Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξέσπασε ο οργισμένος Orban κατά του Stoltenberg για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Ξέσπασε ο οργισμένος Orban κατά του Stoltenberg για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
Φωτιές άναψε ο Stoltenberg, ο οποίος λογάριασε χωρίς τον «ξενοδόχο» Orban για την Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Την οργή του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban προκάλεσε η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg πως όλα τα μέλη της βορειοατλαντικής συμμαχίας υποτίθεται πως είναι έτοιμα να υποδεχθούν την Ουκρανία ως μέλος.
«Τι πράγμα;» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter o Orban ως απάντηση στον απίστευτο ισχυρισμό του Stoltenberg.
«Η θέση σας είναι στο ΝΑΤΟ» είχε πει ο Νορβηγός αξιωματούχος απευθυνόμενος στον Ουκρανό πρόεδρο κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Κίεβο στις 20 Απριλίου.
Η ουγγρική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει πως δεν θα υποστηρίξει την προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ έως ότου οι αρχές της Ουκρανίας σταματήσουν να παραβιάζουν τα δικαιώματα της ουγγρικής μειονότητας στην περιφέρεια Zakarpattia.

Εμπαιγμός Stoltenberg

Υπενθυμίζεται πως οι διαβεβαιώσεις ότι κάποια στιγμή η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ που έδωσε ο Stoltenberg, αφορούν μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική.
Σε δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Ομάδας Επαφής στη Νατοϊκή βάση του Ramstein στη Γερμανία, ο Stoltenberg υποστήριξε πως μόλις τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, το Κίεβο θα πρέπει να έχει την ικανότητα να αποτρέψει νέες επιθέσεις.
Αν και το Κίεβο έχει υποβάλει επίσημα αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι Σύμμαχοι όχι μόνο το έχουν αγνοήσει, αλλά αρνούνται ακόμα και να προσδιορίσουν ένα σχετικό χρονοδιάγραμμα που να ορίζει τη διαδικασία για τη μελλοντική ένταξη της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Πάντως, ο Soltenberg απηύθυνε πρόσκληση στον Zelensky να δώσει το παρών στην επόμενη σύνοδο κορυφής των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ που θα γίνει στη Λιθουανία.
Από την προεδρία της Ουκρανίας έγινε γνωστό πως ο Zelensky είναι πρόθυμος να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ερχόμενου Ιουλίου, αν και επισημαίνεται πως η παρουσία του ή όχι θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις εξελίξεις που θα υπάρχουν στο πεδίο της μάχης.

Zakharova: Θα καταρρεύσει το σύστημα ασφαλείας στην Ευρώπη

Οι δηλώσεις του ΝΑΤΟ για πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία είναι κοντόφθαλμες και επικίνδυνες, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Jens Stoltenberg στο Κίεβο.
«Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να νικήσει τη Ρωσία στην Ουκρανία και για να παρακινήσει το Κίεβο υπόσχεται ότι η χώρα μπορεί να γίνει δεκτή στη συμμαχία μετά το τέλος της σύγκρουσης.
Τέτοιες δηλώσεις είναι κοντόφθαλμες και απλά επικίνδυνες. Θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόλυτη κατάρρευση του ευρωπαϊκού συστήματος ασφαλείας», τόνισε.
Σημείωσε πως κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Stoltenberg στο Κίεβο έγιναν προσπάθειες να αναζωπυρωθούν οι συζητήσεις για την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
«Το καθεστώς του Κιέβου αναμένει "εγγυήσεις ασφαλείας" και "πολιτική" πρόσκληση για ένταξη από την επερχόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο.
Απευθυνόμενος στον Ουκρανό πρόεδρο, ο Stoltenberg του επανέλαβε ότι "η θέση της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ", ισχυριζόμενος ότι όλα τα κράτη μέλη της συμμαχίας υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα.
Αυτός ο ισχυρισμός δεν είναι μεγάλη είδηση. Επιστρέφοντας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008, υποσχέθηκαν τότε στην Ουκρανία και τη Γεωργία ότι θα ήταν μέλη της συμμαχίας», είπε.
H Zakharova υπενθύμισε ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει, ακόμη και πριν από το 2008, για τους κινδύνους και την καταστροφικότητα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
«Αρνήθηκαν να μας ακούσουν. Δεν ήθελαν να λάβουν υπόψη τις πολυάριθμες πρωτοβουλίες και τις προτάσεις μας που αποσκοπούσαν στην αποκατάσταση ενός ισότιμου συστήματος ευρωπαϊκής ασφάλειας. Όλα αυτά απορρίφθηκαν και η Δύση εξύφανε με συνέπεια ένα αντιρωσικό σχέδιο από την Ουκρανία», υπογράμμισε η Ρωσίδα αξιωματούχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης