Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάλος με το Facebook – Λογόκρινε τον Seymour Hersh για την υπεξαίρεση Zelensky με «ελεγκτές δεδομένων»… τους Ουκρανούς

Σάλος με το Facebook –  Λογόκρινε τον Seymour Hersh για την υπεξαίρεση Zelensky με «ελεγκτές δεδομένων»… τους Ουκρανούς
Πρωτοφανής λογοκρισία από το Facebook σε βάρος του βραβευμένου δημοσιογράφου, προκειμένου να «σπιλωθεί» το ρεπορτάζ για τη διαφθορά του ουκρανικού καθεστώτος
Σχετικά Άρθρα
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του Facebook να λογοκρίνει το ρεπορτάζ του Seymour Hersh που εγκαλεί τον Ουκρανό πρόεδρο για υπεξαίρεση κεφαλαίων επικαλούμενο έναν φιλο-ουκρανό «ελεγκτή δεδομένων» (fact checker), που χρηματοδοτείται εν μέρει από το ΝΑΤΟ.
Το άρθρο του βραβευμένου με Pulitzer δημοσιογράφου, το οποίο τιτλοφορείται «Εμπόριο με τον εχθρό», υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του Volodymyr Zelensky «υπεξαιρεί αμέτρητα εκατομμύρια από τα αμερικανικά δολάρια που προορίζονται για πληρωμές καυσίμου ντίζελ».

Ακολουθεί ένα σημαντικό απόσπασμα από το ρεπορτάζ του Hersh:

«Η κυβέρνηση της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Volodymyr Zelensky, χρησιμοποιεί τα κεφάλαια των Αμερικανών φορολογουμένων για να πληρώσει ακριβά το ζωτικής σημασίας καύσιμο ντίζελ που τροφοδοτεί τον ουκρανικό στρατό στον πόλεμο με τη Ρωσία. Είναι άγνωστο πόσο πληρώνει η κυβέρνηση Zelensky για τα καύσιμα, αλλά το Πεντάγωνο κατέβαλε έως και 400 δολάρια ανά γαλόνι για να μεταφέρει βενζίνη από λιμάνι του Πακιστάν, μέσω φορτηγού ή αεροσκάφους στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του δεκαετούς αμερικανικού πολέμου εκεί.
Άγνωστο είναι επίσης πως ο Zelensky αγοράζει καύσιμα από τη Ρωσία, τη χώρα με την οποία και η Ουάσιγκτον και ο ίδιος βρίσκονται σε πόλεμο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος και πολλοί από το περιβάλλον του έχουν ξοδέψει αμέτρητα εκατομμύρια από τα αμερικανικά δολάρια που προορίζονται για το καύσιμο ντίζελ.
Μια εκτίμηση από αναλυτές της CIA προσδιόριζε τα υπεξαιρεθέντα κεφάλαια σε τουλάχιστον 400 εκατομμύρια δολάρια το 2022. Ένας άλλος εμπειρογνώμονας συνέκρινε το επίπεδο της διαφθοράς στο Κίεβο ως το πλησιέστερο με αυτό του αφγανικού πολέμου, «αν και δεν θα προκύψουν εκθέσεις ελέγχου από την Ουκρανία».
''Ο Zelensky αγόραζε ντίζελ με έκπτωση από τους Ρώσους'', μου είπε ένας αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Και ποιος πληρώνει για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο; Εμείς, ενώ ο Putin και οι ολιγάρχες του βγάζουν εκατομμύρια», υποστηρίζει στο ρεπορτάζ του ο Seymour Hersh.

Έλεγχος δεδομένων για να μειωθεί η επίδραση του άρθρου

Όταν οι χρήστες του Facebook προσπαθούν να κοινοποιήσουν το άρθρο, βλέπουν μια προειδοποιητική επισήμανση που αναφέρει πως το άρθρο περιέχει «ψευδείς πληροφορίες» και έχει «ελεγχθεί από ανεξάρτητους ελεγκτές».
Ωστόσο ο εν λόγω «ελεγκτής δεδομένων» δεν είναι καθόλου ανεξάρτητη οντότητα, αλλά μια φιλο-ουκρανική ομάδα «που χρηματοδοτείται εν μέρει από υπουργεία Εξωτερικών δύο χωρών του ΝΑΤΟ».
Η ουσία του «ελέγχου δεδομένων» fact checking είναι πως ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο αρνούνται τα δεδομένα που εμπεριέχονται στο άρθρο του Hersh.
Κάνοντας έναν «έλεγχο δεδομένων» στο άρθρο, η διακίνησή του μειώνεται και δεν μπορεί να γίνει viral.
Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο λογοκρίνονται ακριβείς πληροφορίες μέσω της εργαλειοποίησης του «βιομηχανικού συγκροτήματος ελέγχου στοιχείων».
Οι οργανισμοί ελέγχου γεγονότων παρουσιάζονται ως ουδέτεροι, αμερόληπτοι παράγοντες, ενώ στην πραγματικότητα σχεδόν όλοι τους είναι απλώς μια πρώτη ομάδα για μια μεγαλύτερη εταιρεία μέσων ενημέρωσης, ΜΚΟ ή την κυβέρνηση.
Το κατεστημένο χρησιμοποιεί εγκάθετους «ελεγκτές δεδομένων» για να καταστείλει τη δημοσιογραφία», σχολίασε ο αναλυτής Ian Miles Cheong στον ιστότοπο Summit News.
Tο Facebook έχει λογοκρίνει επίσης το ρεπορτάζ του Seymour Hersh σχετικά με την εμπλοκή των ΗΠΑ στην καταστροφή των αγωγών Nord Stream της Ρωσίας.
Για άλλη μια φορά, ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιεί ένα fact checking με συνδέσμους από τη νορβηγική κυβέρνηση σε κάτι που αντιπροσωπεύει μια σαφή σύγκρουση συμφερόντων. www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης