Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάνω από 60 δισ. καταθέσεις έχασε η Credit Suisse το α' 3μηνο του 2023 - Τεράστιες οι νομικές συνέπειες για τα ΑΤ1

Πάνω από 60 δισ. καταθέσεις έχασε η Credit Suisse το α' 3μηνο του 2023 - Τεράστιες οι νομικές συνέπειες για τα ΑΤ1
Η συμφωνία διάσωσης της Credit Suisse παραμένει βυθισμένη σε νομικές και υλικοτεχνικές προκλήσεις, ιδίως γύρω από την διαγραφή των ομολόγων AT1 της Credit Suisse ύψους 17 δισ. δολαρίων
Καθαρές εκροές περιουσιακών στοιχείων ύψους 61,2 δισ. ελβετικών φράγκων (68,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων) υπέστη η Credit Suisse κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους, όταν τον Μάρτιο κατέληξε στην έκτακτη διάσωσή της από την εγχώρια ανταγωνίστρια UBS.
Η ελβετική τράπεζα κατέγραψε εφάπαξ κέρδη 12,43 δισ. ελβετικών φράγκων για το πρώτο τρίμηνο του 2023, λόγω της αμφιλεγόμενης διαγραφής ομολόγων AT1 ύψους 15 δισ. ελβετικών φράγκων από την ελβετική ρυθμιστική αρχή στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Η προσαρμοσμένη ζημία προ φόρων για το τρίμηνο ανήλθε σε 1,3 δισ. ελβετικά φράγκα.
Οι ελβετικές αρχές μεσολάβησαν για την αμφιλεγόμενη διάσωση ύψους 3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου στα τέλη Μαρτίου, μετά την κατάρρευση των καταθέσεων και της τιμής της μετοχής της Credit Suisse εν μέσω φόβων για παγκόσμια τραπεζική κρίση.
Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους, αν είναι δυνατόν, αλλά η πλήρης απορρόφηση των δραστηριοτήτων της Credit Suisse από τον όμιλο UBS αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρία έως τέσσερα χρόνια.

Νομικά εμπόδια

Ωστόσο, η συμφωνία παραμένει βυθισμένη σε νομικές και υλικοτεχνικές προκλήσεις, ιδίως γύρω από την διαγραφή των ομολόγων AT1 της Credit Suisse ύψους 17 δισ. δολαρίων.
Στην ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Axel Lehmann και ο διευθύνων σύμβουλος Ulrich Koerner - και οι δύο ανέλαβαν τα καθήκοντά τους τα τελευταία δύο χρόνια και κληρονόμησαν μια τράπεζα που ταλανίζεται από μια σειρά σκανδάλων, αποτυχίες στη διαχείριση κινδύνων και μεγάλες ζημίες - ζήτησαν συγγνώμη από τους μετόχους και το προσωπικό του ελβετικού ιδρύματος που μετρά 167 χρόνια ζωής.
Η Credit Suisse κατέγραψε το 2022 ετήσιες καθαρές ζημίες 7,3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, συμπεριλαμβανομένων ζημιών 1,4 δισεκατομμυρίων μόνο το τέταρτο τρίμηνο, καθώς ο Lehmann και ο Koerner επιχείρησαν μια τεράστια στρατηγική αναμόρφωση με στόχο την ενίσχυση των λειτουργιών κινδύνου και συμμόρφωσης και την αντιμετώπιση της πολυετούς υποαπόδοσης της επενδυτικής τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης