Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μελέτη - σοκ MIT: Ο τερματισμός της πυρηνικής ενέργειας θα οδηγήσει σε χιλιάδες θανάτους

Μελέτη - σοκ MIT: Ο τερματισμός της πυρηνικής ενέργειας θα οδηγήσει σε χιλιάδες θανάτους
Οι ΗΠΑ διαθέτουν τον μεγαλύτερο πυρηνικό στόλο στον κόσμο, με 92 αντιδραστήρες διασκορπισμένους σε όλη τη χώρα.
Σχετικά Άρθρα
Μια νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης δείχνει ότι εάν οι πυρηνικοί σταθμοί των ΗΠΑ αποσυρθούν, η καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου για την κάλυψη του ενεργειακού κενού θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερους από 5.000 πρόωρους θανάτους.
Σχεδόν το 20% της σημερινής ηλεκτρικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχεται από πυρηνική ενέργεια.
Οι ΗΠΑ διαθέτουν τον μεγαλύτερο πυρηνικό στόλο στον κόσμο, με 92 αντιδραστήρες διασκορπισμένους σε όλη τη χώρα.
Πολλοί από αυτούς τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής λειτουργούν για περισσότερο από μισό αιώνα και πλησιάζουν στο τέλος της αναμενόμενης διάρκειας ζωής τους.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζητούν εάν θα αποσυρθούν οι γηρασμένοι αντιδραστήρες ή θα ενισχύσουν τις δομές τους για να συνεχίσουν να παράγουν πυρηνική ενέργεια, την οποία πολλοί θεωρούν μια εναλλακτική λύση χαμηλών εκπομπών άνθρακα στον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που προκαλεί υπερθέρμανση.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση θα αυξηθεί

Οι ερευνητές του MIT λένε ότι υπάρχει ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη στη στάθμιση του μέλλοντος της πυρηνικής ενέργειας: η ποιότητα του αέρα.
Εκτός από πηγή χαμηλής εκπομπής άνθρακα, η πυρηνική ενέργεια είναι σχετικά καθαρή όσον αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση που δημιουργεί. Χωρίς την πυρηνική ενέργεια, πώς θα άλλαζε το μοτίβο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ποιος θα ένιωθε τις επιπτώσεις της;
Η ομάδα παρουσίασε ένα σενάριο στο οποίο κάθε πυρηνικός σταθμός στη χώρα έχει κλείσει και εξετάσει πώς άλλες πηγές όπως ο άνθρακας, το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα κάλυπταν τις προκύπτουσες ενεργειακές ανάγκες για ένα ολόκληρο έτος.
Η ανάλυσή τους αποκαλύπτει ότι πράγματι, η ατμοσφαιρική ρύπανση θα αυξηθεί, καθώς οι πηγές άνθρακα, φυσικού αερίου και πετρελαίου αυξάνονται για να αντισταθμίσουν την απουσία πυρηνικής ενέργειας. Αυτό από μόνο του μπορεί να μην προκαλεί έκπληξη, αλλά η ομάδα έβαλε αριθμούς στην πρόβλεψη, εκτιμώντας ότι η αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, με αποτέλεσμα επιπλέον 5.200 θανάτους που σχετίζονται με τη ρύπανση μέσα σε ένα χρόνο.
Εάν, ωστόσο, καταστούν διαθέσιμες περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την τροφοδοσία του ενεργειακού δικτύου, όπως αναμένεται μέχρι το έτος 2030, η ατμοσφαιρική ρύπανση θα περιοριστεί, αν και όχι εντελώς. 
Όταν εξέτασαν τους πληθυσμούς που επηρεάζονται άμεσα από την αυξημένη ρύπανση, διαπίστωσαν ότι οι κοινότητες μαύρων ή αφροαμερικανών - ένας δυσανάλογος αριθμός των οποίων ζουν κοντά σε φυτά ορυκτών καυσίμων - γνώρισαν τη μεγαλύτερη έκθεση.
Η συγγραφέας της μελέτης Noelle Selin, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Δεδομένων, Συστημάτων και Κοινωνίας (IDSS) και EAPS του MIT πρόσθεσε: «Στη συζήτηση σχετικά με τη διατήρηση ανοιχτών πυρηνικών σταθμών, η ποιότητα του αέρα δεν βρέθηκε στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης. Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα εργοστάσια ορυκτών καυσίμων είναι τόσο επιζήμια, που οτιδήποτε την αυξάνει, όπως η πυρηνική διακοπή λειτουργίας, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και για μερικούς ανθρώπους περισσότερο από άλλους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης