Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε βαθιά κρίση η κυβέρνηση Sunak: Η υπόθεση Raab, νέα τρικλοποδιά ενόψει των τοπικών εκλογών

Σε βαθιά κρίση η κυβέρνηση Sunak: Η υπόθεση Raab, νέα τρικλοποδιά ενόψει των τοπικών εκλογών
Ο Dominik Raab, αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Δικαιοσύνης, παραιτήθηκε την Παρασκευή αφού μια έρευνα έκανε δεκτές δύο καταγγελίες εναντίον του από κυβερνητικούς υπαλλήλους, διαπιστώνοντας ότι "ενήργησε με τρόπο που ήταν εκφοβιστικός" και "αφορούσε κατάχρηση εξουσίας"
Η παραίτηση Υπουργού Δικαιοσύνης και αναπληρωτή πρωθυπουργού της Βρετανίας Dominik Raab αποτελεί κλιμάκωση και όχι το τέλος ενός σκανδάλου εκφοβισμού που απειλεί να αποσταθεροποιήσει μια κυβέρνηση που ο Rishi Sunak δήλωσε ότι δεν θα έχει καμία ομοιότητα με τους προκατόχους της, αναφέρει το Bloomberg.
Ο Dominik Raab, παραιτήθηκε την Παρασκευή αφού μια έρευνα έκανε δεκτές δύο καταγγελίες εναντίον του από κυβερνητικούς υπαλλήλους, διαπιστώνοντας ότι "ενήργησε με τρόπο που ήταν εκφοβιστικός" και "αφορούσε κατάχρηση εξουσίας".
Αλλά η επιστολή παραίτησής του - γραμμένη με το μαχητικό ύφος οικείο της γραφής του Raab - κατέστησε σαφές ότι ήταν δυσαρεστημένος με τους αξιωματούχους που συμμετείχαν στις καταγγελίες.

Ο 49χρονος Raab, στοχοποίησε "ελαττωματικά" πορίσματα που δημιουργούν "επικίνδυνο προηγούμενο" και δυσκολεύουν τους υπουργούς να κάνουν τη δουλειά τους.
Κάθε άλλο παρά σιωπηλά, ζήτησε να διεξαχθεί ξεχωριστή έρευνα για τη συμπεριφορά ανώτερων υπαλλήλων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ένας βασικός σύμμαχος εκτός

Η αποχώρηση στερεί από τον Sunak έναν βασικό σύμμαχο, ο οποίος διηύθυνε την προεκλογική του εκστρατεία για την ηγεσία και λειτούργησε ως προπύργιο απέναντι στους Συντηρητικούς που ανησυχούν ότι ο πρωθυπουργός τους δεν είναι αρκετά δεξιός.
Με τις τοπικές εκλογές σε λιγότερο από δύο εβδομάδες να θεωρούνται ως δοκιμασία της ικανότητας των Συντηρητικών να ανακτήσουν το έδαφος που έχασαν από το Εργατικό Κόμμα που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, υπονομεύει επίσης το βασικό μήνυμα του Σούνακ.
Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να ξεπεράσει το χάος της Liz Truss και τα σκάνδαλα του Boris Johnson.
Αντ' αυτού, ο Raab είναι το τρίτο μέλος του υπουργικού συμβουλίου που αποχωρεί κατά τη διάρκεια των έξι μηνών της θητείας του Sunak.
Ο Gavin Williamson ενεπλάκη σε καταγγελίες για εκφοβισμό και ο Nadim Zahaui παραβίασε τον υπουργικό κώδικα για δηλώσεις σχετικά με τις φορολογικές του υποθέσεις.

Sunak: Eλλείψεις στην διαδικασία

Στη δική του επιστολή προς τον Raab, ο Sunak απέφυγε να εκδώσει ετυμηγορία για τη συμπεριφορά του πρώην υπουργού.
Αναφέρθηκε σε "ελλείψεις στην διαδικασία", μια δήλωση που φαίνεται να επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν το θέμα ανώτεροι αξιωματούχοι.
Η πικρία είναι πιθανό να ανοίξει μια νέα μετωπική γραμμή στη μάχη στην καρδιά της κυβέρνησης μεταξύ των υπουργών και των δημοσίων υπαλλήλων που διατηρούν τις υπηρεσίες σε λειτουργία. Λίγες ώρες μετά την παραίτηση του Raab, άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι εξέταζαν το ενδεχόμενο να υποβάλουν επίσημες καταγγελίες, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Ο Sunak δίνει μάχη με την κριτική των Συντηρητικών στα δεξιά του κόμματος, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μελών της ίδιας του της κυβέρνησης, οι οποίοι ήθελαν να σταθεί στο πλευρό του Raab απέναντι στην κριτική που δέχεται από τους γραφειοκράτες και τα μέσα ενημέρωσης, η οποία, όπως λένε, οφείλεται σε ιδεολογικές διαφορές, όπως το Brexit και η μετανάστευση.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο Adam Tolley, ο δικηγόρος που επιστράτευσε ο Sunak για να διευθύνει την έρευνα, διαπίστωσε ότι οι καταγγέλλοντες κατά του Raab είχαν ενεργήσει καλόπιστα.

Επικρίσεις στον Sunak

Το επιχείρημά τους είναι ότι η υποστήριξη του Raab θα είχε προσελκύσει τη βάση του Συντηρητικού Κόμματος, όπου η άποψη ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι, προσπάθησαν να ματαιώσουν το Brexit και να αντιταχθούν στους σκληρούς συνοριακούς ελέγχους έχει γίνει κοινή.
Ένας βουλευτής των Τόρις δήλωσε ότι ο Raab ήταν θύμα της κουλτούρας ακύρωσης και ότι ο Sunak θα έπρεπε να είχε υποστηρίξει ότι είναι απαραίτητο οι υπουργοί να μπορούν να προβάλλουν ισχυρά αιτήματα.
Ο Raab θα μπορούσε να ενταχθεί σε μια φράξια περίπου 20 δεξιών βουλευτών των Τόρις που κρατούν "τσεκούρι" εναντίον της κυβέρνησης, δήλωσε ένας βουλευτής που βρίσκεται κοντά του.
Έτσι θα μπορούσε να τον δει κανείς να υποστηρίζει τους σκληροπυρηνικούς που επιδιώκουν να βγάλουν τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για παράδειγμα.
Ο χειρισμός της διαδικασίας από τον Sunak επικρίθηκε επίσης από βουλευτές των Τόρις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ο Sunak δεν έδωσε εντολή στον Raab.

'Έκθετος ο πρωθυπουργός

Ένας βουλευτής δήλωσε ότι η αποτυχία του πρωθυπουργού την Πέμπτη να εκδώσει μια αποφασιστική απόφαση μετά την παραλαβή της έκθεσης άφησε τον Sunak ανοιχτό σε κατηγορίες αδυναμίας τόσο από τη δεξιά των Τόρις όσο και από τους Εργατικούς.
Την άποψη του Raab ότι η αποχώρησή του θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέες αξιώσεις εναντίον άλλων συμμερίζονται τόσο οι αξιωματούχοι όσο και οι υπουργοί.
Οι υπουργοί σκέφτονται ξανά κάθε διασταυρούμενη λέξη ή κριτική που έχουν εκστομίσει σε υπαλλήλους, είπε ένας από αυτούς, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για εκφοβισμό στη συνέχεια.
Από την άλλη πλευρά, το εργατικό συνδικάτο FDA που εκπροσωπεί τους δημόσιους υπαλλήλους ζήτησε πλήρη έρευνα για τον εκφοβισμό των υπουργών.
Σύμφωνα με τους δημοσίους υπαλλήλους που μίλησαν στο Bloomberg, είναι τυπικό οι υπουργοί να θυμώνουν με τους νεότερους υπαλλήλους και οι πολιτικοί δεν έχουν προλάβει να ακολουθήσουν τα σύγχρονα εργασιακά πρότυπα.

Ακόμη ένας υπουργός για εκφοβισμό

Το Bloomberg ανέφερε ότι ένας πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου, ο Alok Sharma αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες για εκφοβισμό, τις οποίες αρνείται.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι η έκθεση Tolley αποτελεί δικαίωση των καταγγελιών των δημοσίων υπαλλήλων για τον Raab.
Πολλά από τα ευρήματα -όπως η κατάχρηση εξουσίας- ήταν χειρότερα από ό,τι είχαν αναφερθεί προηγουμένως από τα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι η έκθεση εξήρε επίσης τη γενναιότητα των υπαλλήλων που μίλησαν.
Ένας άλλος κυβερνητικός σύμβουλος δήλωσε ότι ήταν αναπόφευκτο να φύγει ο Raab, για να αποτραπεί η πιθανότητα να εμφανιστούν κι άλλοι, κατηγορώντας τον Sunak ότι επέτρεψε μια κουλτούρα εκφοβισμού.
Αυτό το αποτέλεσμα ήταν αδιανόητο για έναν πρωθυπουργό που είχε ορκιστεί "ακεραιότητα και υπευθυνότητα", πόσο μάλλον ενόψει των τοπικών εκλογών, είπε ο σύμβουλος.
Οι σχέσεις μεταξύ υπουργών και υπαλλήλων βρίσκονται στο ναδίρ μετά την έρευνα του Raab και τη μετακίνηση της ανώτερης υπαλλήλου Sue Grey στους Εργατικούς φέτος.

Τοξικό περιβάλλον

Αυτό το τοξικό περιβάλλον αποτελεί σοβαρή απειλή για τις πιθανότητες του Sunak να καλύψει τη διαφορά από τους Εργατικούς, δήλωσε αξιωματούχος.
Για να γίνει αυτό απαιτείται η εκπλήρωση των πολιτικών του δεσμεύσεων για τη μείωση των λιστών αναμονής του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τη διακοπή της άφιξης αιτούντων άσυλο με μικρές βάρκες από τη Γαλλία.
Και τα δύο απαιτούν τη δουλειά των δημοσίων υπαλλήλων.
Δεν υπάρχουν πολλά σημάδια ότι πολλοί στο κόμμα του Sunak πρόκειται να αλλάξουν την άποψή τους για τους δημόσιους υπαλλήλους.
Ωστόσο, την Παρασκευή, η Nadine Doris - πρώην υπουργός επί υπουργίας Johnson - δήλωσε στο TalkTV ότι υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο θα έπρεπε να το κάνουν:
"Αυτοί οι άνθρωποι έχουν πολύ περισσότερα προσόντα από πολλούς υπουργούς και πολλούς βουλευτές".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης