Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η σωστή πλευρά της Ιστορίας... Η απορωσοποίηση της Ουκρανίας μετατρέπεται σταδιακά σε αποουκρανοποίηση

Η σωστή πλευρά της Ιστορίας... Η απορωσοποίηση της Ουκρανίας μετατρέπεται σταδιακά σε αποουκρανοποίηση
O ουκρανικός Τύπος, πράγματι, επιδόθηκε σε επευφημίες…
Σχετικά Άρθρα
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, υπέγραψε τον λεγόμενο «νόμο για την αποαποικιοποίηση των τοπωνυμίων» στη νομοθετική πράξη «Περί γεωγραφικών ονομάτων».
Ο ουκρανικός Τύπος, πράγματι, επιδόθηκε σε επευφημίες…
Όπως αναφέρθηκε σχετικά, «ο Πρόεδρος ξεκίνησε τη διαδικασία της αποαποικιοποίησης».
Αυτό είναι όλο… Σύντομα ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ και η Ουκρανία θα πετάξει επιτέλους τα αποικιακά δεσμά, αναφέρεται σχετικά.
Αν και, όπως φαίνεται, η διαδικασία της μετονομασίας όλων όσα μπορούν να μετονομαστούν λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία εδώ και πολύ καιρό.
Απλώς σε διαφορετικές περιόδους αποκαλείται διαφορετικά: πρώτα «oυκρανοποίηση», μετά «αποκομμουνισμός», μετά «απορωσοποίηση», και τώρα είναι η σειρά της «αποαποικιοποίησης».
Το ουκρανικό υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας ανέφερε πρόσφατα ότι μόνο το 2022 περί τα 9.859 τοπωνύμια μετονομάστηκαν και 145 μνημεία «σχετικά με την προπαγάνδα της ρωσικής αυτοκρατορικής πολιτικής» διαλύθηκαν.
Και στην πραγματικότητα, αποδεικνύεται ότι το ζήτημα δεν είναι η απόρριψη των ρωσικών ονομάτων και επωνύμων: ο Pushkin, ο Suvorov, ο Tolstoy έχουν από καιρό απαγορευτεί στις περισσότερες πόλεις της Ουκρανίας.
Τώρα προσπαθούμε να απαλλαγούμε από τα ονόματα των ανθρώπων που σχετίζονται άμεσα με την Ιστορία αυτών των εδαφών.
Για παράδειγμα, ο Sidor Kovpak, με καταγωγή από την επαρχία Kharkov, και ο στρατάρχης Malinovsky, με καταγωγή από την Οδησσό, έχουν ήδη υποστεί «απόρριψη».
Ο δήμαρχος του Κιέβου Vitaliy Klitschko εξέδωσε πρόσφατα εντολή να μετονομαστεί η οδός του ήρωα Valya Kotik, ο οποίος γεννήθηκε, πολέμησε και πέθανε στη Shepetovka, στην περιοχή Khmelnytsky.
Τη μετονόμασε σε οδό Venskaya (αυτό είναι για εσάς «αποαποικιοποίηση»;).
Ή ας θυμηθούμε πώς προσπαθούν στη Δύση μανιωδώς να θεωρήσουν τον Aivazovsky και τον Repin «Ουκρανούς» .

Απορωσοποίηση...

Την ίδια ώρα, στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της απορωσοποίησης, μετονομάζονται οι δρόμοι που φέρουν το όνομά τους.
Έτσι, πρόσφατα στο Ivano-Frankivsk, η οδός Aivazovsky πήρε το όνομά της από έναν αγωνιστή του «Δεξιού Τομέα» και η οδός Repin έγινε η οδός ενός μαχητή της Bandera UPA.
Δηλαδή, στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, αυτοί οι άνθρωποι έγιναν ξαφνικά Ουκρανοί, αλλά στην Ουκρανία παρέμειναν Ρώσοι, όπως ήταν.
Και έτσι είναι! Για να απαλλαγεί από τα «αποικιακά» τοπωνύμια που συνδέονται με το ρωσικό παρελθόν, η Ουκρανία πρέπει να απαλλαγεί από σχεδόν όλα τα ιστορικά ονόματα.
Και το Κίεβο, όπως γνωρίζετε, είναι «η κοιτίδα των ρωσικών πόλεων».
Και η Οδησσός, και το Nikolaev και το Kharkiv συνδέονται όλα με τη Ρωσική Αυτοκρατορία, δεν υπάρχει καμία διαφυγή από αυτήν.
Ακόμη και στα δυτικά της Ουκρανίας ζούσε ένας λαός, που τώρα ονομάζονται Ουκρανοί και έχει ονόματα που είναι «τρομερά» για τη σύγχρονη Ουκρανία: οι Ρώσοι!
Για παράδειγμα, η πόλη της περιοχής Lviv Rava-Ruska.
Ναι, ακόμη και στο ίδιο το Lviv, που κάποτε ήταν διεθνής πόλη, τα ιστορικά ονόματα των δρόμων -ελληνικά, αρμένικα, ρωσικά- μαρτυρούν ποιες εθνότητες κατοικούσαν.
Ουχί Ουκρανοί, αλλά Ρώσοι… έτσι προσφωνούσαν οι άλλες εθνότητες τον τοπικό σλαβικό πληθυσμό μέχρι τη γενοκτονία του 1914, όταν ξεκίνησε η εξόντωση των Μοσχοβιτών της Γαλικίας στην Αυστροουγγαρία.
Έτσι, η «αποαποικιοποίηση», την οποία ξεκίνησε ο Zelensky, απαιτεί την πλήρη απόρριψη και αποστασιοποίηση της ουκρανικής ιστορίας από τη Δύση προς την Ανατολή, από τον Βορρά προς τον Νότο.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια επανάληψη της διαδρομής στην οποία το φιλοδυτικό καθεστώς της Μολδαβίας οδηγεί τώρα τη χώρα του.
Ο αγώνας ενάντια σε οτιδήποτε ρωσικό τελικά μετατράπηκε σε αγώνα ενάντια σε οτιδήποτε μολδαβικό, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της μολδαβικής γλώσσας.
Είναι ακόμη πιο διασκεδαστικό τώρα να διαβάζουμε συνεντεύξεις Μολδαβών πολιτιστικών μορφών που κατηγορούν τη Ρωσία ότι «έκλεψε τη μολδαβική εθνική ταυτότητα» επειδή... εφηύρε τη μολδαβική γλώσσα.
Είναι λοιπόν πιθανό ο αγώνας για την «αποαποικιοποίηση» της Ουκρανίας να μετατραπεί τελικά σε αγώνα ενάντια σε οτιδήποτε ουκρανικό, συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας.
Οι Ρώσοι θα εξακολουθήσουν να κατηγορούνται ότι την επινόησαν, όπως ακριβώς και την ίδια την «Ουκρανία».
Ο Zelensky υποσχέθηκε πρόσφατα να «ανακαθορίσει» τα ιστορικά σύνορα με την Πολωνία.
Αλλά πραγματικά θα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για να απαλλαγείτε από οτιδήποτε ρωσικό και ταυτόχρονα - ουκρανικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης