Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schnabel (ΕΚΤ): Στο τραπέζι η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης το Μάιο

Schnabel (ΕΚΤ): Στο τραπέζι η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης το Μάιο
Ο δομικός πληθωρισμός παραμένει ψηλά τόνισε η Isabel Schnabel
Σχετικά Άρθρα
Η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαΐου παραμένει στο τραπέζι, τόνισε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Isabel Schnabel σε συνέντευξή της στο Politico.
«Είναι ξεκάθαρο ότι απαιτούνται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων αλλά το μέγεθος των αυξήσεων θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία» υπογράμμισε η κα Schnabel.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια αύξηση 50 μονάδων βάσης δεν έχει αποσυρθεί ακόμα από το τραπέζι» πρόσθεσε.
Η Schnabel πρόσθεσε ότι «ο δομικός πληθωρισμός, που αποκλείει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, δείχνει πολύ ισχυρή δυναμική και ίσως να μην κορυφώσει πολύ σύντομα. Δεδομένης της επιμονής του δομικού πληθωρισμού, και της πολύ ισχυρής δυναμικής του πληθωρισμού στα τρόφιμα, είναι πολύ νωρίς να κηρύξουμε τη νίκη έναντι του πληθωρισμού» διαμήνυσε.
«Χρειάζεται να δούμε μια διαρκή πτώση του δομικού πληθωρισμού που θα μας δημιουργήσει την εμπιστοσύνη ότι τα μέτρα μας αρχίζουν να λειτουργούν», πρόσθεσε η Schnabel.
Αναφέροντας πιθανά εμπόδια σε μια τέτοια αντιστροφή, η Schnabel σημείωσε ότι ο τομέας των υπηρεσιών ανακάμπτει με ταχείς ρυθμούς και επιταχύνεται η αύξηση των μισθών.
Η Schnabel, επικεφαλής των εργασιών ανοιχτής αγοράς της ΕΚΤ, είπε επίσης ότι η πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό τομέα είναι πιθανό να οδηγήσει σε περαιτέρω αυστηροποίηση των συνθηκών χρηματοδότησης και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να το συνυπολογίσουν στις αποφάσεις τους.
Eν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου προειδοποίησε ότι οι επενδυτές υποτιμούν πόσο θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού της Eυρωζώνης, επιμένοντας ότι θα συμφωνήσει να σταματήσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων μόνο όταν η αύξηση των μισθών αρχίσει να υποχωρεί.
Ο Pierre Wunsch, ο οποίος συμμετέχει στο Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε στους FT:
«Περιμένουμε να μειωθεί η αύξηση των μισθών και ο πληθωρισμός, προτού φτάσουμε στο σημείο όπου μπορούμε να σταματήσουμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης