Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η εξέγερση των σιτηρών – Τα κράτη της Ανατολής Ευρώπης ζητούν την απαγόρευση εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία

Η εξέγερση των σιτηρών – Τα κράτη της Ανατολής Ευρώπης ζητούν την απαγόρευση εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία
Τα εν λόγω κράτη έστειλαν ήδη επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας περισσότερη δράση για την προστασία των τοπικών αγορών
Σχετικά Άρθρα
Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης επιδιώκουν να επεκτείνουν τις απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν πρόσφατα στην εγχώρια πώληση ουκρανικών σιτηρών και σε άλλα γεωργικά προϊόντα όπως ηλιέλαιο, κρέας, αυγά, γάλα και φρούτα.
Οι υπουργοί Γεωργίας της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Βουλγαρίας θα συναντηθούν τη Δευτέρα για να συζητήσουν περαιτέρω βήματα, δήλωσε ο Πολωνός Robert Telus σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο RMF FM, όπως μεταδίδει το Bloombergτο Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Μηχανισμοί έλεγχου της διέλευσης των προϊόντων

α εν λόγω κράτη έστειλαν ήδη επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας περισσότερη δράση για την προστασία των τοπικών αγορών, λίγες ημέρες αφότου η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως για τις τοπικές απαγορεύσεις στα σιτηρά, επισήμανε.
Πιεζόμενη από τις διαμαρτυρίες των αγροτών της, η Πολωνία απαγόρευσε μονομερώς την εισαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία αυτόν τον μήνα. Η κίνηση αυτή προκάλεσε συζητήσεις για το πώς θα διατηρηθεί η διακίνηση των ουκρανικών προϊόντων χωρίς τον κίνδυνο να πλημμυρίσουν οι αγορές της Ανατολικής Ευρώπης με αυτά τα προϊόντα.
Οι εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών στην Πολωνία οκταπλασιάστηκαν σε περίπου 3 εκατομμύρια τόνους πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
"Οι αποφάσεις μας ξεκίνησαν συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς πριν το πρόβλημα δεν αναγνωριζόταν ευρέως", δήλωσε ο Telus .
«Μαζί με ένα συνασπισμό χωρών, αναζητούμε τώρα περαιτέρω μηχανισμούς που θα μας βοηθήσουν να ελέγξουμε καλύτερα τους διαδρόμους διέλευσης».
Chart: A Flood of Grain From Ukraine | Statista
Οι αντιδράσεις

Ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να εξετάσουν έναν κοινό μηχανισμό αγοράς σιτηρών, επιδοτήσεις για τους τοπικούς αγρότες σε περίπτωση που οι εισαγωγές από την Ουκρανία υπερβαίνουν ορισμένα επίπεδα και κίνητρα για τη μεταφορά γεωργικών προϊόντων, σύμφωνα με το πολωνικό υπουργείο. Τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι εκτός από τα σιτηρά, η αγορά κατακλύζεται και από ουκρανικά πουλερικά.
Η Πολωνία σπεύδει τώρα να πουλήσει περίπου 4 εκατ. τόνους σιτηρών στο εξωτερικό πριν από την περίοδο συγκομιδής της και το υπουργικό συμβούλιο προσέφερε επιδοτήσεις για να κάνει πιο ελκυστικές τις αγορές από τους τοπικούς αγρότες.
Ο Telus δήλωσε ότι εκτός από τις θαλάσσιες μεταφορές υπολογίζει επίσης την οδική και την σιδηροδρομική μεταφορά.
Η κυβέρνηση της Πολωνίας εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο επένδυσης σε ένα νέο τερματικό σταθμό σιτηρών στη Βαλτική Θάλασσα.
EU: Poland, Hungary Bans on Ukrainian Farm Imports, "Unacceptable," as  "India's Population Surpasses China's" - Farm Policy News
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης