Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ιστορικά επίπεδα οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως - Ετοιμάζεται ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος;

Σε ιστορικά επίπεδα οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως - Ετοιμάζεται ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος;
Οι παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,7% σε πραγματικούς όρους σε υψηλό ρεκόρ 2,24 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, έγραψε σε έκθεσή του το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI)
Είτε ξεκινάει από την Ανατολική Ευρώπη είτε από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, οι απειλές για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο αυξάνονται κάθε εβδομάδα που περνάει.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν για όγδοη συνεχή χρονιά το 2022 σε υψηλό όλων των εποχών.
Η άνοδος των ευρωπαϊκών δαπανών οδήγησε κυρίως σε αυτή την αύξηση λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Οι παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,7% σε πραγματικούς όρους σε υψηλό ρεκόρ 2,24 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, έγραψε σε έκθεσή του το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).
Η πιο απότομη αύξηση ήταν 13% στους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς εξοπλισμών, η μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 30 ετών.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε πολλές γύρω χώρες, όπως και εκείνες στην Ασία λόγω της αύξησης των εντάσεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στα Στενά της Ταϊβάν, να αυξήσουν τις δαπάνες.
Μερικές από τις πιο απότομες αυξήσεις των στρατιωτικών δαπανών στην Ευρώπη σημειώθηκαν στη Φινλανδία (36%), τη Λιθουανία (27%), τη Σουηδία (12%) και την Πολωνία (11%) -- πολλές από αυτές τις χώρες βρίσκονται κοντά στη Ρωσία.
Στις μεγαλύτερες αυξήσεις παγκοσμίως περιλαμβάνονται επίσης το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία.


Όλο και πιο ανασφαλής ο κόσμος

"Η συνεχής αύξηση των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών τα τελευταία χρόνια είναι ένα σημάδι ότι ζούμε σε έναν όλο και πιο ανασφαλή κόσμο", δήλωσε ο Δρ Nan Tian, ανώτερος ερευνητής του Προγράμματος Στρατιωτικών Δαπανών και Παραγωγής Όπλων του SIPRI.
"Τα κράτη ενισχύουν τη στρατιωτική ισχύ ως απάντηση σε ένα επιδεινούμενο περιβάλλον ασφαλείας, το οποίο δεν προβλέπουν ότι θα βελτιωθεί στο εγγύς μέλλον", δήλωσε ο Tian.
Το SIPRI εκτίμησε ότι η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία ήταν περίπου 19,9 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία αντιστοιχούσαν σε αύξηση 2,3% των συνολικών στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ πέρυσι.
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες στον κόσμο, φτάνοντας σχεδόν τα 900 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.
Η Κίνα είναι η δεύτερη χώρα με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες και στη συνέχεια η Ρωσία.
Συνδυάζοντας τις στρατιωτικές δαπάνες των τριών μεγαλύτερων δαπανητών όπλων ΗΠΑ, Κίνας και Ρωσίας, όλες μαζί αντιπροσωπεύουν το 56% των παγκόσμιων δαπανών.
Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών είναι σύμπτωμα ενός όλο και πιο ανασφαλούς κόσμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης