Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε αναβρασμό το Σουδάν: Ιταλία, Βέλγιο, Σουηδία, Βρετανία στέλνουν στρατό για να απομακρύνουν τους πολίτες τους

Σε αναβρασμό το Σουδάν: Ιταλία, Βέλγιο, Σουηδία, Βρετανία στέλνουν στρατό για να απομακρύνουν τους πολίτες τους
Μεγάλη ευρωπαϊκή κινητοποίηση για την απομάκρυνση των Ευρωπαίων πολιτών
Σχετικά Άρθρα
Βρετανία, Ιταλία, Βέλγιο, Σουηδία είναι οι επόμενες χώρες που όπως αναφέρουν πληροφορίες των ξένων πρακτορείων, στέλνουν στρατιωτικές μονάδες τους προκειμένου να απομακρύνουν τους πολίτες και τις αποστολές τους από το Σουδάν μετά το τελευταίο και ανεξέλεγκτο ξέσπασμα εχθροπραξιών μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών, υπό το καθεστώς μιας εύθραυστης εκεχειρίας.

Το Λονδίνο απομάκρυνε το διπλωματικό προσωπικό του από το Σουδάν, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Sunak

Ο βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak ανακοίνωσε την Κυριακή πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του απομάκρυναν από το Σουδάν τα μέλη του βρετανικού διπλωματικού προσωπικού και τις οικογένειές τους.
«Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν σε μια περίπλοκη και ταχεία απομάκρυνση από το Σουδάν των βρετανών διπλωματών και των οικογενειών τους, σ' ένα πλαίσιο κλιμάκωσης της βίας και απειλών για το προσωπικό της πρεσβείας», έγραψε ο Rishi Sunak στο Twitter.
«Συνεχίζουμε να αναζητούμε όλες τις λύσεις για να βάλουμε τέλος στην αιματοχυσία στο Σουδάν και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των βρετανών υπηκόων που παραμένουν στη χώρα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Άμυνας Ben Wallace διευκρίνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησε αυτή την επιχείρηση «μαζί με τις ΗΠΑ, τη Γαλλίας και άλλους συμμάχους».
Σ' αυτή συμμετείχαν «περισσότερα από 1.200 μέλη» των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.
Η ανακοίνωση αυτή από το Λονδίνο έγινε ενώ η Γαλλία και άλλες χώρες ανακοίνωσαν σήμερα την απομάκρυνση υπηκόων τους.
Ο αμερικανός πρόεδρος Joe Biden ανακοίνωσε επίσης πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «διεξήγαγαν μια επιχείρηση για να απομακρύνουν το προσωπικό της αμερικανικής κυβέρνησης από το Χαρτούμ».

Ιταλία: Να φύγουν όλοι οι Ιταλοί απόψε 23/4 - Απομακρύνει και Ελβετούς και μέλη της αντιπροσωπείας του Βατικανού


Η Ιταλία άρχισε την Κυριακή 23/4 μια επιχείρηση για να απομακρύνει τους πολίτες της, αλλά και τους Ελβετούς και μέλη της πρεσβείας του Βατικανού από το Σουδάν, όπου οι φονικές μάχες μαίνονται ανάμεσα στο στρατό και παραστρατιωτικούς.
«Ήρθαμε σε επαφή με έναν-έναν από τους 140 Ιταλούς που είναι παρόντες στο Σουδάν, κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Antonio Tayani μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό Rai3.
«Μέσα σε μερικές ώρες, μέχρι απόψε ελπίζουμε, όλοι αυτοί που το επιθυμούν θα είναι ασφαλείς», δήλωσε ενώ η επιχείρηση εκκένωσης διεξάγεται με τη συνδρομή του ιταλικού υπουργείου Άμυνας.
«Συνολικά οι στρατιώτες μας θα πάρουν υπό την προστασία τους περίπου 200 ανθρώπους, περιλαμβανομένων ελβετών υπηκόων και μέλη της αποστολικής αντιπροσωπείας», της πρεσβείας του Βατικανού στο Σουδάν, δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσοι ιταλοί στρατιωτικοί βρίσκονται στο Σουδάν.

«Η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή ένα σχέδιο επαναπατρισμού για την ασφάλεια των συμπολιτών μας που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Σουδάν», δήλωσε νωρίτερα, η υφυπουργός Εξωτερικών Maria Tripodi μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Tgcom24.
Η πληροφορία επιβεβαιώνεται σε μήνυμα που εστάλη από τη μονάδα του υπουργείου για την αντιμετώπιση κρίσεων προς τους Ιταλούς οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι στη σουδανική πρωτεύουσα.
«Εργαζόμαστε για ένα παράθυρο ευκαιρίας για την αναχώρηση από το Χαρτουμ, που θα μπορούσε να λάβει χώρα σήμερα, Κυριακή 23 Απριλίου», αναφέρει η μονάδα κρίσης σ' αυτό το μήνυμα, το οποίο επικαλείται το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων AGI.

«Το σημείο συγκέντρωσης θα είναι από τώρα ως τις 12:00 στην κατοικία του πρεσβευτή», προσθέτει η εν λόγω μονάδα του ιταλικού ΥΠΕΞ διευκρινίζοντας πως αυτή η επιχείρηση απομάκρυνσης των πολιτών οργανώθηκε σε συνεργασία με το ιταλικό υπουργείο Άμυνας.
Από τις 15 Απριλίου, οι δύο στρατηγοί που βρίσκονται στην εξουσία μετά το πραξικόπημα του 2021 έχουν ξεκινήσει έναν ανελέητο πόλεμο στο Σουδάν.
Οι βιαιότητες, κυρίως στο Χαρτούμ και στο Νταρφούρ (δυτικά), έχουν στοιχίσει τη ζωή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε περισσότερους από 420 ανθρώπους ενώ οι τραυματίες υπερβαίνουν τους 3.700. Έχουν ακόμη προκαλέσει τον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων προς άλλες πολιτείες του Σουδάν ή και εκτός των συνόρων της χώρας, προς το Τσαντ και την Αίγυπτο.
Έχουν επίσης επιφέρει την κινητοποίηση χωρών για να απομακρύνουν τους υπηκόους τους.

Βέλγιο: Όλες οι υπηρεσίες μας κινητοποιούνται για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση πολιτών από το Σουδάν

Οι υπηρεσίες του Βελγίου κινητοποιούνται για βοηθήσουν στις επιχειρήσεις εκκένωσης Ευρωπαίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων Βέλγων, αναφέρει η Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Hadja Lahbib με ανάρτησή της στο Twitter.
Ειδικότερα η υπουργός σημειώνει: «Στο Σουδάν, πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, σε συνεργασία με τη Γαλλία και την Ολλανδία, με σκοπό την όσο το δυνατόν συντομότερη απομάκρυνση των Ευρωπαίων υπηκόων, συμπεριλαμβανομένων των Βέλγων, και εχόντων δικαίωμα.
Όλες οι υπηρεσίες μας κινητοποιούνται για να τους βοηθήσουν».
«Καλούμε τους Βέλγους και τους έχοντες δικαίωμα στο Σουδάν, που δεν το έχουν κάνει ακόμη, να επικοινωνήσουν με τις διπλωματικές μας υπηρεσίες το συντομότερο δυνατό», προσθέτει η κ. Λαχμπίμπ.

Σουηδία: Το σουηδικό κοινοβούλιο ενέκρινε την ανάπτυξη στρατιωτικών για την απομάκρυνση αμάχων από το Σουδάν

Το κοινοβούλιο της Σουηδίας έδωσε στην κυβέρνηση της χώρας την απαραίτητη έγκριση για να στείλει ένοπλη δύναμη για την απομάκρυνση πολιτών από το Σουδάν, όπου οι μάχες μαίνονται εδώ και μια εβδομάδα.
Η Ρίκσνταγκ (η σουηδική βουλή) ενέκρινε πρόταση για να επιτραπεί στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει μια μονάδα έως 400 στρατιωτών για την αποστολή.
Η δύναμη αυτή θα απομακρύνει σουηδούς και ξένους πολίτες από το Σουδάν, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλής.
Η έγκριση δόθηκε μία ημέρα αφού οι υπουργοί Εξωτερικών Tobias Billstroem και Άμυνας Paul Johnson δήλωσαν πως θα ζητήσουν από το κοινοβούλιο να εγκρίνει την ενδεχόμενη ανάπτυξη μιας ένοπλης μονάδας.

Η έγκριση του κοινοβουλίου χρειάζεται στη Σουηδία για να σταλούν ένοπλες δυνάμεις στο εξωτερικό.
Η μονάδα θα πρέπει να μπορεί να φέρει σε πέρας αποστολές προστασίας, διάσωσης και απελευθέρωσης μόνη της ή μαζί με χώρες εταίρους, δήλωσε ο Johnson.
Οι λεπτομέρειες για το πότε και το πώς θα πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη εξακολουθούν να είναι ασαφείς, όμως η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως η μονάδα για την απομάκρυνση αμάχων από το Σουδάν θα βρίσκεται καθ' οδόν μέσα σε 24 ώρες.
Αρχικά αναμένεται να αριθμεί περίπου 150 μέλη των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης