Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ουκρανοί φοβούνται να βραχούν, αναζητούν δικαιολογίες για τις ήττες - Οι Wagner προβλέπουν αντεπίθεση... ίσως 9 Μαΐου

Οι Ουκρανοί φοβούνται να βραχούν, αναζητούν δικαιολογίες για τις ήττες - Οι Wagner προβλέπουν αντεπίθεση... ίσως 9 Μαΐου
Οι Wagner που έχουν αναδειχθεί ο πιο αποτελεσματικός ιδιωτικός στρατός στον κόσμο, λόγω της νικηφόρας πορεία του, υποστηρίζουν ότι η αντεπίθεση των Ουκρανών μπορεί να ξεκινήσει μετά την οριστική ήττα των Ουκρανών στο Bakhmut
(upd 13) Οι Ουκρανοί… φοβούνται να βραχούν και βρίσκουν ως δικαιολογίες τον καιρό… για να δικαιολογήσουν τις ήττες στο μέτωπο των 1.550 χιλιομέτρων και τις καθυστερήσεις στην πολυδιαφημιζόμενη… αντεπίθεση…
Παραδόξως βροχή και άσχημες καιρικές συνθήκες ειδικά για τους χωματόδρομους αντιμετωπίζουν και οι ρωσικές δυνάμεις που συνεχίζουν να προελαύνουν στο μέτωπο.
Εν τω μεταξύ οι Wagner που έχουν αναδειχθεί ο πιο αποτελεσματικός ιδιωτικός στρατός στον κόσμο, λόγω της νικηφόρας πορείας του, υποστηρίζουν ότι η αντεπίθεση των Ουκρανών μπορεί να ξεκινήσει μετά την οριστική ήττα των Ουκρανών στο Bakhmut, όπου οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το 90% …
Μάλιστα δεν αποκλείουν για επικοινωνιακούς λόγους ο Zelensky ο Πρόεδρος της Ουκρανίας να διατάξει αντεπίθεση στις 9 Μαΐου όπου η Ρωσία γιορτάζει την ημέρα νίκης.

Οι αμερικανοί πάντως είναι ανήσυχοι, θεωρούν ότι η αντεπίθεση των Ουκρανών δεν θα έχει ουσιώδη αποτελέσματα ενώ αμφισβητούν την ικανότητα των Ουκρανών να πάρουν πίσω τα εδάφη τους όπως υποστηρίζει το Politico.
Εν τω μεταξύ στα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρεται ότι καταβάλλονται προσπάθειες για ειρήνη ώστε να πείσουν τον Zelensky να δεχθεί το υφιστάμενο status, εάν η αντεπίθεση αποτύχει που είναι και το πιθανότερο σενάριο… η Ουκρανία δεν θα μπορεί να ζητάει ένταξη στο ΝΑΤΟ και περισσότερη στρατιωτική βοήθεια θα… αρχίσει η αρχή του τέλους για τον Zelenskly…

Με την πτώση του Bakhmut ο Zelensky θα διατάξει αντεπίθεση

Ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky είναι πιθανό να πραγματοποιήσει επίθεση αμέσως μετά την κατάκτηση του Bakhmut από τους ρώσους ανέφερε ο ιδρυτής της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner Yevgeny Prigozhin.
«Μόλις πάρουμε τον Bakhmut, μόλις διώξουμε τον τελευταίο Ουκρανό στρατιώτη έξω από την πόλη ή τον σκοτώσουμε εντός των ορίων της πόλης Bakhmut, η επίθεση της Ουκρανίας θα ξεκινήσει αυτήν ακριβώς την ημέρα.
Χρησιμοποιώ τις λέξεις «αυτή ακριβώς την μέρα μεταφορικά, καθώς μπορεί να ξεκινήσει αρκετές ημέρες ή μια εβδομάδα μετά από αυτήν.
Αλλά πολύ σύντομα, επειδή ένας μεγάλος αριθμός ουκρανικών στρατευμάτων θα είναι διαθέσιμα για μάχες».

«Επιπλέον, μόλις καταληφθεί το Bakhmut, ο Zelensky θα χρειαστεί μια μεγάλη νίκη για να αντισταθμίσει την μεγάλη ήττα.
Και θα ξεκινήσει αυτή την αντεπίθεση για αυτόν τον σκοπό.
Γιατί δεν έχει ξεκινήσει πριν από σήμερα;
Πρώτον, λόγω των βροχών, όταν όλα τα αυτοκίνητα είναι βαλτωμένα στα λασπωμένα χωράφια και μόνο οι δρόμοι είναι προσβάσιμοι.
Ακόμα και τα φορτηγά είναι βαλτωμένα, αλλά όχι τα τανκς.
Ο δεύτερος παράγοντας είναι η 9η Μαΐου, η Ημέρα της Νίκης στη Ρωσία.
Στις 9 Μαίου η Ρωσία γιορτάζει την ημέρα της νίκης.

New York Times: Τον Μάιο στα νότια η αντεπίθεση με 48.000 στρατιώτες

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι Αμερικάνοι αξιωματούχοι τοποθετούν την πολυαναμενόμενη αντεπίθεση των Ουκρανών εντός του Μαΐου.
Βάσει των πληροφοριών που επικαλείται το δημοσίευμα (από τα απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν στο Διαδίκτυο), η αντεπίθεση των Ουκρανών σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στο νότιο τμήμα της χώρας.
Αναφέρεται μάλιστα πως έως τα τέλη Απριλίου, η Ουκρανία θα έχει ετοιμοπόλεμες 12 ταξιαρχίες από 4.000 στρατιώτες η κάθε μια, οι οποίες και θα εξαπολύσουν την επίθεση στη νότια κατεύθυνση.
Υπενθυμίζεται πως η Δύση εκπαιδεύει και παρέχει τον απαραίτητο στρατιωτικό εξοπλισμό στις 9 από τις 12 αυτές ταξιαρχίες.
Παρόλο αυτά για άλλη μια φορά επισημαίνεται πως οι ΗΠΑ εκτιμούν πως η στρατιωτική αυτή επιχείρηση δεν πρόκειται να αλλάξει τις ισορροπίες στο πεδίο της μάχης.

Οι αμερικανοί δεν πιστεύουν στις στρατιωτικές ικανότητες των Ουκρανών

Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι αμφιβάλλουν για την επιτυχία της αντεπίθεσης των Ουκρανικών δυνάμεων αναφέρει το Politico.
«Δεν νομίζω ότι θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και θα δούμε την Ουκρανία να προελαύνει σε μεγάλες εκτάσεις εδάφους.
Σίγουρα όχι» δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Politico, κατά την επίσκεψη Ουκρανών αξιωματούχων στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωποι της διοίκησης του προέδρου των ΗΠΑ Biden τους είπαν ότι οι εγγυήσεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι έτοιμες να παράσχουν στην Ουκρανία… κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, θα εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό «από το πώς θα πάει η αντεπίθεση;

Εάν η Ουκρανία δεν καταφέρει να μετατρέψει την αντεπίθεση σε ξεκάθαρη νίκη, τότε η Ουκρανία κινδυνεύει να χάσει την ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ θα αρχίσει να εξασθενεί η υποστήριξη της Δύσης στην Ουκρανία σημειώνει το Politico.
Σύμφωνα με το Politico, οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν να εξασφαλίσουν ότι η Κίνα θα ωθήσει τη Ρωσία σε διαπραγματεύσεις.

Ο Oleksiy Danilov, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε πρόσφατα ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας θα είναι έτοιμες να εξαπολύσουν επίθεση όταν λάβουν όπλα.
Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Kirill Budanov, παραδέχτηκε ότι οι δυτικές χώρες θα μπορούσαν να επιβραδύνουν ή να αναστείλουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας σε περίπτωση αποτυχίας της σχεδιαζόμενης αντεπίθεσης.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει δηλώσει ότι οι απροκάλυπτες αναφορές των δυτικών χωρών για την επερχόμενη ουκρανική αντεπίθεση επιβεβαιώνουν την άμεση εμπλοκή τους στη σύγκρουση.

Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Η Wagner είναι ιδιωτική εταιρεία και το Σουδάν δικαιούται να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergey Lavrov δήλωσε ότι το Σουδάν, το οποίο σπαράσσεται από τη σύγκρουση μεταξύ του στρατού και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο Lavrov χαρακτήρισε «τραγωδία» όσα συμβαίνουν στο Σουδάν.
Επανέλαβε όμως ότι η Wagner είναι «ιδιωτική εταιρεία» και το Σουδάν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της, εφόσον το επιθυμεί.
«Θυμηθείτε πώς προέκυψε το κράτος του Σουδάν», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν ως προτεραιότητά τους τη διχοτόμηση της χώρας αυτής.
Παράλληλα, ο Sergey Lavrov δήλωσε ότι υπάρχει ένας ειδικός, μη δημόσιος δίαυλος επικοινωνίας με τον οποίο η Μόσχα συζητά τις ανταλλαγές κρατουμένων με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η δημοσιότητα «περιπλέκει» τις συνομιλίες.
Ειδικότερα, ο Lavrov ρωτήθηκε τι θα ζητούσε η Ρωσία για μια πιθανή ανταλλαγή του δημοσιογράφου της Wall Street Journal Evan Gershkowitz και του πρώην πεζοναύτη Paul Willan, που κρατούνται σε ρωσικές φυλακές.
«Υπάρχει ένας ειδικός δίαυλος» μέσω του οποίου συζητούνται τέτοια θέματα, είπε ο Lavrov, σημειώνοντας ότι «απλώς δεν μπορούμε να δεχτούμε την ιδέα ότι ένας δημοσιογράφος δεν μπορεί να διαπράξει έγκλημα», και πρόσθεσε:
«Κανείς δεν φαίνεται να θυμάται πια τον Julian Assange», τον ιδρυτή της WikiLeaks, την έκδοση του οποίου ζητούν οι ΗΠΑ από τη Βρετανία κατηγορώντας τον για διαρροή χιλιάδων απόρρητων εγγράφων.

Medvedev: Πότε θα επιτεθεί πρώτη με πυρηνικά η Ρωσία


Ο κόσμος είναι άρρωστος και βρίσκεται στα πρόθυρα ενός νέου παγκόσμιου πολέμου υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Dmitry Medvedev, ο οποίος ανέφερε πως υπό προϋποθέσεις, δεν αποκλείεται η Ρωσία να επιτεθεί πρώτη με πυρηνικά όπλα
«Οι πιθανότητες για ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο όχι μόνο επιμένουν, αλλά αυξάνονται.
Ο κόσμος είναι άρρωστος, και είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται στα πρόθυρα ενός νέου παγκόσμιου πολέμου.
Είναι αναπόφευκτο;
Όχι δεν είναι, μπορεί να αποφευχθεί, αλλά δεν θέλω να κάνω προβλέψεις.
Οι προβλέψεις είναι άχαρο έργο» επισήμανε ο Medvedev μιλώντας σε κοινωνική εκδήλωση.
Μάλιστα ο Medvedev, απευθυνόμενος σε έναν από τους συμμετέχοντες της εκδήλωσης, υποστήριξε πως η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί πρώτη με πυρηνικά.
«Η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί πρώτη με πυρηνικά, εάν επιδειχθεί επιθετικότητα απέναντι της που απειλεί την ύπαρξη του κράτους.
Είπατε ότι η Ρωσία δεν χρησιμοποιήσει ποτέ πρώτη πυρηνικά όπλα, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτα αληθές» τόνισε ο Medvedev.

Επιχειρούν τα υπερσύγχρονα ρωσικά τανκ Τ -14 Armata – Πλήττουν θέσεις Ουκρανών

Στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας επιχειρούν ήδη τα υπερσύγχρονα ρωσικά άρματα μάχης Τ -14 Armata, τα οποία αν και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμα σε επιχειρήσεις επιθέσεις, πλήττουν με πυρά θέσεις Ουκρανών στρατιωτών.
Όπως αναφέρει το ρωσικό RIA Novosti, τα άρματα μάχης Τ -14 Armata είναι εφοδιασμένα με πρόσθετη θωράκιση στα πλευρά τους έτσι ώστε να αντέχουν καλύτερα τα αντιαρματικά πυρά, ενώ τα πληρώματα τους έχουν «περάσει» από μαθήματα συντονισμού μάχης σε πεδία στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Donetsk και του Luhansk.
Το Τ -14 Armata διαθέτει έναν μη επανδρωμένο πυργίσκο, με το τριμελές πλήρωμά του να ελέγχει από απόσταση τον οπλισμό και όντας μέσα σε μια απομονωμένη θωρακισμένη κάψουλα που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του άρματος μάχης.
Η μέγιστη ταχύτητα του είναι τα 80 χιλιόμετρα την ώρα.

Οι Ουκρανοί φοβούνται να βραχούν….

Ουκρανία και Δύση αναζητούν δικαιολογίες για τις αποτυχίες τους, κατηγορώντας τον βροχερό καιρό, που φέρεται να είναι το κύριο εμπόδιο στην ουκρανική αντεπίθεση.
Εν τω μεταξύ, ο ουκρανικός στρατός στο μέτωπο του Donbass έχει βαλτώσει για περισσότερο από ένα μήνα, προετοιμαζόμενος για επικίνδυνες επιθετικές επιχειρήσεις.

Πράγματι, ο καιρός συνεχίζει να επηρεάζει την εξέλιξη των εχθροπραξιών σε διάφορες περιοχές.
Οι μάχες θέσεων και οι μονομαχίες πυροβολικού συνεχίζονται σχεδόν σε ολόκληρη την ουκρανική πρώτη γραμμή.

Η περασμένη εβδομάδα στην ανατολική Ουκρανία ήταν βροχερή. Στις στέπες στην περιοχή Zaporozhye, στρατιώτες και στις δύο πλευρές του μετώπου κάθονται σε χαρακώματα μέχρι τα γόνατα στο νερό.
Παρόλα αυτά, οι ρωσικές μονάδες ξεκίνησαν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο χωριό Bolshaya Novoselka στην περιοχή Ugledar.

Στα περίχωρα της Avdiivka, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επίσης προχωρήσει ελαφρώς κοντά στο Vodiane και πήραν τον έλεγχο δύο ακόμη ουκρανικών οχυρών.
Οι μάχες είναι επίσης σε εξέλιξη στα περίχωρα του Novokalinovo.
Παρά την κακοκαιρία, το έδαφος στα δάση στο βόρειο μέτωπο του Donbass δεν ήταν τόσο λασπωμένο και αυτό επέτρεψε στον ουκρανικό στρατό να επιχειρήσει αρκετές επιθέσεις.
Οι ουκρανικές δυνάμεις ξεκίνησαν μαχητικές επιχειρήσεις αναγνώρισης στο δάσος νότια της Kremennaya ή Kreminna, προετοιμάζοντας μια μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση.
Ωστόσο, απέτυχαν να κερδίσουν εδάφη.

Το καθεστώς της Ουκρανίας συνεχίζει να προετοιμάζεται για την επίθεση, πείθοντας το κοινό ότι όλα είναι υπό έλεγχο παρά τις καιρικές συνθήκες.
Οι πολίτες των χωρών του ΝΑΤΟ που πληρώνουν για αυτόν τον πόλεμο μπορεί να πιστέψουν ότι ο ουκρανικός στρατός πολλών δισεκ. δολαρίων που εκπαιδεύεται και συντονίζεται από επαγγελματικό στρατιωτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ και είναι πλήρως οπλισμένος με προηγμένα δυτικά όπλα, φοβάται να βραχεί.

Εν τω μεταξύ, οι Wagner και οι ρωσικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις συνεχίζουν να καταστρέφουν πεισματικά τα απομεινάρια της ουκρανικής δύναμης στο Bakhmut, χωρίς να διαμαρτύρονται για κανένα εμπόδιο ή κακοκαιρία.

Σφοδρές μάχες συνεχίζονται στην πόλη.
Οι Wagner PMC πιέζουν τις ουκρανικές άμυνες στο δυτικό τμήμα της πόλης.
Πλάνα επιβεβαίωσαν τον έλεγχο του Upper Park και του σιδηροδρομικού σταθμού Bakhmut-2.

Στο κέντρο της πόλης Bakhmut, οι Wagner κινούνται προς πολυώροφα κτίρια στα δυτικά του σταθμού.
Η επίθεσή τους περιπλέκεται από τις πλεονεκτικές ουκρανικές θέσεις στο λόφο, καθώς και από τα πυρά Ουκρανών πολυβολητών και ελεύθερων σκοπευτών που εξοπλίζουν τις θέσεις τους στους επάνω ορόφους πολυώροφων κτιρίων.
Στα νοτιοδυτικά του Bakhmut, οι Wagner προχωρούν κατά μήκος της οδού Grigory Skovoroda και της λωρίδας Geologists.
Στα βόρεια της πόλης, οι μάχες συνεχίζονται στην οδό Kraynaya.

Στα περίχωρα της πόλης, η μάχη για τον κύριο δρόμο ανεφοδιασμού της ουκρανικής ομάδας στο Bakhmut συνεχίζεται δυτικά του Khromovo.
Οι Wagner δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει τον έλεγχο του αυτοκινητόδρομου, αλλά οι απώλειες της Ουκρανίας κατά μήκος του έχουν σίγουρα αυξηθεί, οι δρόμοι κλείνουν ερμητικά για τους Ουκρανούς.

Οι ρώσοι χτύπησαν ουκρανικό διοικητήριο

Οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούν το διοικητήριο του ουκρανικού στρατού στο Donetsk, συγκεκριμένα βομβαρδίστηκαν δύο κέντρα σήματος της 65ης μηχανοκίνητης και της 128ης ορεινής ταξιαρχίας επίθεσης του ουκρανικού στρατού
Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν τη θέση διοίκησης του ουκρανικού στρατού κοντά στο Torskoye στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk (DPR).
Στις περιοχές των οικισμών Orekhov και Kamenskoye στην περιοχή Zaporozhye, δύο κέντρα η 65η μηχανοκίνητη και η 128η ορειβατική ταξιαρχία επίθεσης του ουκρανικού στρατού χτυπήθηκαν δέχθηκε ισχυρό βομβαρδισμό από τους ρώσους.

Οι Ουκρανοί αναπτύσσουν σύστημα βαλλιστικών πυραύλων Grom-2 στην Zaporizhia

Ο στρατός της Ουκρανίας αναπτύσσει σύστημα βαλλιστικών πυραύλων Grom-2 στο Zaporozhye.
«Ένα τακτικό πυραυλικό σύστημα Grom-2 έχει αναπτυχθεί στην πόλη Zaporozhye.
Οι ουκρανικές αρχές ισχυρίζονται ότι το επιχειρησιακό τους βεληνεκές είναι μέχρι 500 χλμ και το πραγματικό βεληνεκές είναι σίγουρα 300 χλμ.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε στις 30 Μαρτίου ότι η ρωσική αεράμυνα αναχαίτισε έναν τακτικό πύραυλο Grom-2 για πρώτη φορά από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Το σύστημα βαλλιστικών πυραύλων Grom-2 είναι τοποθετημένο σε κινητή πλατφόρμα.
Η ουκρανική πλευρά ισχυρίζεται ότι το πυραυλικό σύστημα μπορεί να χτυπήσει επίγειους και εναέριους στόχους σε μέγιστο βεληνεκές 500 χλμ.
Το τακτικό πυραυλικό σύστημα Grom-2 αναπτύχθηκε από το γραφείο σχεδιασμού Yuzhnoye και το έργο αποκαλύφθηκε το 2013.
Αναφέρθηκε τον Ιανουάριο του 2018 ότι η Ουκρανία δοκίμασε έναν κινητήρα για πυραύλους Grom-2 και παρουσιάστηκε τότε η μακέτα του.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022 η Ρωσία κατέστρεψε τα εργαστήρια για τη συναρμολόγηση βαλλιστικών πυραύλων Grom κοντά στο Dnepr (προηγουμένως ονομαζόταν Dnepropetrovsk)

Il Messaggero: Η εκεχειρία στην σύγκρουση στην Ουκρανία πλησιάζει

Η εκεχειρία στην Ουκρανία, προς την οποία κλίνει η Δύση, πλησιάζει αναφέρει σε ανάλυση της Il Messaggero, μια τέτοια απόφαση θα υποστηριχθεί από πολλούς στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς καθώς θα σταματήσει τις απώλειες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων, θα μειώσει τον κίνδυνο πυρηνικής κρίσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ και θα μετριάσει την οικονομική και ενεργειακή κρίση.
Οι υποστηρικτές της Ουκρανίας στην Δύση αρχίζουν να πιέζουν για κατάπαυση του πυρός ή «μακροχρόνια εκεχειρία» εν αναμονή μιας πιο μακροπρόθεσμης ειρηνευτικής συμφωνίας, αναφέρει η εφημερίδα Il Messaggero.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες σημειώνουν ότι μια τέτοια απόφαση θα υποστηριχθεί από πολλούς στην Ευρώπη.
Η Ρωσία θα αποδεχθεί τελικά μια κατάπαυση του πυρός υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Ταυτόχρονα, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky θα αναγκαστεί να αναβάλει προσωρινά τα σχέδια επιστροφής στα σύνορα μέχρι το 2014.
Έτσι θα αποφύγει τεράστιες νέες απώλειες, τόσο ανθρώπινες όσο και οικονομικές και υποδομών, ακόμη και διατηρώντας το 80% με 85% της επικράτειας».
Η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα ανασταλεί ξανά.
Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ακόμη πιο δύσκολη.
Και η πιθανότητα νέας ανάφλεξης της σύγκρουσης θα κρέμεται σαν δαμόκλεια σπάθη πάνω από την Ουκρανία»
«Μια τέτοια απόφαση μπορεί να μην αρέσει στους Ουκρανούς, μπορεί να θεωρηθεί προδοσία, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden δεν θα τηρήσει την υπόσχεσή του να «κάνει ότι είναι δυνατό» για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία».
Επισημαίνει ότι η πίεση για έναρξη διαπραγματεύσεων προέρχεται από τον Γάλλο πρόεδρο Macron και τον γερμανό ο οποίος ανέκαθεν μιλούσε για τον διάλογο ως τον μόνο τρόπο επίλυσης, της κρίσης.
Το «αρκετά ανησυχητικό» ζήτημα της ικανότητας του Biden να διατηρήσει το τρέχον επίπεδο υποστήριξης των ΗΠΑ πιέζει επίσης για εκεχειρία.
Ταυτόχρονα, δεν αποκλείεται εντελώς ένα στρατιωτικό σενάριο.
Ο συμβιβασμός δεν είναι αναπόφευκτος.
Θεωρητικά, και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν ακόμα να κερδίσουν μια αποφασιστική νίκη.
Αλλά είναι πολύ πιο πιθανό ότι ελλείψει συμφωνίας, μια αιματηρή, δαπανηρή, χαμηλών τόνων σύγκρουση θα διαρκέσει για χρόνια» ανέφερε η Il Messaggero
Kharkiv_Battle_Map_Draft_April_242023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_April_242023.png
Donetsk_Battle_Map_Draft_April_242023.png

Zaporizhia_Battle_Map_Draft_April_242023.png
Στην Ουκρανία τα «αόρατα» T-14 Armata

Τα νέα T-14 Armata ρίχνει στον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA την Τρίτη 25/4, επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει το θέμα, «χωρίς ωστόσο να συμμετέχουν ακόμα στις επιχειρήσεις άμεσης επίθεσης», όπως διευκρίνισε.
Όπως μετέδωσε το RIA τα άρματα μάχης διαθέτουν πρόσθετη προστασία στα πλευρά τους και τα πληρώματα έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα στην Ουκρανία.
Το άρμα Τ-14 διαθέτει έναν μη επανδρωμένο πυργίσκο, με το πλήρωμα να ελέγχει εξ΄αποστάσεως τον οπλισμό από «μια απομονωμένη θωρακισμένη κάψουλα που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του κύτους». Για το λόγο αυτό χαρακτηρίζονται και ως «αόρατα».
Το 2015, οι σχεδιαστές του T-14 ισχυρίστηκαν ότι θα ήταν το πρώτο «αόρατο» τανκ στον κόσμο.
Τα οχήματα έχουν μέγιστη ταχύτητα στον αυτοκινητόδρομο 80 χιλιόμετρα (50 μίλια) την ώρα, σύμφωνα με το RIA και επισήμανε ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη του T-14 θα ήταν πιθανότατα «μια απόφαση υψηλού κινδύνου» για τη Ρωσία.
Το T-14 θα αποτελούσε επίσης υλικοτεχνικό πονοκέφαλο για τη Ρωσία, καθώς είναι μεγαλύτερο και βαρύτερο από άλλα ρωσικά άρματα μάχης.
Το Κρεμλίνο διέταξε την παραγωγή 2.300 αρμάτων μάχης έως το 2020, αλλά αργότερα αυτό επεκτάθηκε μέχρι το 2025, σύμφωνα με αναφορές ρωσικών ΜΜΕ.
shutterstock_2194928041.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης