Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ - Ώρα μηδέν για τράπεζες: Η FDIC αναζητεί «μνηστήρες» για τη First Republic, στη λίστα JPMorgan και PNC – Καμία πιθανότητα επιβίωσης

ΗΠΑ - Ώρα μηδέν για τράπεζες:  Η FDIC αναζητεί «μνηστήρες» για τη First Republic, στη λίστα JPMorgan και PNC – Καμία πιθανότητα επιβίωσης
H Federal Deposit Insurance Corp. ζήτησε από τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase & Co. και PNC Financial Services Group Inc., να υποβάλουν τις τελικές προσφορές για την First Republic Bank έως την Κυριακή 29 Απριλίου 2023
Σχετικά Άρθρα
Αγώνας δρόμου διεξάγεται για την αποφυγή αναζωπύρωσης της τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ καθώς η Federal Deposit Insurance Corporation (Ομοσπονδιακή Υπηρεσίας Ασφάλισης Καταθέσεων ) προσεγγίζει μεγάλες τράπεζες σχετικά με το ενδιαφέρον τους να αγοράσουν την First Republic (FRC),
H Federal Deposit Insurance Corp. ζήτησε από τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase & Co. και PNC Financial Services Group Inc., να υποβάλουν τις τελικές προσφορές για την First Republic Bank έως την Κυριακή 29 Απριλίου 2023 το απόγευμα, αφού εξέφρασε το αρχικό ενδιαφέρον νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος.
Και άλλες εταιρείες είναι πιθανό να υποβάλουν προσφορά.
Οι μετοχές της First Republic υποχώρησαν λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για τις πιθανότητες επιβίωσης της τράπεζας.
«Πρέπει να επιτύχουν τη μητέρα όλων των… διασώσεων» για να επιβιώσουν, λέει ο Timothy Coffey της Janney Montgomery Scott.
Ο αναλυτής λέει ότι η τράπεζα πρέπει να συρρικνώσει τον ισολογισμό της, αλλά τα περιουσιακά της στοιχεία δεν αξίζουν πλέον αυτό που ήταν κάποτε, καθιστώντας την πώληση «ένα σκληρό…. χάπι για να καταπιεί ένας αγοραστής».
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με μια αναφορά του CNBC ότι η First Republic (FRC) πιθανότατα οδεύει προς... την FDIC, ο Coffey σημειώνει ότι είναι «απίθανο» η τράπεζα να επιβιώσει.
«Αν δεν υπάρξει πώληση περιουσιακών στοιχείων και επακόλουθη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να υποστηρίξουν τα δικά τους επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας, να αντισταθμίσουν τις ζημίες που θα υποστούν από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων, είναι απίθανο», είπε ο Coffey στην Julie Hyman και την Diane King Hall της Yahoo Finance. .
Σύμφωνα με πηγές του CNBC, η Bank of America συγκαταλέγεται μεταξύ πολλών άλλων ιδρυμάτων που εξετάζουν μια πιθανή προσφορά για την First Republic.
Η ρυθμιστική αρχή απευθύνθηκε στις τράπεζες αργά την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023 ζητώντας ενδείξεις ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης μιας προτεινόμενης τιμής και ενός εκτιμώμενου κόστους για το ταμείο ασφάλισης καταθέσεων του οργανισμού.

Υποβολή προσφορών

Με βάση αυτές τις προσφορές την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023, η ρυθμιστική αρχή κάλεσε τουλάχιστον δύο εταιρείες στο επόμενο βήμα της διαδικασίας υποβολής προσφορών, είπαν οι άτομα που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.
Η διαδικασία υποβολής προσφορών που ξεκίνησε από τις ρυθμιστικές αρχές – μετά από εβδομάδες άκαρπων συνομιλιών μεταξύ των τραπεζών και των συμβούλων τους – θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια πιο ομαλή πώληση της First Republic σε σχέση με τους παρατεταμένους πλειστηριασμούς που ακολούθησαν τις χρεοκοπίες της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον περασμένο μήνα.
Οι αρχές παρεμβαίνουν μετά από μια απότομη πτώση της μετοχής της τράπεζας την περασμένη εβδομάδα, η οποία έχει πλέον υποχωρήσει κατά 97% φέτος.
Ασαφές για ορισμένους που εμπλέκονται στη διαδικασία είναι αν οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μια προσφορά για τη λεγόμενη λύση ανοικτής αγοράς όπου αποφεύγει την επίσημη κήρυξη της First Republic ως χρεοκοπημένης και την κατάσχεσή της.
Η πτώση της μετοχής – αφήνοντας την τράπεζα με χρηματιστηριακή αξία 650 εκατ. δολάρια – έχει καταστήσει μια τέtοια εξαγορά τουλάχιστον κάπως πιο εφικτή.

Στεγαστικά δάνεια

Την ίδια ώρα τα οικονομικά στοιχεία δεν είναι το μόνο εμπόδιο για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας.
Η JPMorgan συγκαταλέγεται μεταξύ ενός μικρού αριθμού γιγαντιαίων τραπεζών που έχουν ήδη συγκεντρώσει πάνω από το 10% των καταθέσεων σε εθνικό επίπεδο, γεγονός που καθιστά την εταιρεία μη επιλέξιμη βάσει των αμερικανικών κανονισμών για την εξαγορά ενός άλλου ιδρύματος που δέχεται καταθέσεις.
Οι αρχές θα πρέπει να κάνουν μια εξαίρεση για να επιτρέψουν στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας να γίνει ακόμη μεγαλύτερη.
No Buyer for First Republic Bank at Any Price, Here's Why - Mish Talk -  Global Economic Trend Analysis

Καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης


Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 19 Απριλίου 2023, η FDIC δεν είχε ακόμη καταλήξει σε απόφαση σχετικά με την υπαγωγή της First Republic σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης, δήλωσαν άτομα με άμεση γνώση του θέματος. Εκπρόσωποι της τραπεζικής ρυθμιστικής αρχής της Καλιφόρνιας, η οποία θα αναλάβει το προβάδισμα για να δηλώσει αν ο πιστωτικός οργανισμός με έδρα το Σαν Φρανσίσκο έχει χρεοκοπήσει, δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.
Τον ισολογισμό της First Republic επιβαρύνει ένα βουνό χαμηλότοκων δανείων, συμπεριλαμβανομένου ενός ασυνήθιστα μεγάλου χαρτοφυλακίου ενυπόθηκων δανείων σε πλούσιους πελάτες.
Τα δάνεια αυτά έχουν χάσει την αξία τους εν μέσω αυξήσεων των επιτοκίων.
Κατά τη διάρκεια της περιφερειακής τραπεζικής κρίσης του περασμένου μήνα, πλούσιοι πελάτες και επιχειρήσεις προχώρησαν σε μαζική απόσυρδη των καταθέσεων από τράπεζες που αντιμετωπίζουν τέτοι είδους αδυναμίες αδυναμίες στους ισολογισμούς τους.
Σε απάντηση, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άνοιξε μια έκτακτη δανειοδοτική διευκόλυνση για να δώσει στις τράπεζες έναν τρόπο να δανείζονται έναντι ορισμένων από τις συμμετοχές τους για να ικανοποιήσουν τυχόν απαιτήσεις για μετρητά.

Η πιο.. καθαρή λύση 

Μια ομάδα 11 τραπεζών που κατέθεσαν 30 δισεκατομμύρια δολάρια στην First Republic τον περασμένο μήνα – δίνοντάς της χρόνο για να βρει λύση στον ιδιωτικό τομέα – αποδείχθηκε απρόθυμη να συμμαχήσει για την πραγματοποίηση μιας κοινής επένδυσης.
Μερικές προτάσεις που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες ζητούσαν από μια κοινοπραξία ισχυρότερων τραπεζών να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία από την First Republic σε τιμή μεγαλύτερη από την αγοραία αξία τους.
Όμως, καμία συμφωνία δεν υλοποιήθηκε.
Αντ’ αυτού, ορισμένες ισχυρότερες επιχειρήσεις περίμεναν από την κυβέρνηση να προσφέρει βοήθεια ή να θέσει την τράπεζα υπό αναγκαστική διαχείριση, μια λύση που θεωρούν πιο καθαρή – και ενδεχομένως να καταλήξει σε πώληση της τράπεζας ή των τμημάτων της σε ελκυστικές τιμές.
Αλλά η αναγκαστική διαχείριση είναι μια έκβαση που η FDIC θα προτιμούσε να αποφύγει εν μέρει λόγω της προοπτικής ότι θα επιφέρει πλήγμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο δικό της ταμείο ασφάλισης καταθέσεων.
Ο οργανισμός σχεδιάζει ήδη να επιβάλει ειδική φορολόγηση στον κλάδο για να καλύψει το κόστος των χρεοκοπιών της SVB και της Signature Bank τον περασμένο μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης