Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπλόκαρε το deal Microsoft - Activision Blizzard η βρετανική ρυθμιστική αρχή - Έφεση ασκούν οι εταιρείες

Μπλόκαρε το deal Microsoft - Activision Blizzard η βρετανική ρυθμιστική αρχή -  Έφεση ασκούν οι εταιρείες
Η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει την Activision Blizzard πέρσι καταβάλλοντας τίμημα 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών
Σχετικά Άρθρα
Μπλόκο στο μεγαλύτερο deal που έγινε ποτέ στην ιστορία του gaming βάζει η βρετανική ρυθμιστή αρχή ανταγωνισμού, εμποδίζοντας την εξαγορά της εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard από τη Microsoft ύψους 69 δισ. δολαρίων.
Η απόφαση αυτή αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό, που προσπάθησε να πείσει τις αρχές ότι το deal θα είναι ευεργετικό για τον ανταγωνισμό.
Η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.
Στις συναλλαγές στο αμερικανικό χρηματιστήριο, η μετοχή της Activision Blizzard υποχωρεί άνω του 10%, ενώ η μετοχή της Microsoft ενισχύεται άνω του 7%, κίνηση που συνδέεται ωστόσο σε μεγάλο βαθμό με τα ισχυρά κέρδη που ανακοίνωσε η εταιρεία την Τρίτη 25/4.
Συγκεκριμένα, η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι αντιτίθεται στη συμφωνία καθώς εγείρει ανησυχίες για τον ανταγωνισμό στην εκκολαπτόμενη αγορά παιχνιδιών cloud.
Η αρχή διατηρούσε προηγουμένως ανησυχίες σχετικά με τα προβλήματα στον ανταγωνισμό στις κονσόλες παιχνιδιών, αλλά απέκλεισε την ανησυχία αυτή σε προκαταρκτική της απόφαση τον Μάρτιο.

Ο κίνδυνος

Η Microsoft θα μπορούσε να εγκαταστήσει τα παιχνίδια της Activision αποκλειστικά στην δική της πλατφόρμα παιχνιδιών cloud, την Xbox Game Pass, αποκόπτοντας τη διανομή σε άλλους βασικούς παίκτες του κλάδου, τόνισε η αρχή.
Το cloud gaming είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει στους παίκτες να έχουν πρόσβαση σε παιχνίδια μέσω απομακρυσμένων διακομεταμιστών - ουσιαστικά μεταδίδοντας ένα παιχνίδι όπως κάνουμε με μια ταινία στο Netflix.
Η τεχνολογία βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο, αλλά η Microsoft ποντάρει πολλά στο να γίνει ένας συνηθισμένος τρόπος παιχνιδιού.
«Το να επιτρέψουμε στη Microsoft να καταλάβει μια τόσο ισχυρή θέση στην αγορά παιχνιδιών στο cloud, ακριβώς τη στιγμή που αυτή αρχίζει να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, θα κινδύνευε να υπονομεύσει την καινοτομία που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη αυτών των ευκαιριών», ανέφερε η βρετανική αρχή σε δελτίο Τύπου.
Η Microsoft έκανε στη βρετανική αρχή διορθωτικές προτάσεις σε μια προσπάθεια να επιλύσει τις ανησυχίες της - συμπσυμπεριλαμβανομένων «απαιτήσεων που διέπουν ποια παιχνίδια πρέπει να προσφέρονται από τη Microsoft σε ποιες πλατφόρμες και με ποιους όρους για μια δεκαετή περίοδο».
Ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή απέρριψε τις προτάσεις.
«Δεδομένου ότι οι διορθωτικές προτάσεις εφαρμόζονται μόνο σε ένα καθορισμένο σύνολο παιχνιδιών της Activision, τα οποία μπορούν να μεταδοθούν μόνο σε ένα καθορισμένο σύνολο υπηρεσιών παιχνιδιών στο cloud, υπό την προϋπόθεση ότι αγοράζονται σε ένα καθορισμένο σύνολο ηλεκτρονικών καταστημάτων, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι διαφωνιών και συγκρούσεων μεταξύ της Microsoft και των παρόχων υπηρεσιών παιχνιδιών στο cloud, ιδίως για μια δεκαετή περίοδο σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη αγορά», δήλωσε η αρχή.

«Λανθασμένη κατανόηση της αγοράς»

Ο πρόεδρος της Microsoft Brad Smith είπε σε δήλωσή του ότι η εταιρεία παραμένει «πλήρως προσηλωμένη σε αυτή την συμφωνία και θα ασκήσει έφεση».
«Η απόφαση της αρχής απορρίπτει μια ρεαλιστική οδό για την αντιμετώπιση των ανησυχιών για τον ανταγωνισμό και αποθαρρύνει την τεχνολογική καινοτομία και τις επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε ο Smith.
«Έχουμε ήδη υπογράψει συμβάσεις για να καταστήσουμε τα δημοφιλή παιχνίδια της Activision Blizzard διαθέσιμα σε 150 εκατομμύρια περισσότερες συσκευές και παραμένουμε προσηλωμένοι στην ενίσχυση αυτών των συμφωνιών. Είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι που μετά από μακρές διαβουλεύσεις, η απόφαση αυτή φαίνεται να αντανακλά μια εσφαλμένη κατανόηση αυτής της αγοράς και του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί στην πραγματικότητα η τεχνολογία cloud».
Στη συνέχεια η Activision Blizzard ανακοίνωσε τα αποτελέσματα α' τριμήνου, ενώ σχολιάζοντας την απόφαση της βρετανικής αρχής τη χαρακτήρισε «δυσανάλογη, παράλογη και ασυνεπής με τα στοιχεία», επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή της ότι η συμφωνία θα πραγματοποιηθεί.
Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 93 σεντς ανά μετοχή, σχεδόν διπλάσια έναν των 50 σεντς της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 34% στα 2,38 δισ. δολάρια από 1,77 δισ. δολάρια.
Ο Bobby Kotick, διευθύνων σύμβουλος της Activision Blizzard, ενημέρωσε τους εργαζόμενους σε επιστολή του ότι η εταιρεία και η Microsoft «έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία προσφυγής στα βρετανικά δικαστήρια» κατά της απόφασης της ρυθμιστικής αρχής ανταγωνισμού.
Η Microsoft ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εξαγοράσει την Activision Blizzard τον Ιανουάριο του 2022 καταβάλλοντας τίμημα 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες που έχει δει η βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών μέχρι σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης