Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραλογισμός: Οι G7 πιέζουν για τη εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά με την Ουκρανία ενώ καταστρέφεται η αγροτική παραγωγή της Ανατολικής Ευρώπης

Παραλογισμός: Οι G7 πιέζουν για τη εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά με την Ουκρανία  ενώ καταστρέφεται η αγροτική παραγωγή της Ανατολικής Ευρώπης
Γιατί εξεγείρονται τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης
Σχετικά Άρθρα
Παρά την «εξέγερση για τα σιτηρά» των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης με ηγέτιδα την Πολωνία, προκειμένου να απαγορευτούν οι αθρόες εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων που καταστρέφουν την αγοριτική παραγωγή, οι G7 πιέζουν για την εφαρμογή της εν λόγων  συμφωνίας.
Την ίδια ώρα τα κράτη καταγγέλλουν ότι ποσότητες αγροτικών προϊόντων που θα κατευθύνονταν στην πεινασμένη Αφρική, διοχετεύονται στην Ευρώπη με στόχο την αποκόμιση τεραστίων κερδών.
Οι υπουργοί Γεωργίας των κρατών μελών της Ομάδας των Επτά (G7) εξέφρασαν την αποφασιστική υποστήριξή τους στην εφαρμογή, επέκταση και επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά, σύμφωνα με το ανακοινωθέν των υπουργών μετά τη συνάντησή τους στη νοτιοδυτική ιαπωνική πόλη Miyazaki στις 22-23 Απριλίου.
Οι υπουργοί εξέφρασαν επίσης την ετοιμότητα της G7 να υποστηρίξει την Ουκρανία στην ανοικοδόμηση της γεωργικής της υποδομής, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων άρδευσης, επεξεργασίας και αποθήκευσης τροφίμων, καθώς και στην παροχή οικονομικής υποστήριξης στους Ουκρανούς αγρότες.

Αποναρκοθέτηση

Επιπλέον, οι χώρες της G7 εξέφρασαν την πρόθεσή τους να βοηθήσουν τις ουκρανικές αρχές στον καθαρισμό των γεωργικών εκτάσεων στην Ουκρανία από νάρκες.
Επιπλέον, οι υπουργοί δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα και τη σταθερότητα των γεωργικών και τροφίμων τους.
Οι χώρες της G7 εξέφρασαν επίσης τη μεγάλη ελπίδα τους ότι ήταν απαραίτητο να καταφύγουν σε καινοτομίες για χάρη της βιωσιμότητας στους παγκόσμιους τομείς της γεωργίας και των τροφίμων.
Η εισαγωγή νέων αγροτοβιομηχανικών τεχνολογιών θα είναι ευεργετική για τους ανθρώπους που ζουν τόσο σε ανεπτυγμένες όσο και σε αναπτυσσόμενες χώρες, σημείωσαν οι υπουργοί της G7. Δήλωσαν επίσης ότι η χρήση καινοτομιών θα βοηθούσε στη διαμόρφωση των αλυσίδων εφοδιασμού και στην παροχή αξιοπρεπών ευκαιριών εισοδήματος.
Chart: A Flood of Grain From Ukraine | Statista
Η εξέγερση των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης

Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, την ίδια ώρα, επιδιώκουν να επεκτείνουν τις απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν πρόσφατα στην εγχώρια πώληση ουκρανικών σιτηρών και σε άλλα γεωργικά προϊόντα όπως ηλιέλαιο, κρέας, αυγά, γάλα και φρούτα.
Οι υπουργοί Γεωργίας της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Βουλγαρίας θα συναντηθούν τη Δευτέρα  24 Απριλίου προκειμένου να συζητήσουν περαιτέρω βήματα, δήλωσε ο Πολωνός Robert Telus σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο RMF FM, όπως μεταδίδει το Bloomberg το Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Μηχανισμοί έλεγχου της διέλευσης των προϊόντων

Τα εν λόγω κράτη έστειλαν ήδη επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας περισσότερη δράση για την προστασία των τοπικών αγορών, λίγες ημέρες αφότου η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως για τις τοπικές απαγορεύσεις στα σιτηρά, επισήμανε.
Πιεζόμενη από τις διαμαρτυρίες των αγροτών της, η Πολωνία απαγόρευσε μονομερώς την εισαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία αυτόν τον μήνα. Η κίνηση αυτή προκάλεσε συζητήσεις για το πώς θα διατηρηθεί η διακίνηση των ουκρανικών προϊόντων χωρίς τον κίνδυνο να πλημμυρίσουν οι αγορές της Ανατολικής Ευρώπης με αυτά τα προϊόντα.
Οι εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών στην Πολωνία οκταπλασιάστηκαν σε περίπου 3 εκατομμύρια τόνους πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
"Οι αποφάσεις μας ξεκίνησαν συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς πριν το πρόβλημα δεν αναγνωριζόταν ευρέως", δήλωσε ο Telus .
«Μαζί με ένα συνασπισμό κρατών , αναζητούμε τώρα περαιτέρω μηχανισμούς που θα μας βοηθήσουν να ελέγξουμε καλύτερα τους διαδρόμους διέλευσης».

Οι αντιδράσεις

Ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να εξετάσουν έναν κοινό μηχανισμό αγοράς σιτηρών, επιδοτήσεις για τους τοπικούς αγρότες σε περίπτωση που οι εισαγωγές από την Ουκρανία υπερβαίνουν ορισμένα επίπεδα και κίνητρα για τη μεταφορά γεωργικών προϊόντων, σύμφωνα με το πολωνικό υπουργείο.
Τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι εκτός από τα σιτηρά, η αγορά κατακλύζεται και από ουκρανικά πουλερικά.
Η Πολωνία σπεύδει τώρα να πουλήσει περίπου 4 εκατ. τόνους σιτηρών στο εξωτερικό πριν από την περίοδο συγκομιδής της και το υπουργικό συμβούλιο προσέφερε επιδοτήσεις για να κάνει πιο ελκυστικές τις αγορές από τους τοπικούς αγρότες.
Ο Telus δήλωσε ότι εκτός από τις θαλάσσιες μεταφορές υπολογίζει επίσης την οδική και την σιδηροδρομική μεταφορά.
Η κυβέρνηση της Πολωνίας εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο επένδυσης σε ένα νέο τερματικό σταθμό σιτηρών στη Βαλτική Θάλασσα.

Η Ρουμανία επιβάλλει αυστηρό έλεγχο στην διακίνηση των αγοροτοδιατροφικών προίόντων απο την Ουκρανία από τις 24 Απριλίου 

Από τη Δευτέρα, 24 Απριλίου, η Ρουμανική Τελωνειακή Υπηρεσία θα σφραγίζει φορτία αγροδιατροφής από την Ουκρανία, τα οποία διαμετακομίζονται σε άλλες χώρες, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Γεωργίας της χώρας .
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Ρουμανίας (PSD) έχει προαναγγείλει ότι θα προτείνει στον κυβερνώντα συνασπισμό να αποφασίσουν να σταματήσουν την εισαγωγή σιτηρών και άλλων αγαθών από την Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Γεωργίας Petre Daya δήλωσε την Τετάρτη 19 Απριλίου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στην Πολωνία , την Ουγγαρία , τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία να ακυρώσουν τη μονομερή απόφαση για απαγόρευση εισαγωγών από την Ουκρανία, υποσχόμενος σε αντάλλαγμα να αναπτύξει έναν μηχανισμό για την αναστολή των εισαγωγών ουκρανικής σιτηρά.
«Ο Υπουργός Γεωργίας Petre Daya ανακοίνωσε ότι το ρουμανικό κράτος θα λάβει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας (σφράγιση και παρακολούθηση) για οχήματα που διέρχονται από ρουμανικό έδαφος προς τρίτες χώρες, προκειμένου να προστατεύσει τους Ρουμάνους αγρότες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της ροής ουκρανικών σιτηρών», - ανέφερε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Γεωργίας .
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα ασφαλείας θα τεθούν σε ισχύ στις 24 Απριλίου. 
Τόνισε ότι η Ρουμανία είναι έτοιμη να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία στον εμπορικό τομέα, αλλά όχι εις βάρος των Ρουμάνων αγροτών.EU: Poland, Hungary Bans on Ukrainian Farm Imports, "Unacceptable," as  "India's Population Surpasses China's" - Farm Policy News
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης