Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεράστια short στοιχήματα στα αμερικανικά 10ετή ομόλογα - Τι βλέπουν τα hedge funds

Τεράστια short στοιχήματα στα αμερικανικά 10ετή ομόλογα - Τι βλέπουν τα hedge funds
Ήταν η πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα που τα καθαρά shorts αυξήθηκαν
Τεράστια short στοιχήματα έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα στα 10ετή αμερικανικά ομόλογα, καθώς τα hedge funds φαίνεται να είναι όλο και βέβαια ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να αποφύγει την ύφεση παρά την επιβάρυνση από τα υψηλότερα επιτόκια.
Οι επενδυτές αύξησαν τα καθαρά σορτσάρισμά τους στα 10ετή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Δημοσίου σε ρεκόρ 1,29 εκατομμυρίων συμβολαίων από τις 18 Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Εμπορευματικών Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης.
Ήταν η πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα που τα καθαρά shorts αυξήθηκαν.
"Τα hedge funds μπορεί να σκέφτονται ότι ο πληθωρισμός θα είναι πιο επίμονος από ό,τι πολλοί στην αγορά αναμένουν σήμερα", δήλωσε ο Damien McColough, επικεφαλής έρευνας σταθερού εισοδήματος της Westpac Banking.
"Εκ πρώτης όψεως, αυτό το μεγάλο short δεν αντανακλά την άποψη ότι θα υπάρξει βραχυπρόθεσμη ύφεση".

Πως κινούνται οι αποδόσεις

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν επηρεαστεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι traders εμπλέκονται σε μια διελκυστίνδα με τη Fed εν μέσω μιας αυξανόμενης συζήτησης σχετικά με το πότε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.
Τα hedge funds θα δικαιωθούν αν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επικρατήσει στην άποψή της ότι το κόστος δανεισμού πρέπει να συνεχίσει να κινείται υψηλότερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποδόσεις μειώθηκαν το 2019 μετά το προηγούμενο ρεκόρ short.
Όταν τα μοχλευμένα longs έφτασαν σε πολυετές υψηλό το 2021, οι αποδόσεις όντως κινήθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα αμέσως μετά, προτού αυξηθούν καθώς η Fed οδεύει προς αυξήσεις επιτοκίων.
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου έχει αυξηθεί κατά εννέα μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα στο 3,56%, εξαλείφοντας μέρος της πτώσης των 45 μονάδων βάσης του Μαρτίου.
Η απόδοση αναφοράς παραμένει σε βαθιά έκπτωση σε σχέση με τα διετή επιτόκια, γεγονός που υποδηλώνει ότι μια πτώση είναι προ των πυλών.

Η "άλλη" εξήγηση

Μπορεί να υπάρχει μια άλλη εξήγηση για τις κινήσεις.
Οι βραχυπρόθεσμες θέσεις θα μπορούσαν να είναι υπερβολικές από την αναβίωση των λεγόμενων συναλλαγών βάσης, όταν τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου αγοράζουν μετρητά Treasuries και πωλούν τα υποκείμενα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, σύμφωνα με τον James Wilson, ανώτερο διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην Jamieson Coote Bonds.
Οι συναλλαγές αυτές περιλαμβάνουν την αγορά ομολόγων που έχουν γίνει φθηνά σε σχέση με τα υποκείμενα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και στη συνέχεια την πώληση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για να καρπωθούν τη διαφορά.
Το κέρδος είναι συνήθως μικρό, εξ ου και η τάση για χρήση μόχλευσης.
"Σε έναν κόσμο τεράστιων ελλειμμάτων και όχι πλέον QE, τα αμοιβαία κεφάλαια με μόχλευση έχουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες να αποκομίσουν κέρδη αγοράζοντας ομόλογα σε μετρητά και πουλώντας τα υποκείμενα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης όπου προκύπτουν ευκαιρίες αρμπιτράζ", δήλωσε ο Wilson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης