Τελευταία Νέα
Διεθνή

Roubini: Το φάντασμα του χρέους πλανάται πάνω από την υφήλιο – Αν απειληθεί, ο Erdogan θα εξαγάγει κρίση στα σύνορα

Roubini: Το φάντασμα του χρέους πλανάται πάνω από την υφήλιο – Αν απειληθεί, ο Erdogan θα εξαγάγει κρίση στα σύνορα
Νέοι χρησμοί Roubini...
Σχετικά Άρθρα
Κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας λόγω του νέου Ψυχρού Πολέμου μεταξύ Δύσης και Ανατολής, παγκόσμια κρίση χρέους, αλλά και ελληνοτουρκική κρίση, υπό προϋποθέσεις, αν η εκλογή του προέδρου Erdogan, ξανά, ως προέδρου τεθεί εν αμφιβόλω εκτίμησε ο διακεκριμένος οικονομολόγος, τέως καθηγητή Oικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και επίτιμου καθηγητή του Stern School of Business, CEO της συμβουλευτικής εταιρείας «Roubini Global Economics», στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που ξεκίνησε τις εργασίες του χθες 26 Απριλίου.
Όπως είπε, η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή: από μια περίοδο χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλών επιτοκίων σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού, υψηλών επιτοκίων και χαμηλής ανάπτυξης.
Από την άλλη, το φάντασμα του παγκόσμιου χρέους πλανάται ως φάντασμα πάνω από τις αγορές…
«Το χρέος είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και με την άνοδο των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα καταστεί μη βιώσιμο» ανέφερε ο οικονομολόγος.
Η διόγκωση του χρέους θα αναγκάσει, εκ των πραγμάτων, τις κεντρικές τράπεζες να σταματήσουν τον επιθετικό κύκλο νομισματικής σύσφιξης, που έχουν ξεκινήσει από το περασμένο έτος, συνεπώς ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα…
«Η οικονομία να συνεχίσει να κινείται με χαμηλούς ρυθμούς και η απειλή μιας νέας κρίσης χρέους να εξακολουθεί να πλανάται πάνω από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα» συμπλήρωσε ο Roubini.

Γεωπολιτική…

Σε γεωπολιτικό επίπεδο, ο οικονομολόγος ανέφερε πως ο νέος Ψυχρός Πόλεμος ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας και αποπαγκοσμιοποίηση, καθώς η Κίνα θα αρχίσει να λαμβάνει ολοένα μεγαλύτερο μέρισμα από την πίτα της παγκόσμιας ηγεμονίας, ενώ το δολάριο αναμένεται χάσει τη θέση του ως παγκόσμιου συναλλακτικού και αποθεματικού νομίσματος.
Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, ο Roubini τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί ευσεβείς πόθοι αλλά οι κυβερνήσεις κινούνται πολύ αργά και χωρίς τον απαιτούμενο συντονισμό για να καταπολεμήσουν τους κινδύνους.
Ο ίδιος συνέδεσε επίσης την κλιματική αλλαγή με την πανδημία του κορωνοϊού, εκτιμώντας ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος θα προκαλέσει αναπόφευκτα ακόμα πιο επικίνδυνες πανδημίες.
Μιλώντας για τα τρέχοντα ζητήματα του πλανήτη, ο διάσημος οικονομολόγος επισήμανε τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, κάνοντας λόγο ακόμα και για κίνδυνο εμφυλίου υπό την ακραία πολιτική πόλωση που επικρατεί.
Όπως είπε, οι ανισότητες όλο και διευρύνονται στις ΗΠΑ, ενώ οι ψηφοφόροι στρέφονται σε πρόσωπα όπως ο Trump ή της ριζοσπαστικής αριστεράς.
Ακόμα και έτσι όμως, οι ΗΠΑ έχουν δυνατά σημεία όπως ο ισχυρός κατασκευαστικός τομέας και η τεχνολογική καινοτομία, τομείς στους οποίους υπερτερούν της Ευρώπης και της Κίνας.
Από την πλευρά της, η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν χώρες με υψηλά αποθέματα δημοσίου χρέους, τα οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να γίνουν μη βιώσιμα και σε συνδυασμό με τον γηράσκοντα πληθυσμό συνιστούν παράγοντες θα εμποδίσουν την ανάπτυξη.

Ελληνοτουρκικά

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας με τη γείτονα Τουρκία (ο ίδιος ο Roubini έχει τουρκικές ρίζες), σχολίασε πως υπάρχει ο κίνδυνος ο Recep Tayyip Erdogan να προσπαθήσει, αν αισθανθεί ότι απειλείται η θέση του, να προκαλέσει κάποια κρίση μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων.
Περαιτέρω εκτίμησε σοβαρή οικονομική κρίση στην Τουρκία, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών στη γειτονική χώρα, αλλά και ότι πιθανά θα χρησιμοποιήσει τα εκατομμύρια προσφύγων για να πιέσει την Ευρώπη για παραχωρήσεις.
Σχολιάζοντας την πορεία της Ελλάδας, ο dr Doom διαπίστωσε ότι έχει επιτευχθεί εντυπωσιακή πρόοδος σε δημοσιονομικό επίπεδο, αλλά ακόμη εκκρεμεί πολύ μεταρρυθμιστικό έργο…
Ως εξίσου σημαντικό κίνδυνο υπογράμμισε τα χαμηλά επίπεδα καινοτομίας στις ελληνικές επιχειρήσεις, την ώρα που ο πλανήτης εξελίσσεται σε έναν «κόσμο γνώσης», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Μία χώρα όπως η Ελλάδα θα πρέπει να προσελκύει πιο πολλές ΑΞΕ. Κάποιες γίνονται όντως, αλλά χρειάζονται περισσότερες start up, ventures, καινοτόμες εταιρείες όπως γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης, για παράδειγμα στην Πορτογαλία, που προσελκύει επιχειρηματίες της τεχνολογίας. Δεν υπάρχει λόγος να μην έρχονται και στην Ελλάδα. Θα πρέπει όμως να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό περιβάλλον για την τεχνολογία και την γνώση» κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης