Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλάζουν στρατηγική οι επενδυτές ομολόγων - Θα οπισθοχωρήσει η Fed;

Αλλάζουν στρατηγική οι επενδυτές ομολόγων - Θα οπισθοχωρήσει η Fed;
Η έκθεση εισοδήματος και δαπανών αυτής της Παρασκευής, η οποία περιλαμβάνει το μέτρο της προσωπικής καταναλωτικής δαπάνης που εξετάζει προσεκτικά η Fed, είναι πιθανό να αποτελέσει βασικό σημείο εστίασης για τους επενδυτές
Οι επενδυτές ομολόγων δεν είναι πλέον πλήρως πεπεισμένοι ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προβεί σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.
Τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια της αγοράς υποχωρούν, καθώς η νέα πτώση των μετοχών των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ έστειλε τα κρατικά ομόλογα στα ύψη, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν προς τα περιουσιακά στοιχεία-καταφύγια.
Τα συμβόλαια swap για τον Ιούνιο τιμολογούν τώρα ένα σημείο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας μόλις 21 μονάδες βάσης πάνω από το τρέχον πραγματικό επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, υποδηλώνοντας περίπου τέσσερις στις πέντε πιθανότητες αύξησης σε μία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις πολιτικής.
Προηγουμένως αυτή την εβδομάδα είχαν τιμολογήσει τον Μάιο ως σχεδόν βέβαιο και κάποια πιθανότητα πρόσθετης αύξησης τον Ιούνιο.

Αλλαγή στρταηγικής

"Η αγορά ομολόγων ανταποκρίνεται στα νέα για τις περιφερειακές τράπεζες", δήλωσε ο Michael Cudzil, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Pacific Investment Management Co.
"Είναι πολύ νωρίς για να το αποκαλέσουμε κρίση", αλλά υπάρχει ανησυχία γύρω από περισσότερες τράπεζες που θα βρεθούν υπό πίεση και θα επηρεάσουν τις συμμετοχές τους, είπε.
Η ευαίσθητη στην πολιτική απόδοση του διετούς κρατικού ομολόγου διολίσθησε έως και 18,7 μονάδες βάσης, η μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση εδώ και περίπου ένα μήνα, σε χαμηλό επίπεδο 3,90%.
Η κίνηση αυτή ήρθε καθώς ο δείκτης περιφερειακών τραπεζών KBW υποχώρησε έως και 4% σε νέο χαμηλό για το έτος.
Οι μετοχές του προβληματικού πιστωτικού ιδρύματος First Republic Bank με έδρα την Καλιφόρνια διακόπηκαν μετά την πτώση της τιμής της μετοχής, με την εταιρεία να φέρεται να εξετάζει την εκποίηση 50 έως 100 δισ. δολαρίων ενυπόθηκων δανείων και τίτλων μακράς διάρκειας ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου διάσωσης.
Το ράλι των κρατικών ομολόγων απέκτησε δυναμική αφού η πώληση διετών ομολόγων ύψους 42 δισ. δολαρίων απορροφήθηκε κάτω από το 4% στη 1 μ.μ. στη Νέα Υόρκη και ήρθε καθώς οι επενδυτές μετρίασαν τις προσδοκίες ενόψει της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.
Εκτός από τη μείωση των πιθανοτήτων για αυστηρότερη πολιτική, τα swaps έδειξαν επίσης αύξηση του ποσού της κεντρικής χαλάρωσης μετά την κορύφωση που αποτιμάται, με το σημείο αναφοράς να θεωρείται γύρω στο 4,3% μέχρι το τέλος του έτους.
Το πραγματικό επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων είναι σήμερα 4,83%.

Οι αμφιβολίες

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Wells Fargo, Angelo Manolatos και Mike Schumacher, έγραψαν σε σημείωμά τους προς τους πελάτες ότι αμφιβάλλουν ότι η Fed θα επιτρέψει στην τρέχουσα ανησυχία του τραπεζικού τομέα από το να την αποτρέψει να αυξήσει και πάλι το επιτόκιο και ότι η αγορά μπορεί να δυσκολευτεί να μειώσει πολύ περισσότερο τα στοιχήματά της για βραχυπρόθεσμη σύσφιξη.
Η έκθεση εισοδήματος και δαπανών αυτής της Παρασκευής, η οποία περιλαμβάνει το μέτρο της προσωπικής καταναλωτικής δαπάνης που εξετάζει προσεκτικά η Fed, είναι πιθανό να αποτελέσει βασικό σημείο εστίασης για τους επενδυτές ενόψει της απόφασης της επόμενης εβδομάδας.
Αλλά ο πήχης φαίνεται να είναι υψηλός για να μετακινήσει την κεντρική τράπεζα από την πορεία που υπαινίχθηκαν οι αξιωματούχοι πριν από τη συνεδρίαση.
"Θα χρειαζόταν ένα αρκετά μεγάλο σοκ" στο PCE για να μην αυξήσει η Fed την επόμενη Τετάρτη, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της RJ O'Brien & Associates, John Brady.
"Φαίνεται λίγο νωρίς για να πατήσουμε το κουμπί του πανικού".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης