Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δυσάρεστη εξέλιξη στο Σουδάν: Χτυπήθηκε η γαλλική αποστολή με Έλληνες - Επικοινωνία Δένδια - Colonna (Υπ.Εξ. Γαλλίας)

Δυσάρεστη εξέλιξη στο Σουδάν: Χτυπήθηκε η γαλλική αποστολή με Έλληνες - Επικοινωνία Δένδια - Colonna (Υπ.Εξ. Γαλλίας)
Δεν έχει αναφερθεί τραυματισμός Έλληνα ή Γάλλου πολίτη
Σχετικά Άρθρα
Μετά τις πληροφορίες πως χτυπήθηκε το convoy της γαλλικής αποστολής την ώρα που εγκατέλειπε το εμπόλεμο Σουδάν, με ξένους αλλά και Έλληνες, επικοινωνία είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με την Γαλλίδα ομόλογό του Catherine Colonna.
Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για έναν τραυματισμένο Γάλλο στρατιωτικό, ενώ δεν υπήρξε αναφορά για τραυματισμό κάποιου Έλληνα ή Γάλλου πολίτη.
Η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν και ο απεγκλωβισμός τους από την αφρικανική χώρα, ήταν στο επίκεντρο της επικοινωνίας των δύο υπουργών Εξωτερικών Δένδια και Colonna, ενώ το ζήτημα εξετάστηκε και σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.

Με την τριήμερη εκεχειρία να είναι τόσο «εύθραυστη» που παραπαίει στο Σουδάν και σε ένα κλίμα επικίνδυνο με τα πυρά να ανταλλάσσονται εκατέρωθεν των αντιμαχομένων, γίνεται η απομάκρυνση διπλωματικών αποστολών και πολιτών ξένων κρατών.
Οι αντιμαχόμενες πλευρές, ο στρατός και οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), αλληλοκατηγορούνται ότι επιτέθηκαν σε αυτοκινητοπομπή, την οποία στελέχη των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων συνόδευαν με προορισμό την πρεσβεία της Γαλλίας στο Χαρτούμ, και απώτερο στόχο την μετακίνηση τους εκτός του Σουδάν.

Πολεμικά και κομάντο στην απομάκρυνση

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, αναφερόμενος στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, δήλωσε πως αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό η μεταστάθμευση αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας μαζί με στελέχη των ειδικών δυνάμεων στην Αίγυπτο σε ετοιμότητα με σκοπό να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Παράλληλα, όλες αυτές τις ημέρες είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Josep Borrell και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Shameh Sukri.

Η προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό κατοίκων από το «εμπόλεμο» Σουδάν οργανώνεται από κοινού με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η Γαλλία προχώρησε σε μεγάλη επιχείρηση, ενώ υπήρξε επικοινωνία του ΥΠΕΞ και με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα εφαρμογής του σχεδίου «ΚΟΣΜΟΣ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης