Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα βράχια το συνταξιοδοτικό των ευρωβουλευτών - Σε 2 χρόνια δεν θα υπάρχουν χρήματα, στα σχέδια το bail out

Στα βράχια το συνταξιοδοτικό των ευρωβουλευτών - Σε 2 χρόνια δεν θα υπάρχουν χρήματα, στα σχέδια το bail out
Οι μελλοντικές υποχρεώσεις πληρωμής συντάξεων ανέρχονταν σε 363 εκατ. ευρώ μέχρι τουλάχιστον το 2074 και το ταμείο είναι πιθανό να ξεμείνει από χρήματα το 2024 ή το 2025
Ένα "χρυσοποίκιλτο" συνταξιοδοτικό σύστημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόκειται να ξεμείνει από χρήματα εντός δύο ετών, θέτοντας σε κίνδυνο τις πληρωμές για σχεδόν χίλια μέλη, μεταξύ των οποίων ο Brexiter Nigel Farage και η Marine Le Pen, η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς.
Ανώτεροι ευρωβουλευτές αγωνίζονται να αποφύγουν τη διάσωση με 300 εκατ. ευρώ από τους φορολογούμενους ενός ειδικού εθελοντικού συστήματος για τους ευρωβουλευτές, το οποίο περιλαμβάνει πλήθος επιφανών δικαιούχων με ένα συνταξιοδοτικό κεφάλαιο αξίας περίπου 375.000 ευρώ ανά άτομο.
Μέλη όπως ο Farage, η Le Pen και ο Josep Borrell, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, θα μπορούσαν να κληθούν να εγκαταλείψουν το σύστημα εθελοντικά - ή να περικοπούν οι παροχές τους.
Το σύστημα τελικού μισθού, ή καθορισμένων παροχών, μπορεί να καταβάλλει έως και 5.000 ευρώ τον μήνα.

Οι επιλογές

Το προεδρείο, οι ευρωβουλευτές που διαχειρίζονται τις εσωτερικές υποθέσεις του κοινοβουλίου, παρουσίασαν τρεις επιλογές σε συνάντηση στο Στρασβούργο αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης που έχουν στην κατοχή τους οι Financial Times.
Στις 31 Δεκεμβρίου 2022, τα περιουσιακά στοιχεία του ταμείου ήταν 50-55 εκατ. ευρώ.
Οι μελλοντικές υποχρεώσεις πληρωμής συντάξεων ανέρχονταν σε 363 εκατ. ευρώ μέχρι τουλάχιστον το 2074 και το ταμείο είναι πιθανό να ξεμείνει από χρήματα το 2024 ή το 2025.
Το σύστημα είχε 964 σημερινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους το 2021.
Η πρώτη επιλογή που παρουσιάστηκε ήταν να καλύψει το κοινοβούλιο το χρηματοδοτικό κενό.
Η δεύτερη ήταν να πωληθούν τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία, να δοθούν τα έσοδα στα μέλη και να κλείσει.
Η τρίτη ήταν ένας συνδυασμός αυξημένων εισφορών και μειωμένων παροχών.
Τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το πάγωμα των πληρωμών αντί της αναπροσαρμογής τους με τον πληθωρισμό και την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης πέραν των 65 ετών.
Αυτά είναι αμφιλεγόμενα επειδή οι ευρωβουλευτές είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα επιδόματα γραφείου για να πληρώνουν στο σύστημα, αν επέλεγαν να ενταχθούν, αντί να καταβάλλουν αποκλειστικά προσωπικές εισφορές.
Συνολικά το κοινοβούλιο κατέβαλε 142 εκατ. ευρώ και οι ευρωβουλευτές 71 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν νέα μέλη

Το σύστημα έκλεισε για τα νέα μέλη τον Ιούλιο του 2009, όταν εισήχθησαν νέες μισθολογικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις.
Ωστόσο, το κοινοβούλιο συμφώνησε να είναι υπεύθυνο για τις μελλοντικές παροχές των μελών του εθελοντικού συστήματος.
Το ταμείο καταβάλλει περίπου 20 εκατ. ευρώ ετησίως με τη μέση σύνταξη να υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ το μήνα.
Η Heidi Hautala, μέλος του προεδρείου του κοινοβουλίου των Πρασίνων, δήλωσε: "Υπάρχει σαφής συναίνεση ότι ο φορολογούμενος δεν πρέπει να επιβαρύνεται.
Πρέπει να βρεθεί μια λύση".
Κάλεσε τα καλύτερα οικονομικά στρώματα να κάνουν μια "ηθική επιλογή" να εγκαταλείψουν το σύστημα για να αφήσουν τα κεφάλαια σε όσους τα χρειάζονται.
Η φιλελεύθερη ομάδα Renew δήλωσε ότι ζήτησε νομική συμβουλή πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση. "Πρέπει να σεβαστούμε τα κεκτημένα δικαιώματα, αλλά και τα χρήματα των φορολογουμένων", δήλωσε.
Το 2018 το προεδρείο διέταξε την αφαίρεση του 5% των συνταξιοδοτικών πληρωμών για τους μελλοντικούς συνταξιούχους για να προσπαθήσει να κλείσει την οικονομική τρύπα του συστήματος και αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 63 στα 65 έτη.
Πρόσθεσε επίσης μια εισφορά 5% στις εισφορές.

Οι Brexiters

Οι Βρετανοί ευρωβουλευτές που υποστήριζαν το Brexit ήταν φανατικοί χρήστες του συστήματος.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε το 2011 ότι τα ονόματα των μελών δεν μπορούσαν να δημοσιευθούν για να προστατευθεί το δικαίωμά τους στην ιδιωτική ζωή.
Αλλά σε μια μεταγενέστερη υπόθεση το δικαστήριο έκρινε ότι οι ευρωβουλευτές που ήταν μέλη του εθελοντικού συνταξιοδοτικού συστήματος και οι οποίοι είχαν ψηφίσει για ορισμένες αποφάσεις που το αφορούσαν είχαν πιθανή σύγκρουση συμφερόντων και τα ονόματά τους θα έπρεπε να δημοσιοποιηθούν.
Μεταξύ αυτών που κατονομάστηκαν ήταν ο Chris Heaton-Harris, υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, και ο Lord Hannan, ένας από τους ηγέτες της εκστρατείας για το Brexit. Οι Heaton-Harris, Hannan και Farage δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα για σχολιασμό.
Μόνο περίπου 20 σημερινοί ευρωβουλευτές είναι μέλη και ένα άτομο που έχει ενημερωθεί για τις συνομιλίες δήλωσε ότι οι περισσότεροι νεότεροι ευρωβουλευτές θέλουν να το αφήσουν να αναδιπλωθεί.
"Το ονομάσαμε ταμείο των Brexiters", δήλωσε ο ευρωβουλευτής.
"Θα υπάρξουν πανηγυρισμοί όταν κλείσει.
Είναι ένα θέμα κληρονομιάς που είναι τρομερό για την εικόνα του κοινοβουλίου".
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος είναι τώρα αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι από τους λίγους που παραιτήθηκαν οικειοθελώς.
Υπήρξαν αρκετές νομικές υποθέσεις που κινήθηκαν από το ταμείο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο για την προστασία των παροχών των μελών του.
Ιδρύθηκε το 1992 επειδή οι Γάλλοι και Ιταλοί ευρωβουλευτές είχαν μη ικανοποιητικά συνταξιοδοτικά δικαιώματα, αλλά ήταν ανοικτό σε όλους.
Εκπρόσωπος του κοινοβουλίου δήλωσε ότι ήταν σε θέση να δράσει μετά από απόφαση του ΔΕΚ τον Μάρτιο που υποστήριξε τις προσπάθειές του να μειώσει το έλλειμμα.
"Παρόλο που δεν έχουν αποφασιστεί νέα μέτρα σε αυτό το στάδιο, είναι σαφής πρόθεση του προεδρείου να δράσει προκειμένου να επιλύσει την τρέχουσα κατάσταση, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις πιθανές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου".
Το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα καταβάλλει το 3,5% του μισθού για κάθε πλήρες έτος άσκησης της εντολής από την ηλικία των 63 ετών.
Οι ευρωβουλευτές κερδίζουν μισθό μετά φόρων 7.647,13 ευρώ το μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης