Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρά κέρδη άνω του 1% για την Wall την Βlack Friday - Κέρδη 3% για τον Dow στην εβδομάδα

Ισχυρά κέρδη άνω του 1% για την Wall την Βlack Friday - Κέρδη 3% για τον Dow στην εβδομάδα
Ισχυρά κέρδη κατέγραψε σήμερα η Wall καθώς στο επίκεντρο βρέθηκαν οι προσδοκίες για επίλυση στο ζήτημα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, όλοι οι δείκτες σημείωσαν άνοδο άνω του 1%, ενώ στην σημερινή συνεδρίαση πρωτοστάτησε ο τεχνολογικός κλάδος.
Ειδικότερα, ο Dow έκλεισε στις 13.010 μονάδες, αυξημένος  κατά +1,35%. Ο S&P 500 τερμάτισε στο +1,30% και στις 1.409 μονάδες. Ο Nasdaq έκλεισε στο +1,38% στις 2.967 μονάδες.
Άλμα +6,68%, στα 2,32 δολάρια, κατέγραψε το ADR της Εθνικής. Στα 2,26 δολάρια το χαμηλό ημέρας, στα 2,33 δολάρια το υψηλό.
Για την εβδομάδα, άνοδο +3,6% σημείωσε ο S&P 500, ενώ κέρδη  +4%  κατέγραψε ο Nasdaq και +3%  ο Dow.
Υπενθυμίζεται πως η Wall Street σήμερα έκλεισε νωρίτερα λόγω της ημιαργίας για τη «Μαύρη Παρασκευή».
Η αποκαλούμενη ως «Μαύρη Παρασκευή» είναι η επόμενη ημέρα της Ημέρας των Ευχαριστιών, κατά την οποία ξεκινά και επίσημα η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων στις ΗΠΑ.
Νωρίτερα ωστόσο, σε ναυάγιο οδηγήθηκε και η δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής, καθώς οι Ευρωπαίοι ολοκλήρωσαν τις εργασίες, χωρίς  να καταλήξουν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Η Σύνοδος τελείωσε, με το θέμα του προϋπολογισμού να παραπέμπεται σε νέα Σύνοδο Κορυφής, πιθανότατα τον Δεκέμβριο...
Ο πρόεδρος της ΕΕ, Herman Van Rompuy, κατέθεσε δύο νέες προτάσεις, μία την Πέμπτη και μία την Παρασκευή, για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία, αλλά καμία δεν έγινε αποδεκτή...
Ανακοίνωση Συνόδου μετά το πέρας των 2ήμερων εργασιών
Την εντολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνεχίσουν να εργάζονται και να προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις τις επόμενες εβδομάδες για την επίτευξη ομοφωνίας μεταξύ των 27 μελών της Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014 -20 δίνουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, τονίζεται πως οι εποικοδομητικές συνομιλίες έδειξαν πως υπάρχει ένας επαρκής βαθμός σύγκλισης ώστε να γίνει εφικτή η επίτευξη συμφωνίας στις αρχές του επόμενου έτους.
«Πρέπει να μπορέσουμε να γεφυρώσουμε τις αποκλίνουσες απόψεις. Ο Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός είναι σημαντικός για τη συνοχή της ένωσης και για θέσεις εργασίας και για την ανάπτυξη σε όλες τις χώρες μας,» καταλήγει η ανακοίνωση.
Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy σε δική του ανακοίνωση, τονίζει πως όλοι συμφωνούν πως ο προϋπολογισμός αυτός είναι για την ανάπτυξη σημειώνοντας ωστόσο πως οι καιροί καλούν για ένα μετριασμό του.
«Υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός πραγμάτων που θέλουμε να κάνει η Ένωση για τις χώρες μας και τους πολίτες και πρέπει να είναι ικανή για να τα κάνει.»
«Γι’ αυτό στην πρόταση μου οι δαπάνες για την ανταγωνιστικότητα και τις θέσεις εργασίας είναι 50% υψηλότερες από την περίοδο 2007 -13.»
«Την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησα το προσχέδιο της πρώτης πρότασης μου. Χθες άκουσα προσεχτικά όλους τους συναδέλφους μου και κατέθεσα νέα πρόταση στο τραπέζι. Σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση, διατηρεί το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού σε σταθερό επίπεδο. Είναι 80 δισ. ευρώ χαμηλότερος από την πρόταση της Ευρωπαϊκής επιτροπής και αποτελεί μία πραγματική περικοπή σε σχέση με την περίοδο 2007 -13.»
Όπως σημειώνει ο Van Rompuy σημειώνει πως η τελευταία πρότασή του περιλαμβάνει αυξήσεις για τον αγροτικό τομέα και τα ταμεία συνοχής με τα συνολικά ποσά να είναι χαμηλότερα από την πρόταση της Κομισιόν.
«Θα χρειαστούμε λίγο καιρό ακόμα για την οριστικοποίηση της λύσης. Αυτός είναι ένας προϋπολογισμός για την υπόλοιπη δεκαετία. Και τα επόμενα επτά χρόνια θα είναι κρίσιμα για να βάλουμε την Ευρώπη πάλι στο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης».
«Δεν υπάρχει λόγος για να δραματοποιούμε την κατάσταση. Αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι τόσο πολύπλοκες που γενικά χρειάζονται δύο στάδια,» σημειώνει ο Van Rompuy.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης