Τελευταία Νέα
Διεθνή

8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών - Ρωσία, Ουκρανία, ΕΕ: Τι έρχεται μετά τον πόλεμο;

8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών -  Ρωσία, Ουκρανία, ΕΕ: Τι έρχεται μετά τον πόλεμο;
"Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για φιλικές σχέσεις", σύμφωνα με τον Jacek Czaputowicz
Στο ερώτημα «φίλοι ή αντίπαλοι», αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη Ρωσία και την ΕΕ επιχείρησαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες στη σχετική συζήτηση, στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 - 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Πολωνίας την περίοδο 2018 - 2020, Jacek Czaputowicz, τόνισε ότι η απάντηση στον τίτλο είναι πως θα παραμείνουν ανταγωνιστές Ρωσία και ΕΕ, «δεν θα παραμείνουν φίλοι» όπως είπε. Συνέχισε επισημαίνοντας ότι «αν δούμε τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η πρώτη εξήγηση μπορεί να είναι ότι ο Putin  δημιούργησε τον πόλεμο. Το δεύτερο είναι το συνταγματικό κράτος. Έχουμε ένα αυταρχικό κράτος, τη Ρωσία, που δεν ανέχεται άλλα κράτη. Ο λόγος του πολέμου οφείλεται στα διαφορετικά συστήματα στις δύο χώρες. Η ΕΕ δεν θα είναι ποτέ λοιπόν φίλη με τη Ρωσία, εκτός κι αν η Ρωσία αλλάξει. Απειλούμαστε από αυταρχικά καθεστώτα. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για φιλικές σχέσεις».
Ακόμη, υπογράμμισε ότι «ο Putin θέλει να αλλάξει το καθεστώς στην Ουκρανία για να το κάνει αυταρχικό, ενώ οι δημοκρατικές χώρες θέλουν οι άλλες χώρες να γίνουν δημοκρατικές. Θέλουμε κοινές αξίες. Στο μεταξύ, βλέπω χώρες όπως η Γαλλία που θεωρούν τη Ρωσία ως μέλος του γεωπολιτικού συστήματος. Πάντα έπαιζε ρόλο και αυτό ήταν αναγνωρισμένο, αλλά πρέπει να αλλάξουμε σκεπτικό. Θα πρέπει να αλλάξει τη συμπεριφορά της προς το Διεθνές Δίκαιο. Και πρέπει να σκεφτόμαστε το να ζήσουμε χωρίς τη Ρωσία μετά το τέλος του πολέμου. Η Ρωσία διαδραματίζει μεν σημαντικό ρόλο παγκοσμίως, αλλά πρέπει να έχουμε ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς τη Ρωσία».
Πρόσθεσε δε, πως «όταν μιλάμε για την ανασυγκρότηση μετά τον πόλεμο, αναρωτιέμαι γιατί δεν το κάνουμε τώρα. Από τώρα πρέπει να βοηθηθεί η Ουκρανία. Η οικονομική εμπλοκή πρέπει να αρχίσει άμεσα. Είναι πρόωρο να συζητάμε τι θα γίνει μετά το τέλος του πολέμου».
Αναφερόμενος στην μεταναστευτική πολιτική που έχει χαράξει η Ευρώπη, τόνισε πως πρέπει «να γίνει διάκριση μεταξύ προσφύγων, όπως στην περίπτωση των Ουκρανών. Η Πολωνία τους δέχθηκε “με ανοιχτές αγκάλες”. Αλλά δεν τους τοποθετήσαμε σε στρατόπεδα, τους υποδέχθηκαν οικογένειες».
Από την πλευρά του, ο σχολιαστής του Reuters, Hugo Dixon, εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος.
Ανάμεσα σε άλλα, επισήμανε ότι «αν ήμασταν στο 1942 και ρωτούσε κανείς αν ήμασταν φίλοι με τη Γερμανία, δεν θα ήταν το “ναι” η απάντηση. Η Ρωσία πρέπει να γίνει δημοκρατία. Όλα εξαρτώνται από το τι θα συμβεί με τη Ρωσία. Το βασικό σενάριο είναι ότι θα βρεθούμε σε ένα τέλμα με τη Ρωσία. Πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή άμυνα και τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε και την εμπλοκή των ΗΠΑ με την Ευρώπη. Να ενισχύσουμε την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική. Υπάρχει ένα όριο στο τι μπορείς να επιτύχεις στρατιωτικά».
Πρόσθεσε πως «η ασφάλεια για την Ουκρανία είναι το καθεστώς μέλους στην ΕΕ. Να δούμε και τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις που πρέπει να δώσουν οι χώρες για τους πολέμους που έχουν γίνει, αλλά και με τις αποζημιώσεις για την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελέστηκε».
Ο ίδιος χαρακτήρισε τα τελευταία λεγόμενα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν «ασύνετα, κουτά, μη φρόνιμα». Ανέφερε με νόημα πως «είναι κουτό να περιγράφεις την Ευρώπη υποτελή των ΗΠΑ».
Για την μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη, εστίασε στο ότι πρέπει να δούμε τι γίνεται με το μεταναστευτικό κύμα του μέλλοντος, από ανθρώπους που θα προσπαθήσουν να προστατευτούν από την κλιματική αλλαγή. «Θα τους δούμε ως οικονομικούς μεταναστες;» αναρωτήθηκε.
Συμπλήρωσε πως "δεν νομίζω ότι είναι το θέμα του μεταναστευτικού αρκούντως ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ, κι αυτό είναι λυπηρό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης