Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σουδάν: Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ δηλώνει αισιόδοξος για συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών

Σουδάν: Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ δηλώνει αισιόδοξος για συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών
Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για το Σουδάν, Volker Perthes, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές έχουν ορίσει εκπροσώπους για τη διεξαγωγή των συνομιλιών που θα γίνουν είτε στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας είτε στην Τζούμπα του Νότιου Σουδάν
Οι αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν είναι πιο ανοιχτές στις διαπραγματεύσεις και έχουν αποδεχτεί ότι η σύγκρουση που ξέσπασε πριν από δύο εβδομάδες δεν μπορεί να συνεχιστεί, δήλωσε το Σάββατο 29 Απριλίου 2023 ένας αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών στο Reuters το Σάββατο 29 Απριλίου 2023 μια χαραμάδα ελπίδας παρότι συνεχίζονται οι μάχες.
Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για το Σουδάν, Volker Perthes, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές έχουν ορίσει εκπροσώπους για τη διεξαγωγή των συνομιλιών που θα γίνουν είτε στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας είτε στην Τζούμπα του Νότιου Σουδάν, παρότι όπως είπε τίθεται ένα πρακτικό ζήτημα για το αν θα μπορέσουν "στην πραγματικότητα (οι εκπρόσωποι) να καθίσουν μαζί".
Διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή τους.

Μακρινή προοπτική

Η προοπτική της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους αρχηγούς των δύο πλευρών μέχρι στιγμής φάνταζε μακρινή.
Την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023, ο αρχηγός του στρατού και de facto ηγέτης του Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, ο στρατηγός Abdel Fattah al-Burhan , δήλωσε σε συνέντευξή του σε δεν θα καθίσει ποτέ δίπλα στον "αντάρτη" ηγέτη της παραστρατιωτικής οργάνωσης των «Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης» (RSF), στρατηγό Mohamed Hamdan Dagalo, ο οποίος δήλωσε ότι θα συνομιλήσει μόνο μετά τον τερματισμό των εχθροπραξιών από τον στρατό.
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις 15 Απριλίου, όταν μια μακροχρόνια διαμάχη για την εξουσία μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών "Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης" κατέληξε σε σύγκρουση.
Ο Perthes σημείωσε ότι έχει ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι και οι δύο πλευρές πιστεύουν πως θα μπορούσαν να κερδίσουν στη σύγκρουση, πιο πρόσφατα σε μια ενημέρωση πριν από δύο ημέρες, αλλά τόνισε ότι οι απόψεις αλλάζουν.
«Και οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι θα κερδίσουν, αλλά είναι και οι δύο πιο ανοιχτές σε διαπραγματεύσεις, η λέξη 'διαπραγματεύσεις' ή 'συνομιλίες' δεν υπήρχε στη συζήτηση τους την πρώτη εβδομάδα», είπε.
Ενώ αμφότερες είχαν κάνει δηλώσεις ότι η άλλη πλευρά έπρεπε να «παραδοθεί ή να πεθάνει», είπε ο Volker Perthes, έλεγαν επίσης, «εντάξει, δεχόμαστε... κάποια μορφή συνομιλιών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης