Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρή πτώση στη Wall, αναζωπυρώνεται η τραπεζική κρίση – Στο -1,6% ο S&P 500, o Nasdaq -2% - Απώλειες -50% για τη First Republic

Ισχυρή πτώση στη Wall, αναζωπυρώνεται η τραπεζική κρίση – Στο -1,6% ο S&P 500, o Nasdaq -2% - Απώλειες -50% για τη First Republic
Αρνητικά πρόσημα στη Wall Street...
Ισχυρή πτώση σημείωσαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα 24 Απριλίου, με τους φόβους για νέα τράπεζική κρίση να αναζωπυρώνονται...
Την ίδια στιγμή, τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή οικονομική καταστροφή αν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο ανάληψης χρέους εκ μέρους της κυβέρνησης, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει σε χρεοκοπία, έκρουσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, ενώ οι επενδυτές έχουν στραμμένο του βλέμμα τους στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τεχνολογικών κολοσσών όπως η Google.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -1%, στις 33.530 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε μείωση -1,6%, στις 4.071 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -2%, στις 11.799 μονάδες

Στο μεταξύ, καθοδική τροχιά για δεύτερη μέρα ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά εννέα μονάδες βάσης στο 3,40% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα 13 μονάδες βάσης στο 3,95%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 2,2% στα 77,07 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,2% στα 2.004 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,7% έναντι του ευρώ, στο 1,0975 δολ.

Στα επιχειρηματικά, οι πελάτες της First Republic Bank (-50%) απέσυραν περισσότερα από 100 δισ. δολάρια από τους λογαριασμούς τους πρώτους τρεις μήνες του έτους εν μέσω ανησυχιών για την υγεία του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος. Η αμερικανική τράπεζα αναφέρει ότι οι καταθέσεις της μειώθηκαν πάνω από 40% από τα τέλη Δεκεμβρίου.
«Εργαζόμαστε για να αναδιαρθρώσουμε τον ισολογισμό μας και να μειώσουμε τα έξοδα και τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό μας», πρόσθεσε. Η First Republic δήλωσε επίσης ότι σχεδιάζει να μειώσει το κόστος με την απομάκρυνση του 20% έως 25% του εργατικού δυναμικού της τους επόμενους μήνες.

Στα μάκρο, υψηλότερα κινήθηκαν οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, βάζοντας τέλος σε ένα σερί επτά διαδοχικών μηνιαίων απωλειών.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, o δείκτης τιμών κατοικιών S&P CoreLogic Case-Shiller ενισχύθηκε 0,1% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο.
Σε ετήσια βάση, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 4%.
Άλμα κατέγραψαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, σε υψηλό έτους, καθώς η μικρή κάμψη στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων μπορεί να ενίσχυσε τη ζήτηση.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών κατέγραψαν άνοδο 9,6% τον Μάρτιο, στο εποχικά προσαρμοσμένο επίπεδο των 683.000.
Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων 12 μηνών.
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, στη σκιά πιο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για τις προοπτικές της οικονομίας.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης του Conference Board σημείωσε πτώση τον Απρίλιο φθάνοντας στο 101,3, από το 104 που βρισκόταν τον Μάρτιο.
Ωστόσο, ο δείκτης για τις τρέχουσες συνθήκες ενισχύθηκε στο 151,1.
«Οι καταναλωτές έγιναν πιο απαισιόδοξοι για τις προοπτικές τόσο στις επιχειρηματικές συνθήκες όσο και στην αγορά εργασίας» σημειώνεται στην έρευνα.

Τα εταιρικά αποτελέσματα «πιέζουν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικά κινούνται και σήμερα (24/4/2023) τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αναζητούν κατεύθυνση μετά τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων.
Πιο αναλυτικά:
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX κατέγραψε οριακά κέρδη 0,05%, στις 15.872 μονάδες
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE υποχώρησε κατά 0,27%, στις 7.891 μονάδες
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC βρέθηκε στις 7.531 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,56%
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB σημείωσε πτώση 1,03%, διαμορφούμενος στις 27.253 μονάδες

Στα επιχειρηματικά, στο 1,03 δισ. δολάρια υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους της UBS για το α' τρίμηνο, μειωμένα κατά 52% σε σχέση με πέρυσι, λόγω παλαιού δικαστικού ζητήματος.
Πρόκειται για τα πρώτα αποτελέσματα της ελβετικής τράπεζας μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της ανταγωνίστριας Credit Suisse.
Οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα εμφάνιζε καθαρά κέρδη ύψους 1,75 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο, σύμφωνα με τη Refinitiv.
Οι μετοχές της UBS σημείωσαν άλμα άνω του 10% μετά την είδηση ότι εξαγοράζει την ελβετική ανταγωνίστριά της τον περασμένο μήνα.
Τότε, η UBS ανέφερε ότι η συμφωνία, που έγινε με τη μεσολάβηση των ελβετικών ρυθμιστικών αρχών, θα δημιουργούσε έναν "κορυφαίο παγκόσμιο διαχειριστή πλούτου" με περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικά επενδυμένα περιουσιακά στοιχεία.
Ωστόσο, οι αναλυτές της Barclays δήλωσαν ότι η αγορά "υποτιμά σημαντικά" την πολυπλοκότητα της ενσωμάτωσης της Credit Suisse στην UBS.
Στον απόηχο της συμφωνίας, η UBS ανακοίνωσε ότι ο Sergio Ermotti, ο οποίος διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος μεταξύ 2011 και 2020, θα επιστρέψει στη θέση του από τις 5 Απριλίου.

Εν τω μεταξύ, αποτελέσματα ανακοίνωσε και η Nestle με τις πωλήσεις να υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις. Ωστόσο, μείωση κατά 0,5% σημείωσε ο όγκος πωλήσεων.
Η Novartis ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις και αύξησε τις προβλέψεις για τα κέρδη της για το σύνολο του έτους από «μεσαίο έως υψηλό μονοψήφιο» ποσοστό αύξησης σε «υψηλό μονοψήφιο έως χαμηλό διψήφιο».
Η εταιρεία τεχνολογίας αυτοκινήτων ABB αύξησε τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους και ανακοίνωσε αύξηση των καθαρών κερδών της κατά 72% σε 1,04 δισ. δολάρια, πάνω από την εκτίμηση συναίνεσης για 877 εκατ. δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης