Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Putin για τον πρώτο πυρηνικό σταθμός της Τουρκίας: Εμβληματικό έργο

Ο Putin για τον πρώτο πυρηνικό σταθμός της Τουρκίας: Εμβληματικό έργο
Ο Erdogan ευχαρίστησε τον Putin για την υποστήριξή του στο Άκουγιου
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin χαιρέτισε τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους δεσμούς Μόσχας-Άγκυρας στον ενεργειακό κλάδο και σε ευρύτερους οικονομικούς τομείς, καθώς μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Recep Tayyip Erdogan συμμετείχαν διαδικτυακά στην τελετή εγκαινίων του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας.
Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας Rosatom κατασκεύασε τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Άκουγιου και στη σημερινή τελετή έγινε η πρώτη φόρτωση πυρηνικού καυσίμου στην πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας στην περιοχή της νότιας επαρχίας Μερσίνης της Τουρκίας.

Εμβληματικό έργο

«Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο», δήλωσε ο Putin κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής επικοινωνίας.
«Αποφέρει αμοιβαία οικονομικά οφέλη και, φυσικά, συμβάλλει στην ενίσχυση της πολύπλευρης εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο κρατών μας».
Ο Putin περιέγραψε το Άκουγιου ως «το μεγαλύτερο πρότζεκτ κατασκευής πυρηνικού σταθμού στον κόσμο» και σημείωσε ότι αυτό θα σήμαινε ότι η Τουρκία θα πρέπει να εισάγει λιγότερο ρωσικό φυσικό αέριο στο μέλλον.
«Αλλά η Τουρκία θα απολαύσει το πλεονέκτημα μιας χώρας που έχει τη δική της πυρηνική ενέργεια και η πυρηνική ενέργεια, όπως γνωρίζετε, είναι μια από τις φθηνότερες», πρόσθεσε.

Ευχαριστίες Erdogan

Ο Erdogan ευχαρίστησε τον Putin για την υποστήριξή του στο Άκουγιου, προσθέτοντας: «Θα λάβουμε μέτρα για την κατασκευή ενός δεύτερου και ενός τρίτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία το συντομότερο δυνατό».
Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ο Erdogan κατάφερε να διατηρήσει εγκάρδιες σχέσεις με τον Putin παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πέρυσι, η Τουρκία βοήθησε στη διαμεσολάβηση, μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη, για μια συμφωνία που επέτρεψε την επανέναρξη των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία πριν από την τελετή στο Άκουγιου, ο Erdogan και ο Putin συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία και τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε η τουρκική προεδρία.
Ο Putin, πρόθυμος να δημιουργήσει νέες αγορές για τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες εκτός Ευρώπης, που είναι παραδοσιακά ο κύριος πελάτης της Μόσχας, επανέλαβε την έκκλησή του να γίνει η Τουρκία περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου «για να προμηθεύει φυσικό αέριο σε ενδιαφερόμενους ξένους αγοραστές σε τιμές αγοράς».
Το έργο ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ισχύος 4.800 μεγαβάτ (MW) στο 'Ακουγιου συνεπάγεται την κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων που θα επιτρέψουν στην Τουρκία να ενταχθεί στη μικρή λέσχη των χωρών με πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτική χρήση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης