Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στρατηγική ή ανοησία; - Οι ΗΠΑ στέλνουν πυρηνικό υποβρύχιο στη Νότια Κορέα, αντιδρούν οι βετεράνοι

Στρατηγική ή ανοησία; - Οι ΗΠΑ στέλνουν πυρηνικό υποβρύχιο στη Νότια Κορέα, αντιδρούν οι βετεράνοι
"Από στρατιωτικής άποψης, τα υποβρύχια αυτά δεν χρειάζεται να βρίσκονται οπουδήποτε κοντά στην Κορέα προκειμένου να φτάσουν σε πιθανούς στόχους εκεί", δήλωσε ο Blake Herzinger, ερευνητής στο Κέντρο Μελετών των Ηνωμένων Πολιτειών
Όταν οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα μια συμφωνία-ορόσημο για την αποτροπή της βορειοκορεατικής επιθετικότητας, ένα στοιχείο του συμφώνου ξεχώρισε.
Τα σχέδια για την ανάπτυξη ενός αμερικανικού υποβρυχίου με πυρηνικό οπλισμό στη Νότια Κορέα για πρώτη φορά από το 1981 αποτέλεσαν την κορυφαία πράξη στην παρουσίαση της "Διακήρυξης της Ουάσινγκτον", μιας σειράς μέτρων που αποσκοπούν στο να κάνουν την Πιονγκγιάνγκ να σκεφτεί δύο φορές το ενδεχόμενο να εξαπολύσει πυρηνική επίθεση στον νότιο γείτονά της.
"Η αμοιβαία αμυντική μας συνθήκη είναι συμπαγής και αυτό περιλαμβάνει τη δέσμευσή μας να επεκτείνουμε την αποτροπή - και αυτό περιλαμβάνει την πυρηνική απειλή, την πυρηνική αποτροπή", δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Yoon Suk Yeol.
Αλλά ενώ η κίνηση έχει τεράστια συμβολική αξία, ορισμένοι εμπειρογνώμονες αμφισβητούν αν έχει νόημα ως στρατιωτική κίνηση.
Κάποιοι επισημαίνουν ότι τα υποβρύχια είναι αρκετά ικανά να πλήξουν τη Βόρεια Κορέα από χιλιάδες μίλια μακριά- άλλοι υποστηρίζουν ότι η αποστολή του υποβρυχίου σε μια -πολύ δημόσια- επίσκεψη σε ξένο λιμάνι το μόνο που κάνει είναι να θέτει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα ενός όπλου που έχει σχεδιαστεί για μυστικότητα.

Τι έχει γίνει γνωστό για το υποβρύχιο και γιατί κατευθύνεται στη Νότια Κορέα

Ονομάζεται boomer

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διαθέτει 14 πυρηνικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων (SSBN) κλάσης Ohio, με οκτώ να εδρεύουν στην πολιτεία της Ουάσινγκτον και έξι στην Τζόρτζια.
Τα υποβρύχια 560 ποδών, που συνήθως αποκαλούνται "boomer", έχουν εκτόπισμα άνω των 18.000 τόνων όταν είναι βυθισμένα και το καθένα τροφοδοτείται από έναν μόνο πυρηνικό αντιδραστήρα.
Το Πολεμικό Ναυτικό αναφέρει ότι ένα υποβρύχιο κλάσης Ohio έχει σχεδιαστεί για να περνά κατά μέσο όρο 77 ημέρες στη θάλασσα, ακολουθούμενες από 35 ημέρες στο λιμάνι για συντήρηση.
Τα υποβρύχια έχουν δύο πληρώματα το καθένα - που ονομάζονται "μπλε" και "χρυσό" πλήρωμα - και αυτά εναλλάσσονται έτσι ώστε οι 155 υποβρυχιοφόροι κάθε πληρώματος να ξεκουράζονται και να εκπαιδεύονται κατάλληλα μεταξύ των περιπολιών.

Τι όπλα φέρουν;

Καθένα από τα υποβρύχια της κλάσης Ohio φέρει το πολύ 20 βαλλιστικούς πυραύλους Trident II.
Αυτοί έχουν εμβέλεια 4.600 μιλίων (7.400 χιλιομέτρων), πράγμα που σημαίνει ότι είναι σε θέση να πλήξουν έναν στόχο στη Βόρεια Κορέα από τεράστιες εκτάσεις του Ειρηνικού, του Ινδικού ή του Αρκτικού ωκεανού.
"Από στρατιωτικής άποψης, τα υποβρύχια αυτά δεν χρειάζεται να βρίσκονται οπουδήποτε κοντά στην Κορέα προκειμένου να φτάσουν σε πιθανούς στόχους εκεί", δήλωσε ο Blake Herzinger, ερευνητής στο Κέντρο Μελετών των Ηνωμένων Πολιτειών.
Κάθε πύραυλος Trident είναι ικανός να μεταφέρει πολλαπλές κεφαλές που μπορούν να κατευθυνθούν προς ξεχωριστούς στόχους.
Ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για την Πυρηνική Απειλή, James Martin εκτιμά ότι κάθε πύραυλος Trident μπορεί να μεταφέρει τέσσερις πυρηνικές κεφαλές, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων των ΗΠΑ θα μπορούσε να μεταφέρει περίπου 80 πυρηνικές κεφαλές.
Με άλλα λόγια, ένα μόνο υποβρύχιο εξοπλισμένο με Trident θα μπορούσε να καταστρέψει ολόκληρη τη Βόρεια Κορέα.

Γιατί οι ΗΠΑ να στείλουν ένα στη Νότια Κορέα;

Οι αναλυτές λένε ότι η παρουσία ενός υποβρυχίου βαλλιστικών πυραύλων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ σε λιμάνι της Νότιας Κορέας θα ήταν καθαρά συμβολική - και στην πραγματικότητα θα μείωνε τη στρατιωτική αξία του υποβρυχίου.
"Τακτικά, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα μειώνουν το πιο ισχυρό πλεονέκτημα του υποβρυχίου: την αδιαφάνεια του", δήλωσε ο Carl Schuster, πρώην πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και πρώην διευθυντής επιχειρήσεων στο Κοινό Κέντρο Πληροφοριών της Διοίκησης Ειρηνικού των ΗΠΑ στη Χαβάη.
Ένα από τα κλειδιά της πυρηνικής αποτροπής είναι η αβεβαιότητα.
"Η πυρηνική αποτροπή απαιτεί ότι, αν και ο αντίπαλος γνωρίζει την ύπαρξη και την κλίμακα των όπλων του πυρηνικού κράτους, δεν μπορεί να γνωρίζει την ακριβή έκταση ή τη θέση των δυνατοτήτων ή πότε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν", έγραψε τον Ιανουάριο ο πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Daniel Post, στο περιοδικό Proceedings του Ναυτικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ.
Ένα αμερικανικό υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων που κρύβεται εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού, χιλιάδες μίλια μακριά από τη Βόρεια Κορέα, θα εξακολουθούσε να βρίσκεται σε απόσταση βολής από την Πιονγκγιάνγκ, αλλά θα ήταν σχεδόν αδύνατο να το εντοπίσει η Βόρεια Κορέα.
Ένα υποβρύχιο που φτάνει στη Νότια Κορέα για μια επίσκεψη σε λιμάνι - η οποία πρέπει να κανονιστεί 24 έως 48 ώρες πριν - θα ήταν πολύ πιο ορατό, δίνοντας στη Βόρεια Κορέα ένα πλεονέκτημα, δήλωσε ο Schuster.
"Αν ο Kim Jong Un ήθελε να κάνει ένα αιφνιδιαστικό χτύπημα, του δώσαμε τη θέση του υποβρυχίου και την ώρα που θα βρίσκεται εκεί", δήλωσε ο Schuster.

Απλά συμβολικά;

Οι ΗΠΑ θέλουν να διαβεβαιώσουν έναν από τους πιο σημαντικούς συμμάχους τους ότι τους στηρίζουν, λένε οι αναλυτές.
Ο Kim Jong Un έχει ενισχύσει τις πυραυλικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας που διαθέτουν πυρηνικές ικανότητες, δοκιμάζοντάς τες με ρυθμό ρεκόρ το 2022.
Και σε ομιλία του την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας ζήτησε "εκθετική αύξηση" του οπλοστασίου πυρηνικών όπλων της χώρας του ως απάντηση στις απειλές που, όπως υποστηρίζει, προέρχονται από τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι απειλές του Kim Jong Un ώθησαν ορισμένους στη Νότια Κορέα να ζητήσουν από τη Σεούλ να γίνει η ίδια μια πυρηνικά εξοπλισμένη δύναμη.
Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν διάδοση των πυρηνικών όπλων στη χερσόνησο, γι' αυτό προσπαθούν να καθησυχάσουν τον σύμμαχό τους κάνοντας τις δυνάμεις τους πιο ορατές στην περιοχή, μεταξύ άλλων πετώντας βομβαρδιστικά B-52 με πυρηνικές ικανότητες στον ουρανό γύρω από τη Νότια Κορέα.
Ο Kim Jung-sup, ανώτερος ερευνητής του Κέντρου Αμυντικών Μελετών του Ινστιτούτου Sejong στη Σεούλ, δήλωσε ότι τα υποβρύχια απλώς σφυρηλατούν αυτό το σημείο και αυξάνουν την αξιοπιστία των ΗΠΑ.
"Φυσικά, πρόκειται για διαφορετικούς τύπους όπλων, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει ουσιαστική διαφορά στο γεγονός ότι πρόκειται για στρατηγικά μέσα που στέλνουν ουσιαστικά ένα μήνυμα πυρηνικών αντιποίνων στη Βόρεια Κορέα", δήλωσε ο Kim.
Όσον αφορά την ευάλωτη μετατροπή των αμερικανικών υποβρυχίων, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι ένα τέτοιο σενάριο θα συνέβαινε μόνο ως προπομπός πυρηνικού πολέμου - οπότε το υποβρύχιο θα είχε ήδη αποτύχει στη βασική του αποστολή της αποτροπής.
"Ο θεμελιώδης σκοπός τους είναι να αποτρέπουν και να καθησυχάζουν", δήλωσε ο Drew Thompson, ανώτερος ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής Lee Kuan Yew στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.
"Στρατηγικά όπλα όπως ένα υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων και το ωφέλιμο φορτίο του δεν προορίζονται για χρήση".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης