Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σατανικό σχέδιο: Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για τον πόλεμο του «Βαθέος Κράτους» στο Σουδάν - Τι επιδιώκουν

Σατανικό σχέδιο: Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για τον πόλεμο του «Βαθέος Κράτους» στο Σουδάν - Τι επιδιώκουν
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να κατηγορήσουν τη Ρωσία για τον Πόλεμο του «Βαθέος Κράτους» που διεξάγεται στο Σουδάν - Είναι το νέο αφήγημα fake news που πρέπει να απομυθοποιηθεί γιατί μιλάμε για τον δεύτερο proxy πόλεμο της εποχής
Σχετικά Άρθρα
Tι πραγματικά συμβαίνει με το Σουδάν και ξέσπασε με τέτοια αγριότητα η κόντρα δύο στρατιωτικών ηγετών που έχει φέρει τη χώρα στο χείλος της κατάρρευσης, προσπαθούν αναλυτές και think tanks να προσδιορίσουν και μεταξύ όσων πληροφοριών που κυκλοφορούν παρατηρείται έντονα η διασπορά ειδήσεων που μιλά για υποστήριξη από πλευράς Ρωσίας της μίας εκ των δύο αντιμαχόμενων πλευρων: των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του Στρατηγού Mohamed Hamdan Dagalo («Hemedti»).

Αλήθεια ή fake news; - Αν ισχύει το δεύτερο, ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί;

Το CNN δημοσίευσε ένα αποκλειστικό άρθρο την Πέμπτη 20/4, υποστηρίζοντας ότι «προκύπτουν αποδεικτικά στοιχεία ότι ο ρωσικός ηγέτης της πολιτοφυλακής Wagner μάχεται τον στρατό του Σουδάν».
Ισχυρίζονται ότι οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν αυξημένη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα μεταφορών μεταξύ Λιβύης και Συρίας ενόψει του πολέμου «βαθιάς κατάστασης» του Σουδάν.
Σύμφωνα με το CNN, αυτό επιβεβαιώνει τις φήμες ότι ο στρατηγός Haftar προμηθεύει τον αρχηγό των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) Στρατηγό Mohamed Hamdan Dagalo («Hemedti») με πυραύλους εδάφους-αέρος (SAM) για λογαριασμό των Wagner.
Η Wall Street Journal (WSJ) δημοσίευσε το δικό της αποκλειστικό άρθρο την προηγούμενη Τετάρτη 19/4, υποστηρίζοντας ότι «Η Λιβυκή πολιτοφυλακή και οι στρατιωτικοί της Αιγύπτου υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στη σύγκρουση στο Σουδάν», επομένως αυτές οι δύο ιστορίες αλληλοσυμπληρώνονται.
Τόσο ο Hemedti όσο και οι Wagner αρνούνται αυτούς τους ισχυρισμούς, ωστόσο.

Ο πρεσβευτής του Σουδάν στη Ρωσία επιβεβαίωσε επίσης ότι «η Ρωσία είναι μια φιλική χώρα για εμάς, επομένως βρισκόμαστε σε άμεση επαφή με [το] ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών από την αρχή αυτών των γεγονότων το περασμένο Σάββατο».
Η επιβεβαίωση των στενών δεσμών του Σουδάν με τη Ρωσία από αυτόν τον διπλωμάτη είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού εκπροσωπεί την κυβέρνηση που αναγνωρίζεται διεθνώς ως επικεφαλής, του αρχηγού Abdel Fattah Al-Burhan, ο οποίος διοικεί τις σουδανικές Ένοπλες Δυνάμεις (SAF) και είναι μία από τις δύο προσωπικότητες που διεκδικούν εξουσία.
Προς το παρόν, όπως φαίνεται, το Χαρτούμ δεν πιστεύει στο αναδυόμενο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αφήγημα των Western Mainstream Media (MSM - δυτικών συστημικών μέσων) ότι η Ρωσία εξοπλίζει τις RSF μέσω των Haftar-Wagner, αλλά αυτό θα μπορούσε σύντομα να αλλάξει.

Προετοιμασία του κοινού για έναν άλλο πόλεμο μεσολάβησης

Εάν η σημερινή τριήμερη εκεχειρία του Eid δεν ισχύσει και οδηγήσει στην έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών που θα τερματίσουν τελικά αυτόν τον πόλεμο «βαθιάς κατάστασης», ο οποίος είναι απίθανος αφού και οι δύο πλευρές ξεκαθάρισαν την πρόθεσή τους να καταστρέψουν πλήρως την άλλη, τότε αυτή η σύγκρουση αναμένεται να επαναληφθεί στο εγγύς μέλλον.
Σενάρια έκβασης:

1/ Εάν το SAF αποτύχει να νικήσει το RSF
ή ενδεχομένως τοποθετηθεί ακόμη και στα μετόπισθεν, τότε ο Burhan μπορεί να παίξει ότι είναι προς το συμφέρον του να «παπαγαλίσει» τις αντιρωσικές κατηγορίες των MSM σε μια προσπάθεια να λάβει άμεση στρατιωτική υποστήριξη από τη Δύση.
Αυτό το σενάριο δεν είναι και τόσο τραβηγμένο, δεδομένου ότι το Associated Press και το Politico επικαλέστηκαν ανώνυμους αξιωματούχους την Πέμπτη, ότι οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν επιπλέον στρατεύματα στο κοντινό Τζιμπουτί για να προετοιμαστούν για την εκκένωση Αμερικανών από το Σουδάν.
Αυτό θα μπορούσε εύκολα να γίνει εκμεταλλεύσιμο ως πρόσχημα για να οπλίσει το SAF ή/και να επιτεθεί στο RSF, ειδικά εάν το Πεντάγωνο ισχυριστεί ότι το τελευταίο προσπάθησε να σταματήσει τη διαδικασία εκκένωσης ή του βασιζόμενο στον ισχυρισμό της περασμένης εβδομάδας ότι οι δυνάμεις του πυροβόλησαν εναντίον τεθωρακισμένου διπλωματικού οχήματος των ΗΠΑ.

2/ Εάν ο Burhan (SAF) ενστερνιστεί την αναδυόμενη αντιρωσική αφήγηση και υποσχεθεί να πετάξει στα σκουπίδια τη συμφωνία της ναυτικής βάσης του Σουδάν με τη Μόσχα σε περίπτωση νίκης του RSF, τότε η κυβέρνηση Biden μπορεί να «δικαιολογήσει» τη στρατιωτική της επέμβαση στη βάση της «υπεράσπισης της σουδανικής δημοκρατίας από ένα πραξικόπημα του Κρεμλίνου».
Στη συνέχεια θα ειπωθεί στο κοινό ότι η τελευταία σύγκρουση πυροδοτήθηκε από την υποστήριξη της Ρωσίας προς την «εξεγερμένη» RSF, την οποία το MSM θα απέδιδε στα συμφέροντά του να υπερασπιστεί τις εξορυκτικές επιχειρήσεις του Wagner εκεί.

Αμερικανική Ανάμειξη στις Ρωσοαιγυπτιακές Σχέσεις

Αυτό θα προηγηθεί αναμενόμενα μιας άνευ προηγουμένου αλλά προσχεδιασμένης εκστρατείας πληροφοριακού πολέμου που θα απεικονίζει τη Ρωσία ως μια «αποσταθεροποιητική» δύναμη στην Αφρική, η οποία θα έχει ως στόχο να εξουδετερώσει τις μέχρι τώρα εξαιρετικά επιτυχημένες προσπάθειές της να παρουσιαστεί ως δύναμη σταθερότητας για την υποστήριξη νόμιμων κυβερνήσεων.
Ο σκοπός αυτής της προαναφερθείσας επιχείρησης θα ήταν να διαβρώσει τη νέα απήχηση της Ρωσίας για τη «Δημοκρατική Ασφάλεια» σε ολόκληρη την ήπειρο με σκοπό την αναστροφή της μείωσης της δυτικής επιρροής εκεί.
Επιπλέον, η δυνητικά καιροσκοπική υποκλοπή του Burhan στην αναδυόμενη αντιρωσική αφήγηση που περιγράφηκε προηγουμένως θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τους δεσμούς της Μόσχας με το Κάιρο λόγω της αντίληψης ότι υποστηρίζουν τις αντίθετες πλευρές στον πόλεμο του «βαθιού κράτους» του Σουδάν.

Οι ρωσοαιγυπτιακές σχέσεις πλήττονται πρόσφατα από σκάνδαλο με τις τελευταίες διαρροές του Πενταγώνου που ισχυρίζονται ότι το Κάιρο εγκατέλειψε το υποτιθέμενο μυστικό σχέδιό του να προμηθεύσει ρουκέτες στη Μόσχα υπό την πίεση της Ουάσιγκτον και συμφώνησε να εξοπλίσει το Κίεβο.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το πλαίσιο, το σενάριο του υποστηριζόμενου από την Αίγυπτο Burhan να κατηγορεί τη Ρωσία για την πυροδότηση της τελευταίας σύγκρουσης θα μπορούσε επομένως να οδηγήσει σε ταχεία επιδείνωση των ρωσοαιγυπτιακών σχέσεων, ειδικά εάν το Κάιρο αποφασίσει να ανταποδώσει έμμεσα στη Μόσχα περιορίζοντας τα επενδυτικά του δικαιώματα στο Πορτ Σάιντ.
Τα δύο κράτη υπέγραψαν μια πρόσθετη συμφωνία για αυτή τη βιομηχανική ζώνη τον περασμένο μήνα, η οποία εγκρίθηκε για πρώτη φορά το 2018 και υποτίθεται ότι θα βοηθήσει τη Ρωσία να επεκτείνει την οικονομική της δέσμευση με την ευρύτερη περιοχή.

Τιμωρώντας τα Εμιράτα για τις στενές σχέσεις τους με τη Ρωσία

Αυτός ο στόχος θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο εάν η Αίγυπτος αποφασίσει να τιμωρήσει τη Ρωσία μέσω αυτών των μέσων ως απάντηση στην οπορτουνιστική στήριξη του Burhan της αφήγησης των MSM, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει άμεση στρατιωτική υποστήριξη από τη Δύση κατά των RSF.
Επιπλέον, οι δεσμοί των ΗΑΕ με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να γίνουν πολύ πιο περίπλοκοι σε αυτό το γεγονός, καθώς το Άμπου Ντάμπι κατηγορείται ότι υποστηρίζει τον φερόμενο ως σύμμαχο των RSF Haftar, ότι έχει ευνοϊκή διάθεση προς αυτήν την ένοπλη σουδανική ομάδα και ότι συμμάχησε κρυφά με τη Ρωσία.
Η τελευταία κατηγορία ήρθε στη δημοσιότητα ως αποτέλεσμα των προαναφερθεισών διαρροών του Πενταγώνου, τις οποίες αρνήθηκαν τα ΗΑΕ αλλά συνέπεσαν με την αποδυνάμωση των δεσμών τους με την Ουάσιγκτον, που μερικώς υπερβαίνουν τους αυξανόμενους δεσμούς αυτής της χώρας του Κόλπου με τη Μόσχα.

Υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες που διαδραματίζονται από τη σχέση Ρωσίας-Εμιράτων, αλλά το θέμα είναι ότι τα προβλήματα των ΗΑΕ με τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να ενισχυθούν από το MSM εάν ο Burhan κατηγορήσει τη Ρωσία ότι εξοπλίζει τις RSF μέσω των Haftar-Wagner.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το άλλο απώτερο ενδιαφέρον της Αμερικής στην αρχική της εκστρατεία προπαγάνδας κατά της Ρωσίας στο Σουδάν, είναι να συγκρίνει τις υλικοτεχνικές συνδέσεις του γεωπολιτικού αντιπάλου της με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (CAR ή ΚΑΔ), η οποία οφείλει τη συνέχιση της ύπαρξής της ως κράτος στη στρατιωτική υποστήριξη της Μόσχας.
Το Κρεμλίνο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη διέλευση μέσω του Σουδάν για να τροφοδοτήσει τις δυνάμεις του και τους συμμάχους του εκεί, αλλά αυτό θα μπορούσε να διακοπεί εάν ο Burhan «πηδήξει στο αντιρωσικό τρένο και ανακαλέσει τα προνόμια της Μόσχας.

Η σύνδεση του Τσαντ

Τέλος, ένας άλλος στρατηγικός παράγοντας πίσω από αυτήν την πρόσφατη επίθεση του «πληροφοριακού πολέμου» κατά της Ρωσίας είναι ότι θα μπορούσε να καταστρέψει τις εκπληκτικά σταθερές σχέσεις αυτής της χώρας με το περιφερειακό στρατιωτικό καθεστώς του Τσαντ.
Η N'Djamena απέλασε τον Γερμανό Πρέσβη νωρίτερα τον Απρίλιο για ανάμειξη αντί για τον Ρώσο, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είπαν στους ομολόγους τους στα τέλη Φεβρουαρίου ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την ομάδα Wagner στην ΚΑΔ και τη Λιβύη για να εξοπλίσει αντικυβερνητικούς επαναστάτες εναντίον της.
Το Associated Press επικαλέστηκε έναν Αφρικανό αναλυτή από μια δυτική εταιρεία αξιολόγησης κινδύνου στο άρθρο του την Πέμπτη σχετικά με 320 στρατιώτες της SAF που καταφεύγουν στο Τσαντ, ισχυριζόμενο ότι αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να ωθήσει τη N'Djamena να πάρει το μέρος αυτών των δυνάμεων στον πόλεμο "του βαθέος κράτους" του Σουδάν.
Σύμφωνα με τον Benjamin Hunter, «η N'Djamena είναι πιθανό να αντιταχθεί στον Dagalo λόγω των φόβων ότι η κυριαρχία των RSF στο Νταρφούρ θα μπορούσε να εξουσιοδοτήσει τους Άραβες του Τσαντ να ανατρέψουν το καθεστώς (του προέδρου).
Πολλοί από τη φυλή Rizeigat (του Dagalo) ζουν πέρα ​​από τα σύνορα στο Τσαντ».

Εάν ο Τσαντ εμπλακεί στον πόλεμο του Σουδάν στο πλευρό του Burhan, τότε μπορεί να καταστεί επιρρεπές στις δυτικές υποδείξεις ότι το να «πηδήξουν στο αντιρωσικό τρένο» όπως θα είχε ήδη κάνει σε αυτό το σενάριο θα μπορούσε να αναστείλει την εκστρατεία  για αλλαγή καθεστώτος εναντίον N'Djamena.
Εάν συμβεί αυτό, τότε αυτός ο περιφερειακός στρατιωτικός βαρέων βαρών μπορεί επίσης να υποστηρίξει οποιαδήποτε δυνητικά επερχόμενη επίθεση ανταρτών/τρομοκρατών που ο ιστορικός Γάλλος εταίρος του θα μπορούσε σύντομα να σχεδιάσει εναντίον της Ρωσίας στην ΚΑΔ.

Συμπερασματικές Σκέψεις

Συνδυάζοντας τα πάντα, οι ΗΠΑ μεθοδεύουν τους ακόλουθους στρατηγικούς στόχους με την αφήγηση, ότι η Ρωσία εξοπλίζει τις RSF:

- Δελεάζουν τον Burhan να επεκτείνει την αξιοπιστία αυτών των αξιώσεων με αντάλλαγμα τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ.
- Απαιτούν να καταργήσει ο Burhan τα δικαιώματα της ναυτικής βάσης της Ρωσίας βάζοντας τέλος στα δικαιώματα υπερπτήσεων στην ΚΑΔ
- Εξετάστε το ενδεχόμενο άμεσης υποστήριξης στο SAF με το πρόσχημα της έναρξης μιας «επιχείρησης εκκένωσης» στο Σουδάν.
- Απαξιώνουν τις πολιτικές δέσμευσης της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην αφρικανική ήπειρο χαρακτηρίζοντας αμφότερες «αποσταθεροποιητικές δυνάμεις».
- Προσπάθούν να προκαλέσουν κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με τους γείτονες του Τσαντ και της Αιγύπτου του Σουδάν.

- Εκμεταλλεύονται το παραπάνω σενάριο για τη συγκρότηση ενός περιφερειακού συνασπισμού για την απώθηση της Ρωσίας από την Αφρική.
- Ενθαρρύνουν το Τσαντ να υποστηρίξει μια επίθεση ανταρτών/τρομοκρατών που υποστηρίζοναι από τη Γαλλία στη σύμμαχο της Ρωσίας ΚΑΔ.
- Σχεδιάζουν έναν πόλεμο proxy στο συμμαχικό με τη Ρωσία Μάλι για να συντρίψουν την επιρροή του Κρεμλίνου στο Σαχέλ.
- Τελειοποιούν την νέα μέθοδο Υβριδικού Πολέμου πριν την χρησιμοποιήσετε σε όλη την ήπειρο.
- Έτσι μετατρέπουν την Αφρική στο κορυφαίο πεδίο μάχης του Νέου Ψυχρού Πολέμου.
Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ έχουν πολλούς λόγους να προωθήσουν αυτήν την εκστρατεία fake news, αν και δεν είναι σαφές εάν τελικά θα επιτύχουν κάποιον από τους προβλεπόμενους στόχους τους ή όχι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης