Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηχηρή παρέμβαση του Ιρλανδού ΥΠΟΙΚ: Καταστροφική για νοικοκυριά και επιχειρήσεις η άνοδος των επιτοκίων από την EKT

Ηχηρή παρέμβαση του Ιρλανδού ΥΠΟΙΚ: Καταστροφική  για νοικοκυριά και επιχειρήσεις η άνοδος των επιτοκίων από την EKT
Οι αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Πέμπτης 4 Μαϊου
Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Michael McGrath δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να είναι προσεκτική ως προς τις επιπτώσεις που θα έχει στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά η αύξηση των επιτοκίων και κάλεσε τις επιχειρήσεις να συμβάλουν στην καταπολέμηση του πληθωρισμού μειώνοντας τις τιμέςmm συμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 29 Απριλίου 2023.
ι νομισματικές αρχές έχουν να λάβουν πολύ δύσκολες αποφάσεις σε σχέση με την πολιτική επιτοκίων", δήλωσε ο Michael McGrath, καθώς έφτασε για μια δεύτερη ημέρα συναντήσεων έξω από τη Στοκχόλμη μεταξύ υπουργών Οικονομικών και αξιωματούχων της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Christine Lagarde.
“Εκτός από το ευρύτερο οικονομικό πλαίσιο, πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τους τον αντίκτυπο των αποφάσεων που λαμβάνονται στην πραγματική ζωή των ανθρώπων.
Αν και ο McGrath δήλωσε ότι δεν επιδιώκει να πει στην ΕΚΤ τι να κάνει, είναι ασυνήθιστο για τους υπουργούς Οικονομικών να προσφέρουν έστω και ελάχιστα συγκαλυμμένα σχόλια σχετικά με τη νομισματική πολιτική.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Πέμπτης 4 Μάιου, καθώς περιμένει να δει τον αντίκτυπο της σύσφιξης της νομισματικη΄ς πολιτικής  κατά 350 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούλιο.
Στην Ιρλανδία, ο McGrath δήλωσε ότι υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις από τη συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων, ιδίως για τα φτωχότερα νοικοκυριά, καθώς αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος στεγαστικών δανείων, και για ορισμένες επιχειρήσεις που έχουν χρεόγραφα κυμαινόμενου επιτοκίου.
Προέτρεψε τις εταιρείες να μετακυλήσουν την πτώση των δαπανών στους καταναλωτές μέσω μειώσεων των τιμών, προκειμένου να βοηθήσουν στην τιθάσευση του πληθωρισμού και να ανακουφίσουν την ΕΚΤ από την πίεση να συνεχίσει τις αυξήσεις.
Αν αυτό δεν συμβεί, τότε το βάρος της μείωσης του πληθωρισμού πέφτει εξ ολοκλήρου στη νομισματική πολιτική», δήλωσε ο Μακ Γκραθ.
«Ξέρουμε τι σημαίνει αυτό για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις μέσω των ολοένα και υψηλότερων επιτοκίων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης