Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τ -14 Armata: Το ρωσικό «αόρατο» και άτρωτο άρμα μάχης που εκτοξεύει πυραύλους με… laser

Τ -14 Armata: Το ρωσικό «αόρατο» και άτρωτο άρμα μάχης  που εκτοξεύει πυραύλους με…  laser
Το άρμα έχει μέγιστη ταχύτητα 80 χιλιόμετρα την ώρα
Σχετικά Άρθρα
Την ώρα που τα δυτικά κράτη κάνουν αγώνα δρόμου για να αναβαθμίσουν τον στρατό της Ουκρανίας με τα αμερικανικά άρματα M-1 Abrams και τα γερμανικά Leopard 2, η Ρωσία έχει εισαγάγει το τανκ τελευταίας γενιάς της στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Ria Novosti.
Το νέο ρωσικό τανκ είναι το T-14 Armata, που διαθέτει έναν μη επανδρωμένο πυργίσκο, με πλήρωμα τριών ατόμων  το οποίο χειρίζεται το όχημα από αυτό που περιγράφεται ως «απομονωμένη θωρακισμένη κάψουλα που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του κύτους».
Το άρμα έχει μέγιστη ταχύτητα 80 χιλιόμετρα την ώρα.
Είναι εξοπλισμένο με κύριο πυροβόλο λείας οπής 125 mm με αναφερόμενη εμβέλεια 8 χιλιομέτρων.

Laser και αντιπυραυλική προστασία


Το όπλο τροφοδοτείται από έναν αυτοματοποιημένο φορτωτή χωρητικότητας 45 φυσιγγίων και μπορεί επίσης να εκτοξεύσει πυραύλους κατευθυνόμενους με laser.
Στην άμυνα, έχει τόσο ισχυρή θωράκιση που εκρήγνυται προς τα έξω ένα βλήμα κατά την πρόσκρουσή του, όσο και «σύστημα ενεργητικής προστασίας» (APS), το οποίο το BBC έχει περιγράψει ως «ουσιαστικά ένα αντιπυραυλικό σύστημα για άρματα μάχης.


Αόρατο

Το T-14 διακρίνεται επίσης από τα προηγούμενα άρματα μάχης T-90 ενώ μπορεί να αποφύγει τα συστήματα ραντάρ.
«Ουσιαστικά κάναμε το τανκ αόρατο», λέει ένας εκ των κατασκευαστών.
Τα αναπτυσσόμενα T-14 έχουν λάβει «πρόσθετη πλευρική προστασία από αντιαρματικά πυρομαχικά».
Μέχρι τώρα, οι εμφανίσεις των T-14 περιορίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε μια σειρά παρελάσεων για την Ημέρα της Νίκης της Μόσχας που εκτείνονται μέχρι το 2015, αν και πιθανώς έχουν «δοκιμαστεί στη Συρία».
Γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος για να εμφανιστεί αυτό το υποτιθέμενο όπλο αιχμής στην Ουκρανία;
Ειδικά όσον αφορά τις στρατιωτικές προμήθειες, αποδεικνύεται ότι οι Ρώσοι δεν διαφέρουν τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
14.png

Βρετανική προπαγάνδα

«Έντεκα χρόνια στην ανάπτυξη, το πρόγραμμα T-14 Armata επιβαρύνθηκε με καθυστερήσεις, μείωση του προγραμματισμένου μεγέθους του στόλου και αναφορές για προβλήματα κατασκευής», ισχυρίστηκε ο βρετανικός στρατός τον Ιανουάριο. Η αρχική παραγγελία απαιτούσε να παραδοθούν 2.300 από αυτά μέχρι το 2020.
Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο ισχυρίζεται ότι «η παραγωγή είναι πιθανώς μόνο μερικές δεκάδες, ενώ οι διοικητές είναι απίθανο να εμπιστευτούν το όχημα στη μάχη» και λέει πως η συμμετοχή του στην Ουκρανία θα γίνει για προπαγανδιστικούς λόγους.
Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τα τελευταία άρματα μάχης Armata για να πλήττουν τις ουκρανικές θέσεις.
Δεν έχουν ακόμη συμμετάσχει απευθείας επιχειρήσεις επίθεσης, λένε στρατιωτικές πηγές.
Εν τω μεταξύ, οι Ουκρανοί πρόκειται να ξεκινήσουν 10 εβδομάδες εκπαίδευσης σε αμερικανικά άρματα μάχης M-1 στην περιοχή εκπαίδευσης Grafenwoehr της Γερμανίας τις επόμενες εβδομάδες.
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να δούμε μάχες M-1 εναντίον T-14 στις αρχές του φθινοπώρου - υποθέτοντας πως η Δύση θα συνεχίσει να εμποδίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης κατόπιν διαπραγματεύσεων.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης