Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φοβήθηκαν ρωσικά αντίποινα οι ΗΠΑ… και απέτρεψαν Ουκρανικό σχέδιο για χτύπημα στην Μόσχα – Χαμηλής απόδοσης το Patriot…

Φοβήθηκαν ρωσικά αντίποινα οι ΗΠΑ… και απέτρεψαν Ουκρανικό σχέδιο για χτύπημα στην Μόσχα – Χαμηλής απόδοσης το Patriot…
Αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα του αμερικανικού συστήματος Patriot
Ένα επικίνδυνο Ουκρανικό σχέδιο απέτρεψαν οι αμερικανοί – εάν αληθεύει αφού η προπαγάνδα οργιάζει – αφού οι Ουκρανοί σχεδίαζαν σοβαρό χτύπημα στην Μόσχα την πρωτεύουσα της Ρωσίας.
Οι Αμερικανοί όταν πληροφορήθηκαν το σχέδιο αμέσως αντέδρασαν αφού φοβήθηκαν μαζικά αντίποινα και κατά άλλων χωρών του ΝΑΤΟ…
Και ενώ οι αμερικανοί – που συντηρούν τον πόλεμο – θα μας πουν ότι είναι φιλειρηνιστές… μια περίεργη δήλωση ήρθε να αναδείξει την αδυναμία της αεράμυνας της Ουκρανίας.
Οι Ουκρανοί δηλώνουν ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν τους Patriot για να χτυπήσουν πυραύλους S-300 στον αέρα αλλά μόνο την συστοιχία… προφανώς γιατί τα ρωσικά συστήματα ανίχνευσης αμέσως θα ανακαλύψουν που βρίσκεται το Patriot και θα το καταστρέψουν…

Οι Ουκρανοί σχεδίαζαν μεγάλης κλίμακας χτύπημα στην Μόσχα

Η Ουκρανία φέρεται να είχε σχεδιάσει μια μεγάλης κλίμακας πλήγμα στη Μόσχα για να σηματοδοτήσει την πρώτη επέτειο της πλήρους εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά τελικά εγκατέλειψε το σχέδιο κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ο Αρχηγός της Αμυντικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ουκρανίας (HUR), Υποστράτηγος Kyrylo Budanov, επινόησε τολμηρά σχέδια για να εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας χτυπήματα που θα έφθαναν βαθιά στην επικράτεια της Ρωσίας, ανέφερε η Washington Post, επικαλούμενη ένα απόρρητο έγγραφο από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Το σχέδιο που επινόησε ο Αρχηγός της Αμυντικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ουκρανίας προκάλεσε σημαντική ανησυχία στους αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Ο Υποστράτηγος Kyrylo Budanov έδωσε εντολή σε έναν από τους αξιωματικούς του να προετοιμαστεί για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου χρησιμοποιώντας όλους τους πόρους που διαθέτουν οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας.

Οι αξιωματούχοι εξέτασαν ακόμη και μια θαλάσσια επίθεση με χρήση TNT στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας στην πόλη Novorossiysk, η οποία θα ήταν ως επί το πλείστον συμβολική επιχείρηση.
Ωστόσο, θα είχε επιδείξει την ικανότητα της Ουκρανίας να χτυπήσει βαθιά σε εχθρικό έδαφος.

Ο Υποστράτηγος Kyrylo Budanov είναι γνωστός για τους τολμηρούς ισχυρισμούς και δηλώσεις που οι δυτικοί αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν συχνά με σκεπτικισμό.
Για παράδειγμα, έχει ισχυριστεί προηγουμένως ότι ο Putin πάσχει από ανίατη ασθένεια έναν ισχυρισμό που οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν αποδείξει ότι είναι αβάσιμος.

Ωστόσο, ο Kyrylo Budanov εμφανίζεται ακλόνητος στην πεποίθησή του ότι η Ουκρανία θα θριαμβεύσει τελικά επί της Ρωσίας. Επέμεινε ότι η Κριμαία, η βαριά οχυρωμένη χερσόνησος που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, θα ανακαταληφθεί από το Κίεβο αυτό το καλοκαίρι.
Οι αμερικανοί αμφισβητούν τις Ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες

Ωστόσο, έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δεν ασπάζονται τα αισιόδοξα σενάρια… των Ουκρανών.
Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις επικοινωνίες του Kyrylo Budanov, γεγονός που μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη για τον ίδιο.

Ο Budanov φάνηκε να γνωρίζει πιθανή παρακολούθηση και έλαβε μέτρα για να την αντιμετωπίσει παίζοντας μουσική κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο γραφείο του στα κεντρικά γραφεία του HUR.

Όμως, μόλις δύο ημέρες πριν από την επέτειο της εισβολής της Ρωσίας, στις 22 Φεβρουαρίου, η CIA φέρεται να μοιράστηκε μια πρόσφατα απόρρητη έκθεση που αποκάλυψε ότι οι Αμυντικές Πληροφορίες της Ουκρανίας είχαν συμφωνήσει, κατόπιν αιτήματος της Ουάσιγκτον, να καθυστερήσουν τα προγραμματισμένα πλήγματα στη Μόσχα.
Ωστόσο, τα έγγραφα που διέρρευσαν, μέρος μιας ευρύτερης συλλογής απόρρητων πληροφοριών, δεν παρέχουν λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος παρενέβη ή τους λόγους πίσω από την απόφαση της Ουκρανίας να αναστείλει τα σχέδια της.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για πιθανή επίθεση της Ουκρανίας σε ρωσικούς στόχους

Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι τυχόν πιθανές επιθέσεις εντός της Ρωσίας θα προκαλούσαν σκληρή απάντηση τους ρώσους.
Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν τις επιθέσεις στη Ρωσία, ειδικά εάν περιλαμβάνουν όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ, ως εξαιρετικά επικίνδυνους ελιγμούς που μπορεί να προκαλέσουν την έντονη αντίδραση του Ρώσου προέδρου Putin με καταστροφικές συνέπειες για την Ουκρανία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.
Παρά αυτές τις ανησυχίες, αρκετές ανεξήγητες εκρήξεις και επιθέσεις με drone σημειώθηκαν στη Ρωσία.
Τον Δεκέμβριο, μετά από μια επίθεση στην αεροπορική βάση Engels-2 βαθιά μέσα στη Ρωσία, ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, έγραψε στο Twitter:
«Η Γη είναι στρογγυλή – μια ανακάλυψη που έγινε από τον Galileo.
Εάν εκτοξευθεί κάτι στον εναέριο χώρο άλλων χωρών, αργά ή γρήγορα, άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα θα επιστρέψουν στο σημείο αναχώρησης».

Ενώ ο υποστράτηγος Kyrylo Budanov, ένα ανερχόμενο αστέρι στον στρατό της Ουκρανίας, αρνείται να δηλώσει ότι η υπηρεσία του βρίσκεται επίσημα πίσω από τα χτυπήματα, οι δραστηριότητες σε ξένο έδαφος εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών της Ουκρανίας.
Η Ουκρανία έχει αντιμετωπίσει κριτική από αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον και την Ευρώπη για τη διεξαγωγή επιθέσεων πέρα από τα σύνορά της, οι οποίες πιστεύουν ότι έχουν ξεπεράσει τα όρια.

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος εξέφρασε ότι η προθυμία της Ουκρανίας να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να συντονιστεί με τους Αμερικανούς θα πρέπει να αντισταθμιστεί με όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας, όπως το ATACMS.
Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν την Ουκρανία, παραμένουν επιφυλακτικές όσον αφορά την παροχή όπλων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν προκλητικά και δυνητικά να πυροδοτήσουν μια επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Οι Patriots θα χτυπήσουν… επίγειους στόχους

Αν και τα πυραυλικά συστήματα εδάφους - αέρος Patriot που παρέχονται στην Ουκρανία μπορούν δυνητικά να αναχαιτίσουν ρωσικούς πυραύλους S-300, υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος πιστεύει ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν πρακτικό δηλώνοντας ότι στόχος είναι να χτυπηθούν τα αντιαεροπορικά συστήματα της Ρωσίας στο έδαφος.
Ο Yuriy Ihnat, εκπρόσωπος της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, επιβεβαίωσε ότι μια μονάδα του αντιαεροπορικού συστήματος πυραύλων Patriot έχει αναπτυχθεί στην Ουκρανία, με τα υπόλοιπα τμήματα να αναμένεται να φτάσουν σύντομα.
Για τους Ουκρανούς στόχος των Patriot θα είναι η αντιμετώπιση της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

Όταν ρωτήθηκε για την ικανότητα του συστήματος Patriot να αναχαιτίσει τους πυραύλους S-300 που στόχευαν το Kharkiv στις 22 Απριλίου, ο Ihnat επιβεβαίωσε ότι το σύστημα Patriot θα μπορούσε να καταρρίψει αυτούς τους πυραύλους.
Ωστόσο, σημείωσε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός διαθέτει πολλούς πυραύλους S-300.

Ο Ihnat εξήγησε ότι η πρόκληση με την κατάρριψη πυραύλων S-300 με χρήση Patriots δεν είναι το κόστος αλλά ο τεράστιος αριθμός πυραύλων που διαθέτει ο ρωσικός στρατός.
Πριν από λίγους μήνες, 6.000 έως 7.000 πύραυλοι S-300 βρίσκονταν στο οπλοστάσιο της Ρωσίας.
Ο Ihnat τόνισε ότι η καταστροφή αυτών των πυραύλων στο έδαφος θα ήταν πιο πρακτική λύση.
Θα πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά ο αριθμός των διαθέσιμων πυραύλων Patriot και να συγκριθεί με τον αριθμό των πυραύλων S-300 που έχει στην κατοχή του ο ρωσικός στρατός.

Ο Vijainder K Thakur, αμυντικός εμπειρογνώμονας που παρακολουθεί στενά τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, τόνισε: «Λαμβάνοντας υπόψη τη σχετικά μικρή κεφαλή και την περιορισμένη ακρίβειά του, η απόπειρα κατάρριψης ενός πυραύλου S-300 με πύραυλο Patriot δεν έχει νόημα.
Οι πύραυλοι S-300 δεν χρησιμοποιούνται ποτέ για να επιτεθούν σε στρατηγικά σημαντικούς στόχους!».
Η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυραύλους S-300 για να συντρίψει τα ουκρανικά αμυντικά συστήματα

Το σύστημα Patriot θα επέτρεπε στην Ουκρανία να αναχαιτίσει και να καταστρέψει τους εισερχόμενους πυραύλους και να προστατευθεί από εχθρικά αεροσκάφη.
Ωστόσο, ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για την πιθανή στρατηγική που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Ρωσία για την εκτόξευση πυραύλων S-300 στην Ουκρανία.
Ο Ihnat υποστήριξε ότι ο ρωσικός στρατός μπορεί να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους S-300 παρόμοια με την ανάπτυξη των drones Shahed, με στόχο να συντρίψει και να εξαντλήσει τα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας μέσω διαδοχικών εκτοξεύσεων.
Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed για να εντοπίσει τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας και να τα στοχεύσει για να αποδυναμώσει την άμυνα των Ουκρανών

Εκτός από τις πρακτικές αμυντικές του δυνατότητες, το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot έχει μια συμβολική αξία για την Ουκρανία.
Με τέτοια στρατιωτική τεχνολογία θα σήμαινε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αφοσιωμένες στην υποστήριξη της Ουκρανίας και των προσπαθειών της να αντισταθεί στη ρωσική επιθετικότητα.
Το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot έχει βεληνεκές έως και 600 μίλια και μπορεί να αναχαιτίσει και να καταστρέψει αποτελεσματικά βαλλιστικούς πυραύλους και αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς από μεγάλη απόσταση.
Το αμερικανικό οπλικό σύστημα μπορεί να εντοπίσει και να εξαλείψει απειλές από εκατοντάδες μίλια μακριά.
Επιπλέον, το σύστημα Patriot διαθέτει ισχυρές δυνατότητες ραντάρ ανώτερες από άλλα συστήματα αεράμυνας, επιτρέποντας την ευκολότερη διαφοροποίηση μεταξύ φιλικών και εχθρικών στόχων.

Αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα του αμερικανικού συστήματος Patriots

Ορισμένοι αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα των πυραύλων Patriot, ήδη το αμερικανικό Foreign Policy του 2018 είχε αποκαλύψει ότι «αποτυγχάνουν παντού».
Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός έχει απορριφθεί από αξιωματούχους του αμερικανικού στρατού ως υπερβολή.

Υπήρξαν περιπτώσεις που η αποτελεσματικότητα του συστήματος Patriot παραποιήθηκε στο ευρύ κοινό.
Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου, στρατιωτικοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι το σύστημα είχε αναχαιτίσει με επιτυχία όλους τους ιρακινούς πυραύλους Scud εκτός από δύο.
Ωστόσο, το Πεντάγωνο αναθεώρησε αργότερα αυτόν τον αριθμό σε ποσοστό επιτυχίας 50%, δηλαδή μόνο το 50% των πυραύλων Scud καταρρίφθησαν και μάλιστα να τονίσουμε ότι ήταν και παλαιάς τεχνολογίας οι ιρακινοί πύραυλοι. 
Αν και το ποσοστό αποτελεσματικότητας του συστήματος πιστεύεται ότι είναι υψηλότερο σήμερα, εντούτοις υπάρχουν πολλές σκιές.
Οι ρωσικές δυνάμεις πάντως έχουν δηλώσει ότι θα βρουν τους Patriot και θα τους καταστρέψουν, μάλιστα είχαν δηλώσει ότι δεν ανησυχούν για την ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων.

Σύστημα S-300
s-300-1-1920x1212.jpg

Σύστημα Patriot
Patriot-1_1.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης