Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed για τραπεζική κρίση: Η SVB πτώχευσε λόγω ανικανότητας και ελλιπούς εποπτείας - Φόβος για συστημικές συνέπειες

Fed για τραπεζική κρίση: Η SVB πτώχευσε λόγω ανικανότητας και ελλιπούς εποπτείας - Φόβος για συστημικές συνέπειες
Το τραπεζικό μας σύστημα είναι υγιές και ανθεκτικό, με ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα, λέει η Fed
Στο φως της δημοσιότητας ήλθαν τα ευρήματα της Federal Reserve για την πτώχευση της Silicon Valley Bank, που είχε ως αποτέλεσμα να κλυδωνιστεί σύσσωμος ο χρηματοπιστωτικός τομέας στις ΗΠΑ…
Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση των αμερικανών policy makers, η οποία δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 28 Απριλίου 2022, η Silicon Valley Bank (SVB) απέτυχε λόγω κακοδιαχείρισης…
Τα στελέχη της τράπεζας απέτυχαν παταγωδώς να διαχειριστούν τον βασικό κίνδυνο επιτοκίου και ρευστότητας.
Επίσης, οι εποπτικές αρχές της Federal Reserve απέτυχαν να λάβουν επαρκή μέτρα…
Κατά τ’ άλλα, όπως λέει η Fed, «το τραπεζικό μας σύστημα είναι υγιές και ανθεκτικό, με ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα.
Και από ορισμένες απόψεις, η SVB ήταν μια ακραία περίπτωση λόγω του επιχειρηματικού της μοντέλου, του κινδύνου επιτοκίου και του υψηλού επιπέδου εξάρτησης από ανασφάλιστες καταθέσεις.
Ωστόσο, η πτώχευση της SVB καταδεικνύει ότι υπάρχουν αδυναμίες σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση και την εποπτεία που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Τα ρυθμιστικά στάνταρ, τα οποία είχαν οριστεί επί διακυβέρνησης Trump, για την SVB ήταν πολύ χαμηλά…
Η εποπτεία της SVB δεν λειτούργησε και η μετάδοση από τη χρεοκοπία της εταιρείας είχε συστημικές συνέπειες που δεν προβλέπονται από το πλαίσιο προσαρμογής της Federal Reserve».

Τα τέσσερα βασικά σημεία

1. Το διοικητικό συμβούλιο και η διοίκηση της Silicon Valley Bank δεν κατάφεραν να διαχειριστούν τους κινδύνους.
2. Οι εποπτικές αρχές δεν εκτίμησαν πλήρως την έκταση των τρωτών σημείων καθώς η Silicon Valley Bank αυξήθηκε σε μέγεθος και πολυπλοκότητα.
3. Όταν οι εποπτικές αρχές εντόπισαν τρωτά σημεία, δεν έλαβαν επαρκή μέτρα για να διασφαλίσουν ότι η Silicon Valley Bank διορθώνει αυτά τα προβλήματα.
4. Η προσέγγιση του Διοικητικού Συμβουλίου ως απάντηση στον νόμο για την οικονομική ανάπτυξη, τη ρυθμιστική ανακούφιση και την προστασία των καταναλωτών (EGRRCPA) και η αλλαγή στη στάση της εποπτικής πολιτικής εμπόδισαν την αποτελεσματική εποπτεία ελαστικοποιώντας το ρυθμιστικό πλαίσιο, αυξάνοντας την πολυπλοκότητα και προωθώντας μια λιγότερο δυναμική εποπτική προσέγγιση.

Συνέπειες

Πέρα από τα παραπάνω, η Federal Reserve εξετάζει και τις εξής κρίσιμες παραδοχές:
Πρώτον, ο συνδυασμός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μιας υψηλά δικτυωμένης και συγκεντρωμένης βάσης καταθετών και της τεχνολογίας έχουν αλλάξει ριζικά την ταχύτητα των τραπεζών.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν τη δυνατότητα στους καταθέτες να διαδώσουν άμεσα τις ανησυχίες τους ενώ η τεχνολογία επέτρεψε το bank run.
Δεύτερον, οι δυσχέρειες μιας τραπεζικής επιχείρησης εύλογα έχει συστημικές συνέπειες λόγω μετάδοσης, ακόμα κι αν ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός δεν είναι εξαιρετικά μεγάλος ή δεν είναι πολύ συνδεδεμένος με άλλους χρηματοοικονομικούς αντισυμβαλλομένους ή δεν εμπλέκεται σε κρίσιμες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Τρίτον, αυτή η εμπειρία έχει τονίσει γιατί έχει σημασία το ισχυρό τραπεζικό κεφάλαιο.
Ενώ η αιτία πτώχευσης της SVB ήταν η ροή ρευστότητας, το υποκείμενο ζήτημα ήταν η ανησυχία για τη φερεγγυότητά της.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι κίνδυνοι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα συνεχίζουν να εξελίσσονται.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα σε γενικές γραμμές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να μην επικεντρωθούμε αποκλειστικά σε συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνο», καταλήγει η Fed στην έκθεσή της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης