Τελευταία Νέα
Διεθνή

SIPRI: Νέος Ψυχρός Πόλεμος - Ρεκόρ στρατιωτικών δαπανών το 2022 – Στα 2,24 τρις ή 2,2% παγκόσμιου ΑΕΠ

SIPRI: Νέος Ψυχρός Πόλεμος - Ρεκόρ στρατιωτικών δαπανών το 2022 – Στα 2,24 τρις ή 2,2% παγκόσμιου ΑΕΠ
Η Ευρώπη δαπάνησε κατά 13% περισσότερα χρήματα για στρατιωτικές δαπάνες το 2022
Σχετικά Άρθρα
Σε επίπεδα ρεκόρ αυξήθηκε η παγκόσμια στρατιωτική δαπάνη το 2022 με τον πόλεμο στην Ουκρανία να ωθεί την Ευρώπη στη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στρατιωτικών δαπανών εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, παραπέμποντας σε ποσά που καταγράφονταν την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Σύμφωνα με το think tank SIPRI (Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στογχόλμης), οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,7% σε πραγματικούς όρους το 2022, φτάνοντας στα 2,24 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Είναι η όγδοη συνεχόμενη χρονιά που καταγράφεται αύξηση των στρατιωτικών δαπανών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ρωσική εισβολή

Σύμφωνα με το SIPRI, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν αυτή που ώθησε τα ευρωπαϊκά κράτη να σπεύσουν να ενισχύσουν την άμυνα τους.
Βάσει των στοιχείων, οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 13% το 2022, ποσοστό που συνιστά και τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες, παραπέμποντας μάλιστα στο επίπεδο των δαπανών του 1989, όταν και άρχισε να καταρρέει το ένα μετά το άλλο τα κομουνιστικά κράτη της Ευρώπης.
Επιπλέον, σημειώνεται πως πολλά κράτη της Ευρώπης προγραμματίζουν μεγαλύτερες αυξήσεις στους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς τους, με αναλυτές να τονίζουν πως οι στρατιωτικές δαπάνες στην κεντρική και δυτική Ευρώπη θα συνεχίσουν να αυξάνονται και τα επόμενα χρόνια.

Στα 480 δισ

Όπως αναφέρεται, οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές δαπάνες έφθασαν τα 480 δισεκ. δολάρια το 2022, και εκτιμάται πως θα συνεχίσουν να αυξάνονται και την επόμενη δεκαετία.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται να αυξάνονται με ρυθμό παρόμοιο με αυτόν του 2022.
Στην Ευρώπη, οι μεγαλύτερες δαπάνες καταγράφονται από τη Μ. Βρετανία (3,1% των παγκόσμιων δαπανών) και ακολουθούν η Γερμανία (2,5%) και η Γαλλία (2,4%), ενώ Πολωνία, Ολλανδία και Σουηδία είναι ανάμεσα στις χώρες που αύξησαν κατά πολύ τις δαπάνες τους την τελευταία δεκαετία.

Αύξηση κατά 640% στην Ουκρανία

Όπως αναφέρεται, οι στρατιωτικές δαπάνες της Ουκρανίας αυξήθηκαν κατά 640% το 2022, ποσοστό που αποτελεί και τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που έχει καταγραφεί από το 1949, όταν και το SIPRI άρχισε να διατηρεί δεδομένα.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η Ουκρανία επταπλασίασε τις στρατιωτικές της δαπάνες στα 44 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αποτελεί το ένα τρίτο του ΑΕΠ της.
Σημειώνεται πως σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται οι δωρεές όπλων δισεκατομμυρίων δολαρίων από το εξωτερικό, επισημαίνει το SIPRI.
Το SIPRI εκτίμησε ότι η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσώπευε το 2,3% των συνολικών στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ το 2022.

Η Ρωσία

Όσον αφορά τη Ρωσία, αυτή αύξησε τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά μόλις 9,2%.
Σύμφωνα με το SIPRI, η Ρωσία πέρασε από την πέμπτη στην τρίτη θέση όσον αφορά την αύξηση των στρατιωτικών της δαπάνων.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα

Αν και οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη και με διαφορά χώρα στις στρατιωτικές δαπάνες το 2022, οι συνολικές τους δαπάνες σε πραγματικούς όρους, αυξήθηκαν οριακά.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το 39% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών το 2022.
Δεύτερη είναι η Κίνα – οι δαπάνες της αντιπροσώπευαν το 13% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών – και μετά την Ρωσία που ήταν στην τρίτη θέση, ακολουθούν οι Ινδία (3,6%) και Σαουδική Αραβία (3,3%).
Όπως αναφέρεται η Κίνα έχει επενδύσει μαζικά στο ναυτικό της.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης