Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί η Ουκρανία ζητεί από τη Shell «δωρεά» 1 δισ. δολ. για την ανοικοδόμησή της

Γιατί η  Ουκρανία ζητεί από τη Shell «δωρεά» 1 δισ. δολ. για την ανοικοδόμησή της
Σε επιστολή προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Wael Sawan, ο οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, Oleg Ustenko, κάλεσε την εταιρεία να μοιραστεί με την Ουκρανία τυχόν κέρδη από πιθανή ρωσική εξαγορά του μεριδίου μιας επιχείρησης ορυκτών καυσίμων της Shell στη Σιβηρία
Ο γίγαντας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου Shell πρέπει να δωρίσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια από την πιθανή πώληση των περιουσιακών στοιχείων του στη Ρωσία προκειμένου να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του Κιέβου, όπως αναφέρει το Politico σε δημοσίευμά του το Σάββατο 22 Απρίλιο 2023.
Σε επιστολή προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Wael Sawan, με ημερομηνία 18 Απριλίου που είδε το Politico, ο οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, Oleg Ustenko, κάλεσε την εταιρεία να μοιραστεί με την Ουκρανία τυχόν κέρδη από πιθανή ρωσική εξαγορά του μεριδίου μιας επιχείρησης ορυκτών καυσίμων της Shell στη Σιβηρία .

«Αιματοβαμμένο χρήμα»

«Εάν ολοκληρωθεί, αυτή η πώληση θα αντιπροσωπεύει τη μεταφορά άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε ρωσικά μετρητά στους λογαριασμούς της Shell.
Αυτό θα ήταν χρήμα από... αίματα, καθαρά και απλά», έγραψε ο Ustenko.
Καλούμε τη Shell να δώσει τα ρωσικά έσοδα από πωλήσεις ή μερίσματα για τα θύματα του πολέμου – τον ίδιο πόλεμο που αυτά τα περιουσιακά στοιχεία έχουν τροφοδοτήσει και χρηματοδοτήσει», πρόσθεσε.
Μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι, η Shell ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη ρωσική αγορά και θα διαγράψει έως και 5 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων και επενδύσεων στη χώρα.
Αυτό περιελάμβανε μερίδιο 27,5% στο έργο Sakhalin-2, ένα μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου και υπεράκτια επιχείρηση γεώτρησης φυσικού αερίου στη ρωσική Άπω Ανατολή.
Το ποσοστό της Shell κυμαίνεται στα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια για το μερίδιό της και η κίνηση του Κρεμλίνου να εθνικοποιήσει το κοίτασμα τον Ιούλιο του περασμένου έτους προκάλεσε ανησυχίες ότι η εταιρεία θα έχανε το κεφάλαιό της.
Ωστόσο, ρωσικά επιχειρηματικά μέσα ανέφεραν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση υπέγραψε μια συμφωνία, σύμφωνα με την οποία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου της χώρας, η Novatek, θα εξαγόραζε το μερίδιο της Shell για 95 δισεκατομμύρια ρούβλια — επί του παρόντος αξίας περίπου 1,16 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Shell αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά επεσήμανε ότι η εταιρεία δεν συμμετέχει ενεργά σε καμία επιχείρηση με συνεχιζόμενες δραστηριότητες εντός της Ρωσίας και δεν συμμετέχει σε καμία τρέχουσα διαπραγμάτευση για την πώληση μεριδίου στο Sakhalin-2.

«Ηθική υποχρέωση»

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Global Witness, τα κεφάλαια θα ανέρχονται σε περισσότερο από το 10% του συνολικού λογαριασμού ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.
«Θα ήταν εξωφρενικό αν η Shell κρατούσε αυτά τα χρήματα», δήλωσε ο Louis Wilson, ο οποίος ηγείται της πολιτικής για την Ουκρανία στη ΜΚΟ.
«Αυτά είναι χρήματα που είπαν στον κόσμο ότι τα έχουν διαγράψει ως ζημιά και είναι χρήματα που προέρχονται απευθείας από τον ρωσικό τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Τον Μάρτιο του 2022, η Shell ανέφερε ότι θα δωρίσει 60 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστικούς σκοπούς στην Ουκρανία μετά την κατακραυγή για την απόφασή της να αγοράσει ένα φορτίο ρωσικού αργού για διύλιση σε προϊόντα πετρελαίου.
Αν και δεν παραβίαζε κυρώσεις εκείνη την εποχή, η Shell παραδέχτηκε ότι «δεν ήταν η σωστή απόφαση» και ζήτησε συγγνώμη.
Σε συνέντευξή του στο Politico τον προηγούμενο μήνα, ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας προέτρεψε τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας να δωρίσουν πλεονάζοντα έσοδα στη χώρα του.
«Πολλές εταιρείες ενέργειας αποκομίζουν τεράστια απροσδόκητα κέρδη λόγω του πολέμου», είπε. «Νομίζω ότι θα ήταν δίκαιο να μοιραστούν αυτά τα χρήματα με την Ουκρανία.
Για να μας βοηθήσουν να αποκαταστήσουμε, να ανοικοδομήσουμε τον ενεργειακό τομέα.”
Αυτή η ιδέα τυγχάνει υποστήριξης από τις χώρες της ΕΕ — αν και η τελική απόφαση για την αποστολή μετρητών στην Ουκρανία εξαρτάται από τις εταιρείες και τους μετόχους τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης