Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναζωπυρώνεται η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ: «Βουτιά» -50% για τη First Republic μετά τo «bank run» του 40% των καταθέσεων

Αναζωπυρώνεται η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ: «Βουτιά» -50% για τη First Republic μετά τo «bank run» του 40% των καταθέσεων
Κατά 40% μειώθηκαν οι καταθέσεις της τράπεζας το πρώτο τρίμηνο
Σχετικά Άρθρα
Σε ελεύθερη πτώση που έφτασε το 50% και αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό βυθίστηκε η μετοχή της First Republic Bank, καθώς οι επενδυτές αμφισβητούν τη δυνατότητητα της τράπεζας να ανακτήσει τη σταθερότητά της, μετά την απώλεια του 40% των καταθέσεων της κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Η μετοχή της First Republic έκλεισε συγκεκριμένα με απώλειες 49,38% στα 8,10 δολάρια, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό. 
Οι απώλειες της σε ετήσια βάση έχουν ξεπεράσει πλέον το 90%.
Η πτώση της μετοχής ακολούθησε τις ανακοινώσεις της τράπεζας για τα κέρδη πρώτου τριμήνου, οι οποίες έδειξαν ότι οι καταθέσεις της First Republic Bank μειώθηκαν κατά 40,8% κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, καθώς οι πελάτες της απέσυραν τα χρήματά τους μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.
Οι καταθέσεις της First Republic στα τέλη του πρώτου τριμήνου περιελάμβαναν μια εισροή 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις 11 μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες που έγινε με σκοπό τη σταθεροποίηση του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Εξαιρουμένων αυτών των κεφαλαίων, οι καθαρές εκροές της First Republic θα ξεπερνούσαν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η τράπεζα ανακοίνωσε παράλληλα ότι «διερευνά στρατηγικές επιλογές» για να αναδιαμορφώσει τον ισολογισμό της μετά τη μαζική φυγή καταθέσεων.
Ο David Faber του CNBC ανέφερε ότι οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για το μέλλον της First Republic καθώς άλλες τράπεζες και ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι αναζητούν λύσεις για τη σταθεροποίηση της περιφερειακής τράπεζας.
Μία πιθανή λύση είναι οι μεγαλύτερες τράπεζες να αγοράσουν ορισμένα από τα περιουσιακά στοιχεία της First Republic και η περιφερειακή τράπεζα στη συνέχεια να εκδώσει επιπλέον μετοχές, ανέφερε ο Faber, αλλά δεν είναι σαφές εάν άλλες τράπεζες θα είναι διατεθειμένες να το κάνουν.
Δεν θα υπάρξει πλήρης πώλησή της όμως σε άλλη τράπεζα, πρόσθεσε.
Νωρίτερα το Bloomberg μετέδιδε ότι η First Republic εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων αξίας έως 100 δισ. δολ.  
Οι πωλήσεις αυτές θα βοηθήσουν να μειωθεί η αναντιστοιχία μεταξύ περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Η είδηση για την πώληση έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο ότι σχεδιάζει να συρρικνώσει τον ισολογισμό της καθώς και τον δανεισμό της από την Federal Reserve Bank.

Πτώση κερδών άνω του 30% το α' τρίμηνο του 2023

Διολίσθηση κερδών σημείωσε για το α' τρίμηνο η First Republic Bank, με την τράπεζα του Σαν Φρανσίσκο να ανακοινώνει ταυτόχρονα μεγάλη μείωση των καταθέσεων της μετά τις δραματικές καταρρεύσεις των Silicon Valley Bank και Signature Bank τον Μάρτιο που πυροδότησαν ευρύτερους κλυδωνισμούς σε ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο.
Ειδικότερα, τα κέρδη α' τριμήνου της First Republic διαμορφώθηκαν σε 269 εκατ. δολ. ή 1,23 δολ. ανά μετοχή από 401 εκατ. δολ. ή 2 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.
Η τράπεζα ξεπέρασε πάντως τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν τα κέρδη να διαμορφωθούν στα 85 cents ανά μετοχή.
Την ίδια στιγμή, τα έσοδα υποχώρησαν 13,4% στα 1,2 δισ. δολ.
Οι καταθέσεις μειώθηκαν στα 104 δισ. δολ. από 176 δισ. δολ. το δ' τρίμηνο.
Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να μειώσει το εργατικό της δυναμικό κατά 20% με 25% το β' τρίμηνο.
Οι μετοχές της First Republic Bank σημειώναν βουτιά άνω του 15% στις ηλεκτρικές συναλλαγές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Morgan Stanley: Το κραχ στις μετοχές των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ δεν έχει τελειώσε

Την εκτίμηση ότι το κραχ στις μετοχές των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ δεν έχει τελειώσει ακόμη, εκφράζει αναλυτής της Morgan Stanley, επισημαίνοντας ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει πιθανές ρυθμιστικές αλλαγές και κινδύνους, που απορρέουν από την πίεση στην αγορά εμπορικών ακινήτων.
«Αναμένεται αρκετός πόνος ακόμα» για αυτές τις μικρές και μεσαίου μεγέθους περιφερειακές τράπεζες λόγω της αυξημένης έκθεσης των δανείων τους στον τομέα των εμπορικών ακινήτων, που παλεύει με υψηλά ποσοστά κενών κατοικιών, δήλωσε στο Bloomberg ο Daniel Skelly από τη Morgan Stanley.
Οι περιφερειακές τράπεζες σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της αναταραχής, που συγκλόνισε τον χρηματοπιστωτικό τομέα τον περασμένο μήνα μετά τις καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.
Η First Republic Bank έχει σημειώσει πτώση 87% σε ετήσια βάση, ενώ η PacWest έχασε 50% και η Western Alliance 32%.
Αυτό, σε συνδυασμό με τα προβλήματα κερδοφορίας μεταξύ των περιφερειακών τραπεζών, οδηγεί τον Skelly και την ομάδα του να είναι «ακόμα σχετικά επιφυλακτικοί» για τις τραπεζικές μετοχές, στις οποίες είναι underweight εδώ και αρκετό καιρό.
«Δεν έχεις μόνο προβλήματα κερδοφορίας για τις περιφερειακές, αλλά είναι και αυτές που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στα εμπορικά ακίνητα. Και έτσι όταν σκέφτεσαι ότι αυτές οι συναλλαγές μεταφοράς από τον αέρα του μηδενικού κόστους κεφαλαίου ξετυλίγονται, αρχίζουμε να βλέπουμε αξιοσημείωτες ενημερώσεις εκεί», δήλωσε ο Skelly.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης