Τελευταία Νέα
Διεθνή

Medvedev σε Μολδαβούς: Ξεπουληθήκατε στους Ρουμάνους - Εκλογές... και Ρώσοι πράκτορες

Medvedev σε Μολδαβούς: Ξεπουληθήκατε στους Ρουμάνους - Εκλογές... και Ρώσοι πράκτορες
Η πρόεδρος της Μολδαβίας κατηγορεί τη Ρωσία ότι επιχειρεί να μετατρέψει την φιλορωσική επαρχία της Gagauzia στο αδύναμο σημείο της χώρας, έτσι ώστε να προκαλέσει γενικευμένη αστάθεια
Σχετικά Άρθρα
(upd) Πυρά στους ηγέτες της Μολδαβίας ότι ξεπουλήθηκαν στους Ρουμάνους εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Dmitry Medvedev, σε μια χρονική στιγμή που παραμένει η ένταση μεταξύ της Μολδαβίας και της Ρωσίας ενόψει των τοπικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή 28 Απριλίου στην φιλορωσική ημιαυτόνομη επαρχία της Gagauzia.
«Η Ρωσία δεν πρέπει να έχει συνομιλίες με τους σημερινούς ηγέτες της Μολδαβίας, οι οποίοι την ξεπούλησαν στη Ρουμανία» τόνισε ο Medvedev στον απόηχο των δηλώσεων του Μολδαβού πρωθυπουργού Dorin Recean ότι η κυβέρνηση του δεν θα επέτρεπε τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin να εισέλθει στη Μολδαβία.
«Τα τοπικά αφεντικά πούλησαν τη Μολδαβία στη Ρουμανία, προδίδοντας την πατρίδα τους.
Δεν έχει νόημα να τους μιλήσουμε για το οτιδήποτε» αναφέρει σε ανάρτηση του στο Telegram ο Medvedev, αναφέροντας πως κανείς Ρώσος αξιωματούχος δεν πρόκειται να επισκεφθεί αυτή τη στιγμή τη Μολδαβία.
«Ίσως αργότερα» είπε αφήνοντας σαφές υπονοούμενο ο Medvedev.

Εξηγήσεις ζητά η Μολδαβία

Κατόπιν των δηλώσεων του Dmitry Medvedev, το υπουργείο Εξωτερικών της Μολδαβίας γνωστοποίησε ότι ο Ρώσος πρέσβης, Oleg Vasnetsov θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για αυτές τις τοποθετήσεις Ρώσων αξιωματούχων.
Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Μολδαβίας αναφέρει πως δεν πρόκειται να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο σε αυτές τις τοποθετήσεις και ότι περιμένει τις σχετικές εξηγήσεις από το Ρώσο πρέσβη.

Μπλόκο στον Putin

Οι δηλώσεις του Medvedev ήρθαν κατόπιν της τοποθέτησης του πρωθυπουργού της Μολδαβίας, Dorin Recean ο οποίος είπε πως η Μολδαβία δεν θα επέτρεπε την είσοδο του Putin στην χώρα.
Ερωτηθείς για το εάν θα μπορούσε ο Putin να κάνει μια επίσκεψη στη Μολδαβία, απάντησε αρνητικά.

Ένταση

Οι σχέσεις μεταξύ Μολδαβίας και Ρωσίας είναι τεταμένες εδώ και αρκετούς μήνες, με τη μεν Μολδαβία να κατηγορεί τη Μόσχα ότι επιχειρεί να παρέμβει στις εσωτερικές της υποθέσεις, τη δε Ρωσία να απειλεί ότι σε περίπτωση που απειληθούν οι Ρωσόφωνοι της Υπερδνειστερίας και οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί, θα υπάρξει ισχυρή αντίδραση.

Εκλογές και… πράκτορες

Η ένταση που συντηρείται και ενόψει των εκλογών που θα γίνουν την προσεχή Κυριακή 30 Απριλίου στην ημιαυτόνομη περιοχή της Gagauzia, με την πρόεδρο της Μολδαβίας, Maia Sandu να υποστηρίζει ότι πολλοί από τους 8 υποψηφίους για την ηγεσία της περιοχής αυτής είναι «πράκτορες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και όχι πολιτικοί που θέλουν να εργαστούν για τους πολίτες».
Η πρόεδρος της Μολδαβίας κατηγορεί τη Ρωσία ότι επιχειρεί να μετατρέψει την φιλορωσική επαρχία της Gagauzia στο αδύναμο σημείο της Μολδαβίας, έτσι ώστε να προκαλέσει αστάθεια σε όλη την χώρα.
Ανάμεσα στους υποψήφιους για την ηγεσία της Gagauzia είναι αυτοί που υποστηρίζονται από το φιλορωσικό κόμμα Shor και το σοσιαλιστικό PSRM καθώς και ο πρέσβης της Μολδαβίας στην Τουρκία, Dmitrii Croitor.
Σημειώνεται πως το κυβερνών κόμμα Δράσης και Αλληλεγγύης της Sandu δεν έχει κάποια ιδιαίτερη ανάμειξη στις εκλογές.

Ρωσική προπαγάνδα

Σε πρόσφατες δηλώσεις της η Sandu υποστήριξε ότι η ρωσική προπαγάνδα έχει απήχηση στην Gagauzia, επειδή οι κάτοικοι της δεν μιλούν ρουμάνικα, ενώ επέμεινε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα εκμάθησης της ρουμάνικης γλώσσας και σε αυτήν την περιοχή, έτσι ώστε οι κάτοικοι της να ενσωματωθούν με την υπόλοιπη Μολδαβία.
Σημειώνεται πως στην επαρχία αυτή, οι κάτοικοι χρησιμοποιούν τρεις επίσημες γλώσσες, αν και ο πληθυσμός μιλά κυρίως τη ρωσική γλώσσα.
Οι κάτοικοι έχασαν το δικαίωμα να μιλούν τη δική τους διάλεκτο κατά την κομμουνιστική περίοδο και δεν μίλησαν ποτέ ρουμάνικα.
Η Gagauzia φιλοξενεί λιγότερους από 500.000 κατοίκους - περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Υπερδνειστερίας - και δεν διαθέτει την ίδια βαριά βιομηχανία με αυτήν της Υπερδνειστερίας καθώς η οικονομία της βασίζεται κυρίως στη γεωργία.
Στρατιωτικά, η Υπερδνειστερία είναι πολύ πιο σημαντική καθώς φιλοξενεί ρωσικά στρατεύματα, κάτι που δεν συναντάται στη Gagauzia, της οποίας οι πολιτικοί στρέφουν το βλέμμα τους προς τη Ρωσία παρά προς την ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης