Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική στροφή στους G7, γυρνούν την πλάτη στις ΗΠΑ οι σύμμαχοι - Απορρίπτουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ιστορική στροφή στους G7, γυρνούν την πλάτη στις ΗΠΑ οι σύμμαχοι - Απορρίπτουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Οι ηγέτες της G7 θα συναντηθούν στη Χιροσίμα στις 19 Μαΐου για μια τριήμερη σύνοδο κορυφής που θα επικεντρωθεί στις επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας
Ιστορικό ρήγμα στις 7 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, καθώς η ΕΕ και η Ιαπωνία αντιτάχθηκαν στην πρόταση των ΗΠΑ να απαγορεύσουν όλες τις εξαγωγές προς τη Ρωσία, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ενόψει της συνόδου κορυφής των πιο προηγμένων οικονομιών του κόσμου.
Σύμφωνα με έγγραφα που εξασφάλισαν οι Financial Times, η δήλωση των ηγετών της G7 που συντάσσεται για τη συνάντησή τους στη Χιροσίμα τον επόμενο μήνα περιλαμβάνει τη δέσμευση να αντικατασταθεί το ισχύον καθεστώς κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανά τομέα με πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών με λίγες εξαιρέσεις.
Η πλήρης απαγόρευση των εξαγωγών θα περιλαμβάνει εξαιρέσεις για γεωργικά, ιατρικά και άλλα προϊόντα.
Η πρόταση έγινε από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, αλλά έρχεται εν μέσω αυξανόμενης απογοήτευσης στην Ουάσινγκτον με το υπάρχον σύστημα που είναι γεμάτο με παραθυράκια που επιτρέπουν στη Ρωσία να συνεχίσει να εισάγει δυτική τεχνολογία.
Ωστόσο, εκπρόσωποι από την Ιαπωνία και τις χώρες της ΕΕ πρότειναν σε προπαρασκευαστική συνάντηση την περασμένη εβδομάδα ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα ήταν εφικτή, σύμφωνα με άτομα που είχαν ενημέρωση για τις συζητήσεις.
"Από τη δική μας οπτική γωνία είναι απλώς ανέφικτο", δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σιγή ιχθύος από Λευκό Οίκο

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να σχολιάσει τις συζητήσεις με τους εταίρους της G7, αλλά δήλωσε ότι οι ΗΠΑ "θα συνεχίσουν να αναζητούν τρόπους για να καταστήσουν τη Ρωσία υπεύθυνη των χειρισμών Putin".
"Σε συντονισμό με τους εταίρους μας της G7 έχουν θέσει σε εφαρμογή το μεγαλύτερο σύνολο κυρώσεων και δράσεων ελέγχου των εξαγωγών που έχουν ποτέ επιβληθεί σε μια μεγάλη οικονομία", δήλωσε εκπρόσωπος του NSC.
"Οι ενέργειες αυτές είχαν σημαντικό αντίκτυπο, υπονομεύοντας την ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί και να διεξάγει τον άδικο πόλεμό της".
Η διαφωνία σχετικά με το μέτρο υπογραμμίζει την έλλειψη πρόσθετων επιλογών που έχουν στη διάθεσή τους οι ηγέτες της G7, καθώς προσπαθούν να αυξήσουν την οικονομική τιμωρία του καθεστώτος του Vladimir Putin μετά από 14 μήνες πολέμου, μετά από μια σειρά μέτρων κυρώσεων που είχαν σχεδιαστεί για να αποκόψουν μεγάλα τμήματα της ρωσικής οικονομίας από τις δυτικές εισαγωγές τεχνολογίας, μηχανημάτων και χρηματοδότησης.
Η παράκαμψη και η καταστρατήγηση των κυρώσεων από τρίτες χώρες αποτελεί την κύρια εστίαση των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ και άλλων συμμάχων, με αυξημένη πίεση σε κράτη όπως η Τουρκία, τα ΗΑΕ και χώρες της κεντρικής Ασίας που έχουν αυξήσει το εμπόριο με τη Ρωσία μετά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων.

Κρίσιμη συνάντηση στη Χιροσίμα

Οι ηγέτες της G7 θα συναντηθούν στη Χιροσίμα στις 19 Μαΐου για μια τριήμερη σύνοδο κορυφής που θα επικεντρωθεί στις επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, την οικονομική ασφάλεια, τις πράσινες επενδύσεις και την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.
Η ΕΕ, η οποία είναι μέλος της G7 μαζί με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τον Καναδά, απαιτεί από όλα τα 27 μέλη της να συμφωνήσουν σχετικά με την πολιτική κυρώσεων.
Έχει συμφωνήσει σε 10 πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά μόνο μετά από εβδομάδες διαμάχης μεταξύ των κρατών μελών, ορισμένα από τα οποία εξασφάλισαν εξαιρέσεις και απαλλαγές για τις βιομηχανίες τους απειλώντας να ασκήσουν βέτο στους περιορισμούς.
Η αντικατάσταση αυτού του καθεστώτος με μια πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών συν τις εξαιρέσεις θα κινδύνευε να ανοίξει εκ νέου αυτές τις συζητήσεις και την πιθανή αποδυνάμωση των ήδη υφιστάμενων μέτρων, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Άλλες λιγότερο αμφισβητούμενες προτάσεις που απαριθμούνται στο σχέδιο δήλωσης, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει πριν από τη σύνοδο κορυφής, περιλαμβάνουν περισσότερα μέτρα για τον περιορισμό της "αποφυγής και παράκαμψης" των υφιστάμενων κυρώσεων και κατά όσων "υποστηρίζουν εσκεμμένα τη χρηματοδότηση του πολέμου της Ρωσίας", συμπεριλαμβανομένων των διευκολυντών των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Οι χώρες της G7 θα συνεχίσουν επίσης να μειώνουν τις ρωσικές ενεργειακές εισαγωγές τους και θα αποτρέψουν "την επαναλειτουργία των δρόμων που είχαν προηγουμένως κλείσει από τη ρωσική οπλοποίηση της ενέργειας", αναφέρει το σχέδιο δήλωσης.
Επιπλέον, οι ηγέτες θα ανακοινώσουν σχέδια για την εισαγωγή ενός "μηχανισμού ιχνηλασιμότητας" για τα ρωσικά διαμάντια, ώστε να μειωθούν τα κέρδη του Κρεμλίνου από την εξαγωγή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης