Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bozay (Υφυπ. Εξωτερικών Τουρκίας): Πρέπει να συνεργαστούμε και αυτή η συνεργασία ξεκινάει σε επίπεδο γειτονιάς

Bozay (Υφυπ. Εξωτερικών Τουρκίας): Πρέπει να συνεργαστούμε και αυτή η συνεργασία ξεκινάει σε επίπεδο γειτονιάς
"Υπάρχουν ζητήματα ανάπτυξης εμπορικών σχέσεων. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε την κατάσταση στη Μεσόγειο μέσω καλής συνεργασίας", ανέφερε ο Mehmet Kemal Bozay
«Πρέπει να δουλέψουμε ώστε να βρούμε τον συγχρονισμό μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mehmet Kemal Bozay, μιλώντας στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται στους Δελφούς μεταξύ 26 και 29 Απριλίου στους Δελφούς και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Τον Mehmet Kemal Bozay, προλόγισε ο Συμεών Τσομώκος, ιδρυτής και πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο οποίος τόνισε ότι «έρχεται στους Δελφούς την ώρα που και οι δύο χώρες προσπαθούν να ανακάμψουν από τραγικά γεγονότα και βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο. Το Φόρουμ των Δελφών προωθεί το διάλογο που θεωρεί ότι είναι ο μόνος δρόμος προς την επίλυση των προβλημάτων και είναι έτοιμο να συζητήσει πάνω στα θέματα αυτά».
Από την πλευρά του, ο κ. Mehmet Kemal Bozay αναφέρθηκε εκτενώς στην ελληνική αλληλεγγύη στην Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς στη γείτονα χώρα, για την οποία μάλιστα ευχαρίστησε την Ελλάδα.
«Οι δύο χώρες έδειξαν πόσο κοντά είναι. Οι δύο χώρες έδειξαν μια προσέγγιση στο πλαίσιο της διπλωματίας της αλληλεγγύης», τόνισε.
Παράλληλα σημείωσε πως «έγινα στενός φίλος με τον Χρήστο Στυλιανίδη», αλλά και πως υπήρξαν υψηλόβαθμες επαφές μεταξύ των δύο χωρών, «με την πρόεδρο Σακελλαροπούλου, με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, με τον υπουργό Εξωτερικών Δένδια, με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Μηταράκη και με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη».
Εκτιμώντας τις γενικότερες γεωπολιτικές συνθήκες, ο Mehmet Kemal Bozay ανέφερε πως «δεν είναι μια γενικά “ενδιαφέρουσα” εποχή, αλλά μια εποχή συγκρούσεων. Είναι εποχή αβεβαιότητας και αυτό οφείλεται στις συγκρούσεις. Υπάρχουν διαφορετικές χρονικότητες. Κύριοι δρώντες βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις, ανάλογα με τις προτεραιότητές τους».
Ο ίδιος τόνισε πως «πρέπει να συνεργαστούμε και αυτή η συνεργασία ξεκινά σε επίπεδο γειτονιάς».
«Θα μπορούσαμε να βρούμε τρόπους να ενισχύσουμε και να κάνουμε αυτές τις συνεργασίες να ανθίσουν. Να χρησιμοποιήσουμε δηλαδή το ήδη υπάρχον πλαίσιο συμφωνιών, σύνδεσης, τελωνειακής ένωσης, το καθεστώς υποψήφιου μέλους. Μπορούμε να βρούμε τρόπους να αναζωογονήσουμε αυτές τις διαδικασίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακόμη σημείωσε πως «υπάρχουν ζητήματα ανάπτυξης εμπορικών σχέσεων. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε την κατάσταση στη Μεσόγειο μέσω καλής συνεργασίας. Να δημιουργήσουμε το δικό μας οικοσύστημα με χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Να αναπτύξουμε εμπορικές σχέσεις που θα δώσουν ευημερία και σταθερότητα στην περιοχή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης