Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ουκρανοί δεν κρύβουν πλέον την αλήθεια: Τα ρωσικά drones έχουν διαλύσει την αεράμυνά μας – Δεν μπορούμε να αμυνθούμε

Οι Ουκρανοί δεν κρύβουν πλέον την αλήθεια: Τα ρωσικά drones έχουν διαλύσει την αεράμυνά μας – Δεν μπορούμε να αμυνθούμε
«Βρισκόμαστε πλέον σε μία τέτοια πραγματικότητα που δεν μπορούμε πλέον να καλύψουμε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας με συστήματα αεράμυνας», παραδέχονται οι Ουκρανοί
Σχετικά Άρθρα
Σε κατάσταση αδυναμίας έχει περιέλθει η Ουκρανία, η οποία μεγιστοποιεί την εξάρτησή της από κινητές ομάδες αεράμυνας λόγω της αδυναμίας των συστημάτων της να καλύψουν ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια.
Αυτό ανακοίνωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο ο εκπρόσωπος της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Yuri Ihnat.
«Βρισκόμαστε πλέον σε μία τέτοια πραγματικότητα που δεν μπορούμε πλέον να καλύψουμε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας με συστήματα αεράμυνας.
Παραδίδονται ακόμη οι Patriot ενώ τα S-300 και Buk δεν είναι ανθεκτικά», σημείωσε ο Ihnat.
Συνέχισε λέγοντας ότι ο ουκρανικός στρατός προχωρά σταδιακά προς την αντικατάσταση των συστημάτων αεράμυνας της Σοβιετικής εποχής.
Ως μέρος αυτού, έχουν δημιουργηθεί κινητές ομάδες αεράμυνας, οι οποίες προσπαθούν να καλύψουν το κενό.
Όσον αφορά στους Patriots, ο Ihnat είπε ότι η αποτελεσματικότητα του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας θα αποδειχτεί μόνο όταν αναπτυχθεί στη μάχη, ενώ εξέφρασε ζωηρές αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να καταρρίψει βαλλιστικούς πυραύλους Iskander και Kinzhal, γράφουν οι Eurasian Times.

Τα ρωσικά drones εξάντλησαν την ουκρανική αεράμυνα

«Θα δούμε αν (το σύστημα Patriot) μπορεί να τους καταρρίψει», είπε.
«Μόνο η πραγματική μάχη θα το δείξει αυτό.
Τα Patriot θεωρούνται ένα από τα καλύτερα συστήματα αεράμυνας στον κόσμο», πρόσθεσε.
Τα άκρως απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν πρόσφατα αποκάλυψαν ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν πως η Ουκρανία θα μείνει χωρίς εξοπλισμό αεράμυνας και πυρομαχικά μέχρι τα τέλη της άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με ένα έγγραφο που διέρρευσε, χαρακτηρισμένο ως άκρως απόρρητο και με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου, η αντιαεροπορική άμυνα S-300 της Σοβιετικής περιόδου της Ουκρανίας θα έχει εξαντληθεί έως τις 2 Μαΐου.
Αυτό προκαλεί σοβαρή ανησυχία, καθώς τα σοβιετικά σχεδιασμένα Buk και S-300 πιστεύεται ότι αποτελούν το 89% των συστημάτων αεράμυνας της Ουκρανίας.
Όπως έχει αναφερθεί, η μαζική χρήση ιρανικών drones Shahed- kamikaze από τον ρωσικό στρατό εξάντλησε το απόθεμα πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM) της Ουκρανίας.
Η αυξανόμενη απειλή από τα drones Shahed ώθησε τον ουκρανικό στρατό να αυξήσει την εξάρτησή του από κινητές ομάδες αεράμυνας οπλισμένες με φορητά όπλα και πολυβόλα για να καταρρίψουν αυτά τα drones.
sh.jpg

Εξαντλείται το απόθεμα πυραύλων επιφανείας-αέρος

Τα συστήματα αεράμυνας αποτελούν τον πυρήνα της στρατηγικής εναέριου πολέμου της Ουκρανίας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κατά πολύ ισχυρότερης ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, όσον αφορά στην τεχνολογία και τους αριθμούς.
Η Ουκρανία χρησιμοποίησε αεράμυνα μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι S-300 και οι Buk-M1, που ανάγκασαν τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη να πετούν σε υψόμετρα κάτω από 4500 μέτρα, ακριβώς στην εμβέλεια των φορητών συστημάτων αεράμυνας MANPADS που ευθύνονται για σημαντικό αριθμό καταρρίψεων ρωσικών αεροσκαφών.
Σύντομα ο ρωσικός στρατός προσαρμόστηκε στις περιστάσεις και άρχισε να χρησιμοποιεί drones όπως τα Shahed-136 ιρανικής κατασκευής σε μεγάλους αριθμούς που κατέκλυσαν την αεράμυνα της Ουκρανίας.

Η συντριβή της ουκρανικής αεράμυνας

Οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν επιθέσεις με σμήνη χρησιμοποιώντας πολλαπλά drones Shahed-136 ταυτόχρονα, σε παρτίδες των πέντε ή περισσότερων, για να συντρίψουν την ουκρανική αεράμυνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν 12 drones για μια επίθεση με ένα σμήνος σε μία περίπτωση.
Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, οι ρωσικές δυνάμεις εκτοξεύουν επίσης τα drones καμικάζι σε ζευγάρια, με το ένα να πετά πάνω από το άλλο, είτε ως εφεδρικό εάν το κάτω καταρρίπτεται, είτε εάν το κάτω drone είναι επιτυχές, το δεύτερο μπορεί να είναι κατευθύνεται προς έναν διαφορετικό στόχο.
Από τις αρχές Οκτωβρίου, η ρωσική στρατηγική ήταν να γεμίσει τους ουκρανικούς ουρανούς με πυραύλους και drones για να συντρίψουν τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας και να καταστρέψουν το ενεργειακό δίκτυο και τις κρίσιμες υποδομές της.
Τα drones kamikaze παρέχουν στη Ρωσία μια αναλώσιμη και οικονομικά αποδοτική εναλλακτική λύση στα πολύτιμα και ακριβά μαχητικά αεροσκάφη και τους πυραύλους cruise ή τους βαλλιστικούς.
Ακόμα κι αν αυτά τα drones καταρριφθούν, θα εξακολουθούν να εξαντλούν το πολύτιμο απόθεμα πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM) της Ουκρανίας.
Μετά από σχεδόν κάθε μεγάλης κλίμακας επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τη Ρωσία, οι ουκρανικές δυνάμεις διεκδικούν έναν εντυπωσιακό αριθμό καταρρίψεων, πάνω από το 60%, και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και πάνω από το 80% των drones που χρησιμοποιούνται από τη Μόσχα.
Υποθέτοντας ότι οι ισχυρισμοί των ουκρανικών δυνάμεων είναι έγκυροι, η σημαντική διαφορά κόστους μεταξύ των drones kamikaze που χρησιμοποιεί η Ρωσία και των πυραύλων εδάφους-αέρος που χρησιμοποιούνται από τα ουκρανικά στρατεύματα για την κατάρριψή τους, σε συνδυασμό με τον τεράστιο αριθμό στους οποίους η Ρωσία αναπτύσσει αυτούς τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τίθεται το ερώτημα εάν η Ουκρανία μπορεί να χαρακτηρίσει την προσπάθειά της για την αντιμετώπιση των UAV επιτυχημένη.

air_defence_1.jpg

Κινητές Μονάδες Αεράμυνας

Ο ουκρανικός στρατός προσαρμόστηκε επίσης στην εκτεταμένη ρωσική ανάπτυξη drones kamikaze, σχηματίζοντας κινητές μονάδες αεράμυνας για να καταρρίψουν τα εισερχόμενα κύματα ιρανικών drones ενώ προορίζουν τα κύρια συστήματα αεράμυνας όπως ο S-300 για εμπλοκή με μεγαλύτερους ρωσικούς πυραύλους.
Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, αυτές οι κινητές μονάδες αεράμυνας αποτελούνται συνήθως από έως και τέσσερις στρατιωτικούς - έναν οδηγό, έναν πολυβολητή, έναν χειριστή MANPADS και έναν διοικητή ομάδας.
Εκατοντάδες τέτοιες αμυντικές μονάδες βρίσκονται, διάσπαρτες σε όλη την ελεγχόμενη από την Ουκρανία επικράτεια και προορίζονται να αντιμετωπίσουν τα ρωσικά drones.
Οι διαδρομές τους επιλέγονται με βάση την ανάλυση προηγούμενων επιθέσεων ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Η δυτική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία αντανακλούσε επίσης αυτή τη νέα στρατηγική χρήσης κινητών ομάδων αεράμυνας.
Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο υποσχέθηκε 125 αντιαεροπορικά πυροβόλα στην Ουκρανία ως μέρος ενός πακέτου 50 εκατομμυρίων λιρών, ειδικά για την αντιμετώπιση των ιρανικών drones Shahed.
Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν επίσης αυτοσχέδια αντιαεροπορικά πολυβόλα βασισμένα στα δύο πολυβόλα αρμάτων μάχης Kalashnikov PKT.
Αυτά τα ζευγαρωμένα PKT της Σοβιετικής εποχής εγκαθίστανται σε ένα φορτηγό.
Επομένως, δεν υπάρχει τίποτα νέο στη χρήση κινητών μονάδων αεράμυνας.
Ωστόσο, οι τελευταίες παρατηρήσεις του εκπροσώπου της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Ihnat υποδηλώνουν ότι ο ουκρανικός στρατός αποφάσισε τώρα να διπλασιάσει τη χρήση αυτών των κινητών μονάδων.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης