Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταγγελία της Ρωσίας για την άρνηση έκδοση visa από τις ΗΠΑ σε δημοσιογράφους για τη σύνοδο του ΟΗΕ - Κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας του λόγου

Καταγγελία της Ρωσίας για την άρνηση έκδοση visa από τις ΗΠΑ σε δημοσιογράφους για τη σύνοδο του ΟΗΕ - Κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας του λόγου
H Ρωσία δεν θα ξεχάσει ούτε θα συγχωρήσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν χορήγησαν visa σε Ρώσους δημοσιογράφους προκειμένου να συμμετάσχουν στις εργασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov
Οι αμερικανικές visas εισόδου σε εκπροσώπους ρωσικών μέσων ενημέρωσης δεν εκδόθηκαν ποτέ, καθώς αυτοί επρόκειτο να συνοδεύσουν τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergey Lavrov για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova στο κανάλι της στο Telegram την Κυριακή 23 Απριλίου 2023.
«Μιλώντας για την πραγματική μεταχείριση των (Ρώσων) δημοσιογράφων από τις ΗΠΑ.
Απομένουν 40 λεπτά πριν από την αναχώρησή τους. [οι δημοσιογράφοι] είναι όλοι στο αεροδρόμιο. Δεν έχουν visa.
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ απάντησε σε σχετικό αίτημά μας ότι "εργάζονται για αυτό».
«Είναι μια προφανής χειραγώγηση της ελευθερίας του λόγου και παραβίαση των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων», υπογράμμισε.

Οργή Lavrov

H Ρωσία δεν θα ξεχάσει ούτε θα συγχωρήσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν χορήγησαν visa σε Ρώσους δημοσιογράφους προκειμένου να συμμετάσχουν στις εργασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov.
«Φυσικά, καταλάβαινα πόσο.... διαβόητοι είναι οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας για τέτοια πράγματα, αλλά ήμουν σίγουρος ότι, τελικά, αυτή τη φορά, δεδομένης της διεθνούς προσοχής που τραβούσε η άσχημη συμπεριφορά τους, όλα θα ήταν διαφορετικά.
Αλλά έκανα λάθος», σημείωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. 
Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα, που αυτοαποκαλείται η πιο δυνατή, πιο έξυπνη, ελεύθερη και δίκαιη, έχει ξεφύγει.
«Γενικά, έκανε κάτι ανόητο και απέδειξε τι αξίζουν πραγματικά οι επικλήσεις της για την προστασία της ελευθερίας του λόγου, για την πρόσβαση σε πληροφορίες κ.λπ.», δήλωσε ο Lavrov.

Διαδόστε την αλήθεια...

«Προσπαθήστε να παρακολουθείτε τι πρόκειται να κάνουμε εκεί μέσω των τυπικών διαδικασιών στον οργανισμό, διαδώστε την αλήθεια.
Είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι πολύ πιο ενδιαφέρον για όλο τον κόσμο παρά οι υποτιθέμενες φιλτραρισμένες πληροφορίες με τις οποίες βομβαρδίζονται  θεατές, ακροατές και  αναγνώστες από τους δυτικούς συναδέλφους μας», σήμείωσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους
Σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sergei Ryabkov  χαρακτήρισε εξωφρενικό τέχνασμα την αδυναμία έκδοσης visa σε εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης για την κάλυψη του έργου του επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Παγκόσμιου Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.
Η Ουάσιγκτον θα λάβει σίγουρα τη κατάλληλη απάντηση , τόνισε ο διπλωμάτης.
Τον Απρίλιο, η Ρωσία προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ο Lavrov αναμένεται να παραστεί στις συναντήσεις στις 24 και 25 Απριλίου 2023.
Η διπλωματική πηγή έκανε λόγο για τις συνέπειες της μη έκδοσης visas σε Ρώσους δημοσιογράφους
Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να εκδίδουν visa στη ρωσική αντιπροσωπεία μόλις στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Ο Lavrov την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για κατάφωρη κατάχρηση της θέσης της χώρας υποδοχής της έδρας του ΟΗΕ και τόνισε ότι δεν χορήγησε βίζα σε όλους τους διπλωμάτες.
Η ρωσική πλευρά αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια δυσκολίες στην απόκτηση αδειών, κυρίως αμερικανικών, για πρόσβαση σε διάφορους φορείς του Παγκόσμιου Οργανισμού.
Στα τέλη Μαρτίου, ο πρώτος αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ρωσίας στο οργανισμό, Dmitry Polyanskiy, δήλωσε ότι η Μόσχα υπολογίζει στην έγκαιρη έναρξη διαδικασίας επιδιαιτησίας κατά των Ηνωμένων Πολιτειών για την επίλυση αυτού του προβλήματος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο όγκος των παραβιάσεων της συμφωνίας για τη χώρα υποδοχής, όχι μόνο σε σχέση με τη Ρωσία, αλλά και σε σχέση με άλλα κράτη, είναι αρκετά επαρκής για την τεκμηρίωση των κατηγοριών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης