το ισχυρό δολάριο στα συναλλαγματικά αποθέματα αναδυόμενων οικονομιών όπως η Ινδία.

Εισαγωγή ενεργειακών προϊόντων

Δεδομένης της φιλοδοξίας της να αναπτύξει τον εγχώριο μεταποιητικό της τομέα, η Ινδία έχει αντικειμενική ανάγκη να εισάγει μεγάλες ποσότητες ενεργειακών προϊόντων και άλλων πρώτων υλών για την μεταποίηση, γεγονός που οδήγησε σε αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα με την πάροδο των ετών.
Το 2022, το εμπορικό έλλειμμα της Ινδίας ήταν περίπου 270 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου 51% υψηλότερο από 178 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σύμφωνα με δημοσιεύματα ινδικών μέσων ενημέρωσης.
India's top import commodities 2022
Ο ρόλος των επιτοκίων της Fed

Εν τω μεταξύ, η αυστηρότερη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ άσκησε επίσης μεγάλη πίεση στη ρευστότητα σε δολάρια της Ινδίας.
Έτσι, καθίσταται ολοένα και πιο μη βιώσιμη πρακτική για την Ινδία να πραγματοποιεί πλήρως το εξωτερικό της εμπόριο σε δολάρια και η αναζήτηση διαφοροποίησης και αύξησης του διακανονισμού σε τοπικά νομίσματα θα βοηθήσει στην ανακούφιση της πίεσης στα αποθέματα σε δολάριο της Ινδίας και θα διευκολύνει το εμπόριο της σε άλλες χώρες.

Το βάρος των αναδυόμενων οικονομιών στο παγκόσμιο εμπόριο

Το 2022, η Ινδία ξεκίνησε τον δικό της μηχανισμό διακανονισμού των εμπορικών συναλαλγών με ρουπία, ένα μέσο που επιτρέπει σε χώρες που δεν έχουν αρκετά δολάρια ή δεν μπορούν να συναλλάσσονται σε δολάρια να συναλλάσσονται σε ρουπίες.
Σημαίνει ότι η αποδολαριοποίηση δεν είναι απλώς θέμα αποστροφής κινδύνου, αλλά και εκδήλωση του αυξανόμενου βάρους του εμπορίου από τις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδιαίτερα τις αναδυόμενες οικονομίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης