Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στον αέρα η εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών - Επιστολή Guterres (ΟΗΕ) στον Putin

Στον αέρα η εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών - Επιστολή Guterres (ΟΗΕ) στον Putin
Καμία πρόοδος από τη Δύση όσον αφορά το σκέλος της συμφωνίας για τα ρωσικά προϊόντα και λιπάσματα τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov
Σχετικά Άρθρα
Στον αέρα είναι η συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, καθώς η Ρωσία απειλεί να μην ανανεώσει την ισχύ της, διαμαρτυρόμενη αφενός για τις συνεχείς επιθέσεις των Ουκρανών σε ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα όσο και για τη μη τήρηση από τη Δύση του ρωσικού σκέλους της συμφωνίας που αφορά τις εξαγωγές των ρωσικών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων.

Πυρά Lavrov σε Guterres

Κατά τη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov αφού ζήτησε από τον ΟΗΕ να τηρήσει αυστηρά τις αρχές της αμεροληψίας και της ισότητας απέναντι στη Ρωσία, υποστήριξε ότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στην εφαρμογή από τη Δύση του ρωσικού μέρους της συμφωνίας για τα σιτηρά.
Συγκεκριμένα, ο Lavrov υπογράμμισε ότι το σκέλος της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης σχετικά με την ελεύθερη πρόσβαση των ρωσικών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων στην παγκόσμια αγορά, δεν εφαρμόζεται καθώς δεν έχει σημειωθεί ακόμα καμία συγκεκριμένη πρόοδος στην εφαρμογή του μνημονίου Ρωσίας – ΟΗΕ.
Σημειώνεται πως η Ρωσία έχει ζητήσει και την επανασύνδεση στο διεθνές τραπεζικό σύστημα SWIFT της ρωσικής τράπεζας Rosselkhozbank, η οποία ειδικεύεται στις αγροτικές συναλλαγές.

Ουκρανικές επιθέσεις

Είχε προηγηθεί και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο προειδοποίησε με διακοπή της συμφωνίας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών λόγω των επιθέσεων των Ουκρανών με drones κατά του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.
«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις από το καθεστώς του Κιέβου απειλούν τη νέα παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά μετά τη 18η Μαΐου» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών έχει παραταθεί έως τις 18 Μαΐου, αν και το τελευταίο διάστημα, η Ρωσία επανειλημμένα προειδοποιεί πως δεν πρόκειται να την ανανεώσει.

Επιστολή Guterres στον Putin

Πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη συνάντηση του με τον Lavrov, ο Guterres έδωσε μια επιστολή με τελικό παραλήπτη τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Στην επιστολή αυτή ο Guterres φέρεται να προτείνει έναν «δρόμο» που θα επιτρέψει την παράταση της ισχύος της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά.
Σε σχετική ανακοίνωση του ΟΗΕ, επισημαίνεται πως «ο Antonio Guterres επέδωσε στον Sergei Lavrov επιστολή προς τον πρόεδρο (της Ρωσίας) Vladimir Putin που περιγράφει σε αδρές γραμμές τον προτεινόμενο δρόμο μπροστά για να βελτιωθεί, να παραταθεί και να επεκταθεί η συμφωνία που επιτρέπει από τον Ιούλιο του 2022 την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας παρά την ένοπλη σύρραξη».
Όπως επισημαίνεται, παρόμοια επιστολή έχει σταλεί τόσο στην Ουκρανία όσο και στην Τουρκία «στα άλλα δύο συμβαλλόμενα μέρη» της συμφωνίας που θεωρείται τεράστιας σημασίας για την αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.
Επιπλέον, τονίζεται ότι ο Guterres «κατέγραψε τις ανησυχίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας» για την εφαρμογή της συμφωνίας όσον αφορά τις εξαγωγές των δικών της διατροφικών προϊόντων και λιπασμάτων και «παρέδωσε λεπτομερή έκθεση για την πρόοδο που έχει γίνει» για το ζήτημα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του, που τόνισαν ότι ο ΟΗΕ θα «συνεχίσει το έργο του» για να «αντιμετωπιστούν τα εναπομείναντα προβλήματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης